Mazdin športnik že v Sloveniji

Aktualno, Novosti

Te dni je tudi na slovenske ceste zapeljala mazda RX-8, ki jo je Mazda v konceptni obliki po salonih razkazovala že kar nekaj let in jo zaradi pozitivnega odziva ponudila tudi v serijski različici. S…

Te dni je tudi na slovenske ceste zapeljala mazda RX-8, ki jo je Mazda v konceptni obliki po salonih razkazovala že kar nekaj let in jo zaradi pozitivnega odziva ponudila tudi v serijski različici. S svojo zasnovo športnega sedana se izkaže kot uporabna športna limuzina s poudarjeno športno dušo, najpomembnejša tehnična lastnost pa je dvoploščni rotacisjki motor ‘Renesis’. Na kratko smo jo imeli priložnost preizkusiti.

Športni ‘zoom-zoom’

Oblikovno nova mazda RX-8 povzema nekatere linije drugih mazd zadnje generacije, obenem pa s svojimi potezami poudarja športnost. Sprednji del zaznamuje velika agresivna (zgolj nakazana) reža za zajem hladilnega zraka z ozkimi lučmi na vsaki strani. Pogled z boka razkrije dinamično dvigajočo se bočno linijo s krilno zasnovanimi vrati brez sredinskega oziroma B stebrička. Zadnja vrata je mogoče odpreti le ob odprtih sprednjih vratih, dostop do zadnjih sedežev pa je zaradi tega precej enostaven. V notranjosti je prostora za štiri povprečno raščene potnike, ki bodo razmeroma dobro sedeli predvsem na krajših vožnjah. Kljub krilni zasnovi vrat je celotna karoserija zaradi dodatnih vzdolžnih in prečnih ojačitev dovolj trdna.

Zmaga rotacijskega motorja na dirki za 24 ur Le Mansa

Pod motornim pokrovom mazde RX-8 se vrti njen najpomembnejši tehnološki biser, dvoploščni motor z rotirajočim batom (wankel), ki se pri mazdi imenuje ‘Renesis’. Njegova zgodba se je pri Mazdi začela leta 1967 v modelu cosmo sports in nadaljevala od leta 1971 dalje v mazdi RX-7. Leta 1991 je na prestižni dirki za 24 ur Le Mansa zmagala mazda 787B, ki jo je poganjal rotacisjki motor, med prvimi desetimi uvrščenimi tekmovalci pa sta bila še dva taka avtomobila. Ne nazadnje se ‘Renesis’ lahko pohvali tudi z naslovom motorja leta v več različnih kategorijah.

Dvoploščni rotacijski motor s 192 ali 231 KM

V mazdi RX-8 se vrti dvoploščni rotacijski motor s prostornino posameznega valja 654 kubičnih centimetrov oziroma skupno prostornino 1.308 kubičnih centimetrov. V primerjavi s prejšnjimi generacijami motorja so inženirji sesalne kanale prestavili na rob valja, s čemer so izboljšali pretok mešanice in preprečili prekrivanje sesalnih in izpušnih ventilov. Uspelo jim je tudi znižati porabo goriva in olja, slednjega motor zaradi same narave delovanja troši okoli 0,2 litra na tisoč kilometrov. Sicer pa naj bi imel motor življenjsko dobo okoli 250 tisoč kilometrov, kar je primerljivo z ottovimi motorji. Na voljo sta dve različici, šibkejša s 192 KM pri 7.000 vrtljajih in močnejša z 231 KM pri 8.200 vrtljajih na minuto. Pri močnejšem motorju večjo moč omogoča dodaten sesalni kanal in celoten sistem vsesavanja, ki odpira posamezne ventile in prilagaja njihovo delovanje glede na vrtljaje motorja.

