Avtomobili vse bolj varni

Aktualno

Kot dokaz, da je pri švedski znamki Volvo varnost še vedno med najpomembnejšimi lastnostmi avtomobila, so za avtomobilsko razstavo v Detroitu pripravili inovativne varnostne sisteme, od tega jih večina preprečujejo nezgode z odpravljanjem mrtvih kotov…

Kot dokaz, da je pri švedski znamki Volvo varnost še vedno med najpomembnejšimi lastnostmi avtomobila, so za avtomobilsko razstavo v Detroitu pripravili inovativne varnostne sisteme, od tega jih večina preprečujejo nezgode z odpravljanjem mrtvih kotov in nadziranjem dogajanja pred vozilom.

Prvi med njimi se imenuje BLIS (Blind Spot Information System), odpravlja pa zadnja stranska mrtva kota, ki sta lahko usodna predvsem pri menjavi voznih pasov. Sistem uporablja digitalni kameri, ki nadzirata dogajanje na obeh straneh vozila. V primeru, da v vidno polje elektronskega očesa zapelje vozilo, se zraven vzvratnega ogledala prižge opozorilna lučka. Še naprednejši je t.i. Adaptive Cruise Control z radarjem, nameščenim v nos vozila, ki spremlja oddaljenost do spredaj vozečega vozila in samodejno vzdržuje ustrezno varnostno razdaljo. Nadgradnja sistema omogoča tudi stalen nadzor nad dogajanjem pred vozilom in sprožitev opozorila, če se varnostna razdalja drastično zmanjša, še več, elektronika je sposobna v skrajnih primerih celo sama zavirati. Za večjo varnost pa bo v bodoče poskrbljeno tudi pri avtomobilih z zložljivo streho. V ta namen so pri Volvu razvili posebno napihljivo zaveso, ki je nameščena v vratih, v primeru bočnega naleta pa se v hipu napihne in potisne med stransko steklo in potnikovo glavo. Zavesa se sproži tudi v primeru, če je steklo spuščeno, med prevračanjem pa se počasi in kontrolirano prazni. BLIS bodo v avtomobile začeli vgrajevati že konec letošnjega leta, ostali sistemi pa bodo prišli na vrsto nekoliko pozneje.