Prvi in najdražji

Audi, Testi

Prestiž v kompaktnem razredu? Temu lahko mirne vesti pritrdimo, saj je medtem na trgu že kar nekaj predvsem nemških avtomobilov, ki to domnevo potrjujejo. Med najuspešnejše sodi audi A3, ki že od leta 1996 dokazuje,…

Prestiž v kompaktnem razredu? Temu lahko mirne vesti pritrdimo, saj je medtem na trgu že kar nekaj predvsem nemških avtomobilov, ki to domnevo potrjujejo. Med najuspešnejše sodi audi A3, ki že od leta 1996 dokazuje, da so kupci pripravljeni tudi v golfovem razredu plačati več, če svoje denarce odštejejo za ugled. Tokrat smo preizkusili dve različici, obe z dvolitrskim motorjem, le karakter je bil pri prvi bencinski, pri drugi pa dizelski.

Previdnost pri celoti, pogum pri podrobnostih

Tisti, ki misli, da se za novim A3 obračajo glave, živi v zmoti. Pri snovanje njegove karoserije je namreč vladala previdnost, zato gre kljub zvrhani meri markantnosti in športnega karakterja kvečjemu za nadaljevanje forme, ki jo je začrtal že predhodnik. Nekoliko drugače bo ob predstavitvi drugih karoserijskih različic, ki jih bo gotovo najbolj zaznamovala podkvasta maska motorja prihajajočih Audijev , ki je sicer prepoznavna, je pa vsaj za moj okus nekoliko preveč konzervativna. Vsak si bo seveda ustvaril svoje mnenje, mi pa se vrnimo k obliki. Pravzaprav so bile zmerne spremembe v primerjavi s predhodnikom razumljive, saj je A3 v hiši volumenski avtomobil, ki prinaša tudi največ denarja. Več smelosti so oblikovalci pokazali pri podrobnostih, še najbolj pri žarometih z nekoliko hudobnim pogledom, litih platiščih z odsekanimi linijami in visoko nameščenih zadnjih lučeh. Karoserija ni kompaktna le na pogled, marveč to dokazuje tudi zvok pri zapiranju vrat, ki z nekoliko pretiravanja spominja na vrata trezorja.

Nadstandardno pohištvo

Občutek solidnosti se nadaljuje tudi v notranjosti, z odlično oblikovanimi sedeži, ki se telesu natančno prilegajo, kakovostnimi materiali in zelo dobro izdelavo. Vsi elementi so skrbno premišljeni in odlično vdelani v celoto, vsak gumb se lahko pohvali z natančnim »klikom«. Tipično vzdušje nemške kakovosti, ki pa je tokrat začinjeno tudi s sodobnim in prefinjenim oblikovnim stilom, ki ga v manjši meri poznamo že iz športnega TT-ja. Torej veliko okroglih linij, obilo žlahtnega aluminija, mehki in na otip prijetni plastični materiali v črni in različnih odtenkih sive barve in seveda usnje in alcantara. Odlagalnega prostora je povsod dovolj, natančno ukrojena sprednja sedeža sta bogato nastavljiva, voznik pa zaradi privlačnega trikrakega športnega volana, ki je nastavljiv po višini in globini, brez težav najde odlično pozicijo. Dostop do zadnje klopi je dovolj enostaven, tam prostora ni ravno na pretek, tretji potnik pa bo tako kot pri večini drugih predstavnikov tega velikostnega razreda v sredini sedel bolj za silo. Pohvalimo lahko velike in dobro berljive, s kromom obrobljene merilnike, ki izgledajo kot kronometri pri zapestni uri prestižnega porekla. Rdeča osvetlitev instrumentov le še zaokrožuje odlično in varno počutje v potniški kabini.

Vzorne vozne lastnosti

Novi A3, ki je od svojega predhodnika težji za okoli sto kilogramov, si podvozje deli z novo generacijo golfa. Pri športnejši različici ambition je nastavljeno nekoliko trše, zato se avtomobil v zavojih manj nagiba, manj je tudi vzdolžnih nihanj, po drugi strani pa so nepravilnosti podlage bolj občutne. Pri različici ambiente gre za bolj uravnoteženo in mehkejšo nastavitev, ki pa je še vedno daleč od mehkužnosti. Nasprotno, kakršnekoli luknje na cesti, še bolj pa dolge grbine, premaga zelo suvereno in umirjeno, v svojem razredu je zaenkrat zagotovo prvak. Sistem nadzora stabilnosti ESP voznikovo pretiravanje prestreže dokaj pozno, s tem pa je športnejša vožnja zagotovljena. Učinkovite in natančno odmerljive zavore zagotavljajo učinkovito ustavljanje. Poglavje zase je elektromehanski volanski sistem servotronic, ki ima vse zasluge za izjemno natančno vodljivost. Verjeli ali ne, pri tem so se audijevi inženirji nekoliko zgledovali pri fordu focusu, že pred leti je namreč VW pod svoje okrilje zvabil šefa fordovega razvojnega sektorja Dr. Ulricha Eichhorna.