Mazda RX-8 stane med 6,81 in 8,97 milijona tolarjev

Na voljo je široka paleta paketov opreme. Osnovo s šibkejšim motorjem predstavlja paket basis, ki vsebuje štiri zračne blazine, zračni zavesi, protiblokirni zavorni sistem ABS z elektronsko razporeditvijo zavorne moči EBD, elektronska sistema proti zanašanaju DSC in proti zdrsu pogonskih koles TCS, električni pomik stekel in vzvratnih ogledal, klimatsko napravo, radio, usnjen volan in 16-palčna platišča s pnevmatikami dimenzij 225/55. Challenge je bogatejši za sprednje meglenke, kvalitetnejši audio sistem Bose in 18-palčna platišča s pnevmatikami 225/45. Z močnejšim motorjem osnovno opremo predstavlja paket revolution, ki je od challenge bogatejši za avtomatsko klimatsko napravo, ksenonske žaromete ter šeststopenjski menjalnik in športno podvozje. Revolution L je bogatejši še za dvobarvno usnjeno oblazinjenje, ogrevane sedeže in električno nastavljiv voznikov sedež, najbogatejša pa je različica revolution C, ki se ponaša še z električnim strešnim oknom in DVD navigacisjkim sistemom. Cene se gibljejo od 6,81 milijona za mazda RX-8 basis, pa do 8,97 milijona za mazda RX-8 revolution C.

Letos bo na slovenske ceste zapeljalo 25 mazd RX-8

Slovenski uvoznik za Mazdo letos načrtuje prodajo 25 mazd RX-8, 10 šibkejših in 15 močnejših različic. Sicer pa je Mazda s svojo novo ‘zoom-zoom’ generacijo avtomobilov, se pravi z modeli 6, 2 in 3, lani v Sloveniji v primerjavi z letom 2002 dosegla 81-odstotno rast oziroma z 992 prodanimi osebnimi avtomobili celo nekoliko večje prodajne številke kot rekordnega leta 1999, ko je bil uveden DDV. Povečali so tudi tržni delež za 0,6 odstotne točke, z 1,06 v letu 2002 na 1,66 odstotka v letu 2003. Za letošnje leto pričakujejo bolj umirjeno rast osmih odstotkov oziroma 1.070 prodanih osebnih avtov, manjša rast pa je posledica predvsem preseženega lanskega prodajnega načrta za 37 odstotkov.

Mazda RX-8 revolution L – Prvi kilometri

Prvi kilometri z novo mazdo RX-8 revolution L so potrdili njeno trženjsko usmeritev športnega sedana. Dostop v kabino je zaradi široko odpirajočih se krilnih vrat razmeroma udoben, položaj za volanom pa je prav tako kombinacija športnega in udobnega. Kljub temu, da je volanski obroč nastavljiv le po višini, je v kombinaciji v vse smeri pomičnim voznikovim sedežem mogoče najti zelo ugoden položaj. Armaturna plošča je opremljena z velikim merilnikom vrtljajev, ki ob priganjanju v rdeče polje z zvočnim signalom opozori na primeren trenutek menjavanja prestave, merilnik hitrosti pa je zgolj digitalen in terja nekaj privajanja. Pohvaliti velja tudi kratko in natančno prestavno ročico, volan je prijetno neposreden, pri priganjanju skozi ovinke pa je tudi elektronika dobro opravljala svoje delo, čeprav se vklopi razmeroma pozno in tako omogoča precej vozniških užitkov, možno pa jo je tudi popolnoma izklopiti. Vzmetenje učinkovito blaži cestne neravnine, obenem pa je tudi dovolj čvrsto za dinamično vožnjo. Za brezkompromisno ostro vožene ovinke je malenkost premehko, svoje pa so dodale tudi zimske pnevmatike, nataknjene na 17 namesto 18-palčna platišča. V celem se avtomobil izkaže z dobro lego na cesti, k čemur pripomore tudi idealna razporeditev teže med sprednjo in zadnjo osjo v razmerju 50:50, kar so inženirji dosegli z motorjem, ki je pomaknjen za 60 mm bolj nazaj in 40 mm nižje kot v RX-7. In kdo naj bi bili kupci mazde RX-8? Pri slovenskem uvozniku stavijo predvsem na moške med 30 in 55 leti z višjim življenjskim standardom, ki pri nakupu podlegajo emocijam, oziroma prisegajo na tehnične novosti in želijo biti opaženi. Vsekakor je mazda RX-8 že zaradi same zasnove in predvsem motorja edinstven avtomobil, med možnimi konkurenti pa prepriča tudi z dostopno ceno.