Mamljiva izbira v srednjem limuzinskem razredu

Ford, Testi

Mondeo je ob svojem rojstvu leta 2000 veljal za najboljšega, večino primerjalnih testov je odpravil z odliko. Tega dosežka seveda nočemo podcenjevati, res pa je, da je bilo še pred nekaj leti v tem segmentu…

Mondeo je ob svojem rojstvu leta 2000 veljal za najboljšega, večino primerjalnih testov je odpravil z odliko. Tega dosežka seveda nočemo podcenjevati, res pa je, da je bilo še pred nekaj leti v tem segmentu ozračje precej manj naelektreno. Pa vendar se je zgodilo: prišli so novi, sveži tekmeci in čakali smo na dokaz, da Fordova limuzina kljub letom ni kar tako. Med pomembnejša orožja prenovljenega mondea zagotovo sodi 1.8-litrski bencinski motor z neposrednim vbrizgom, ki je na voljo le z najbogatejšim paketom opreme.

Zlikana obleka

Najpomembnejše spremembe pri prenovljenem mondeu so večinoma skrite pod pokrovom. Vsega skupaj je vanj vgrajenih 1.500 novih sestavnih delov, le malo od tega je vidnega na zunaj. Oblikovna osvežitev je bila namreč zelo zmerna, zajema pa novo masko motorja obrobljeno z debelo kromirano letvijo, inserte iz kroma in trapezoidne meglenke. S tem je mondeo bolj všečen kot prej, težko pa bi rekli, da zato obrača več pogledov. Je pa zelo pohvalno, da so se pri Fordu odzvali na kritike glede premajhnih bočnih ogledal in ob prenovi namestili večje in uporabnejše. Zaradi povečane količine kromiranih dodatkov, kot so letve na vratih, kljukah in na prtljažnih vratih deluje mondeo bolj prestižno in elegantno, podobno je tudi pri karavanski različici s srebrnimi strešnimi nosilci.

Vonj po prestižu

Tudi pod streho ostaja bolj ko ne pri starem. Še najpomembnejša sprememba so kakovostnejši materiali na armaturni plošči, vratih in sedežih, ki spominjajo na tiste pri Audiju in BMW-ju. Da so želeli s tem Fordovo limuzino potisniti v višji kakovostni razred in jo s tem približati predvsem nemškim prestižnim znamkam, ne zanikajo niti njegovi snovalci. Njihovo delo je bilo kar uspešno, izdelava je dobra, posamezni elementi se drug drugemu natančno prilegajo, leseni vložki pa dajejo notranjosti pridih prestiža. Počutju prijazna je tudi dvobarvna kombinacija, s sedeži, oblogami in delom armature v svetli barvi – ki se na žalost tudi hitro umaže – in preostalo črnino. Opazna sprememba je zasnova sredinske konzole z drugače zasnovanim upravljanjem klimatske naprave in Sonyjevim avdio sistemom, ki po kakovosti zvoka sodi nekako v povprečje. Gumbi so logično razporejeni in pregledni, malce preveč očitno je le dejstvo, da posameznih delov ni oblikovala ista roka. Zelo smo pogrešali tudi sredinski odlagalni predal, namesto njega so tam nameščeni gumbi za gretje sedežev, ki pa jih zaradi prestavne ročice včasih težko dosežemo. Odlagališč ni ravno na pretek, tudi predal pod sredinsko oporo za roko je zelo skromen, pa tudi prtljažni prostor s 450 l ne sodi med največje (opel vectra in mazda6 500 l). Medosna razdalja znaša 2754 mm, na zadnji klopi je dovolj prostora le za kolena, zaradi spuščajoče se strehe pa ga hitro zmanjka za glave.