2.0 TDI je boljša izbira

Neposredni vbrizg pri bencinskih motorjih je hiši Audi prinesel že veliko ugleda. Čeprav ga ne štejejo med svoje izume, so z njim premagali konkurenco na vzdržljivostni tekmi v Le Mansu. 2.0-litrski agregat FSI zmore 110 kW oziroma 150 KM in 200 Nm največjega navora. Motor je vselej tih in uglajen, tudi po zaslugi dobro zatesnjene potniške kabine je slišati le zelo nežen zvok. Že pri nižjih vrtljajih je dovolj prožen, ne pritožuje se niti ob priganjanju, kdor pa želi uresničiti poglavitno lastnost FSI motorjev, torej varčnost, pa se bo moral slednjemu odreči. Ob tem gre po vodi tudi nekaj športnosti, ki jo obljubljajo pri Audiju, zato lahko rečemo, da kljub 150 konjskim silam motorju manjka nekaj poskočnosti. In zmogljivosti? Tako motoriziran A3 do hitrosti sto km/h potrebuje 9,1 s, končna hitrost znaša 211 km/h, porabi pa dobrih devet litrov bencina na sto prevoženih kilometrov. Čeprav ima 2.0 TDI na papirju slabše zmogljivosti (pospeški 9,5 s, končna hitrost 207 km/h), se dizel izkaže kot pravi biser. Gre za zmogljiv stroj, ki brez omembe vredne turbo luknje zelo dobro vleče že pri nizkih vrtljajih. Vzrok je 320 Nm navora, ki se s pomočjo šeststopenjskega menjalnika prenaša na prednji kolesi. Prestavna razmerja so dobro preračuna, zato ima voznik pri roki vedno pravo prestavo in dovolj veliko zalogo moči, to pa se audijevemu športnemu karakterju odlično poda. Tudi pospeševanje od 120 do 200 km/h v šesti prestavi ni nikakršen problem. Testna poraba se je ustavila na solidnih sedmih litrih plinskega olja.

Kar je drugje samoumevno, je treba tu doplačati

Seveda ima vsak avtomobil tudi svoje slabosti, novi A3 jih je podedoval kar od svojega predhodnika. Visok nakladalni rob sicer povprečno odmerjenega prtljažnika (350 l), slaba vidljivost zaradi visoke bočne linije in položnega zadnjega stekla in kljub 65 mm daljši medosni razdalji le povprečna prostornost na zadnji klopi. Največja kritika pa leti na serijsko opremljenost, saj je tudi za tako samoumevne reči, kot sta na primer klimatska naprava in kovinska barva, potrebno pošteno doplačati. Sicer pa najdemo v paketu opreme ambition športno podvozje, športne sedeže spredaj, po višini nastavljiv sovoznikov sedež, 17-palčna lita platišča, meglenke in aluminijaste pragove. Varianta ambiente je usmerjena bolj k udobju, zajema pa lesene dekorativne elemente, tempomat in paket notranje osvetlitve. Osnovna cena za A3 2.0 TDI 16V ambiente znaša 5.696.616 SIT, za 2.0 FSI ambition pa 5.557.260 SIT. Veliko denarja za takšen avtomobil, pa čeprav je v svojem razredu ta hip najboljši. Premium je beseda latinskega izvora, ne pomeni pa nič drugega kot plačilo.

Foto: Miloš Milač

 


KOMENTAR: Turbodizel je boljša izbira

Anže Jamnik

 

Novi audi A3 je brez dvoma trenutno eden izmed najboljših avtomobilov v svojem razredu, žal tudi eden izmed najdražjih. Navdušuje s športno klinasto obliko, nekoliko manj s prostornostjo na zadnjih sedežih in preglednostjo z voznikovega sedeža. Med prostorninsko enako velikima pogonskima agregatoma pred bencinskim nesporno zmaguje nekoliko šibkejši turbodizel, saj zaradi večjega navora nudi precej več suverenosti in tudi več športnih užitkov. Čvrsto podvozje zagotavlja odlično lego na cesti, obenem pa tudi precej sunkov s cestišča prenese na potnike.