Naslednik bore prihaja iz Mehike

Aktualno

Štirivratna limuzina na golfovi osnovi pride k nam prihodnje leto, tedaj izključno iz Volkswagnove mehiške tovarne. Razlog leži v dejstvu, da se v koncernu s tem želijo izogniti medvalutnim tveganjem, pa tudi ZDA so za…

Štirivratna limuzina na golfovi osnovi pride k nam prihodnje leto, tedaj izključno iz Volkswagnove mehiške tovarne. Razlog leži v dejstvu, da se v koncernu s tem želijo izogniti medvalutnim tveganjem, pa tudi ZDA so za avtomobil, ki tam še vedno nosi ime jetta, najpomembnejše tržišče. Oblikovno se bo od golfa V močneje razlikoval kot doslej.

Uspeh v ZDA

Limuzina si je doslej v Združenih državah zagotovila skoraj kultni status, medtem, ko na stari celini kupci nad njo niso najbolj navdušeni. Evropski segment kompaktnih limuzin se namreč nezadržno zmanjšuje in Volkswagnu je le v majhno uteho, da je bora tam najuspešnejša. Drugače je na drugi strani Atlantika, kjer črno lakirane in z zmogljivim šestvaljnikom opremljene jette veljajo za pravo avtomobilsko poslastico. Ob tem ne preseneča, da bo najnovejša generacija jette svetovno premiero doživela januarja prihodnje leto na avtomobilskem salonu v Detroitu, prodaja pa bo stekla kmalu zatem. Prikrajšani pa ne bodo niti evropski kupci, le potrpeti bodo morali do druge polovice leta.

Karavanske različice ne bo

Za osnovo borinega naslednika so vzeli golfovo platformo (PQ 35) in ji nekoliko podaljšali medosno razdaljo. Vozne lastnosti so zato skoraj identične golfovim, torej na zelo visoki ravni, bolj pa se bo avtomobil od golfa kot doslej razlikoval v oblikovnem smislu. Drugačni so namreč blatniki, pokrov motorja in celo vrata. V potniški kabini se obeta dovolj prostora, pa tudi prtljažnik s 500 l ostaja zelo prostoren. Tokrat pa ne bo karavanske različice, saj so se pri Volkswagnu odločili, da opustijo boro in golfa variant, ki jih bodo nadomestili caddy, touran in golf plus z višjo streho. Karavanske različice tokrat ne morejo rešiti niti Američani, ki nad velikimi zadki niso najbolj navdušeni.