Poskočen in varčen SCi

Kratica SCi, ki jo srečamo na zadku, pomeni smart charge injection, gre pa za prvi Fordov bencinski agregat z neposrednim vbrizgom goriva. V primerjavi z običajnim 1.8-litrskim motorjem, ki ostaja v ponudbi, je SCi zmogljivejši za 5 KM, zmore namreč 128 KM, poleg tega pa je tudi nekoliko varčnejši in okolju prijaznejši. Vrstni štirivaljnik se zbudi že pri nizkih obratih in se strumno odziva na pritisk pedala na plin, pa čeprav 175 Nm navora pri 4.250 vrtljajih na papirju ne obljublja veliko. S tem je udobna vožnja zagotovljena, poseben užitek je tudi natančna prestavna ročica odličnega šeststopenjskega menjalnika, ki je bil premierno predstavljen lani v modelu TDCi s 130 KM. Isti menjalnik uporablja tudi mondeo s šestvaljnim motorjem, saj brez težav prenese tja do 400 Nm navora. Še posebej se izkaže pri potepanju zunaj mest, kjer voznik zlahka uživa tudi v nekoliko športnejši vožnji. Pri višjih vrtljajih je motor nekoliko glasnejši (bolj kot podoben Volkswagnov FSI), vendar brez motečih tresljajev. Šesta prestava je zelo dolga in namenjena varčevanju, zato ni primerna za pospeševanje, motorju za to enostavno manjka moči. Do hitrosti sto km/h mondeo potrebuje 10,7 s, končna hitrost pa znaša 207 km/h. SCi se drži tudi obljube, da gre za varčen agregat, testno povprečje je znašalo 8,5 l.

Harmonično podvozje in vzoren volanski mehanizem

Pri Fordu veliko svojih upov polagajo na vozne lastnosti. Mondeo ima zelo harmonično podvozje, ki je primerno tako za dinamično kot za bolj umirjeno vožnjo. Pri tem izkaže kot zelo udobna potovalna limuzina, kljub malce tršemu vzmetenju je vožnja z njim tiha in uglajena, tipično limuzinska torej. Nekateri mu bodo sicer prisodili germansko čvrstost, vendar zaradi tega tudi vožnja skozi ovinke poteka zelo nevtralno, brez pretiranega nagibanja, ob pretiravanju pa na pomoč priskoči serijski elektronski nadzor stabilnosti ESP. Brez dobre bočne opore telesa seveda ne gre, zato so sedeži v mondeu takšni, kot si jih želimo: čvrsti, izdatno odmerjeni, njihova struktura pa zagotavlja povsod dobro oporo. Z odliko lahko ocenimo tudi volanski mehanizem, ki skoraj vzorno prenaša ukaze voznika na gnani kolesi, ob tem pa je obroč lahkoten, dobro oprijemljiv, s srebrnimi prečkami pa navsezadnje tudi prijeten na pogled. Vse našteto krepi dejstvo, da je 4731 mm dolgi in 1812 mm široki mondeo zelo vodljiv avtomobil.

Bogata oprema ni nujno (pre)draga

Paket opreme ghia pri Fordu velja za najbogatejšega. Varnostna oprema zajema štiri varnostne blazine (varnostni zavesi sta na voljo kot opcija), ABS zavorni sistem z elektronsko porazdelitvijo zavorne moči EBD (elektronski nadzor stabilnosti ESP in sistem za pomoč pri zaviranju EBA na voljo za doplačilo), 3-točkovne samozatezne varnostne pasove na vseh petih sedežih in pogrezljivo zavorno stopalko v primeru trka. Paket ghia zajema še daljinsko centralno zaklepanje, električno nastavljivi in ogrevani bočni ogledali, prednji meglenki, platišča iz lahke litine (dimenzije pnevmatik 205/55 R16), samodejno klimatsko napravo, električno nastavljiv voznikov sedež, usnjen volanski obroč, deljivo zadnjo klop s sredinsko oporo, vložki iz imitacije lesa, vsa štiri električno pomična stekla, avdio sistem z izmenjevalnikom za 6 zgoščenk, avtomatsko zatemnitev vzvratnega ogledala in potovalni računalnik. Osnovna cena za ford mondeo 1.8 SCi Ghia znaša 5.623.080 SIT.

Mondeo je dočakal zrelost

Rahla, a skrbna prenova in varčni bencinski motor z neposrednim vbrizgom sta glavna vzroka, da je mondeo postal še mamljivejši. Škoda, da je SCi na voljo le z najbogatejšim paketom opreme ghia, marsikdo bi se na rovaš nižje cene raje odpovedal kakemu kosu opreme. Sicer pa ta zajema praktično vse, kar pričakujemo od prvovrstne limuzine srednjega razreda. Za tiste najbolj razvajene je na razpolago še nekaj vrstic na spisku dodatne opreme, med njimi za sto tisočakov tudi kovinska barva. Ni pa potrebno doplačati dokazov, da mondeo kljub letom sodi med najprivlačnejše limuzine srednjega razreda. Vse smo namreč našteli že zgoraj!

Foto: Miloš Milač