Žrebec proti ameriškim sanjam

Aktualno, Novosti

V Detroitu družbo ameriškim sanjam, corvetti, dela še en legendaren avtomobil onkraj luže, ford mustang. Avtomobil s srebrnim ponijem na maski hladilnika je razpoznavnih potez, poganjata pa ga dva različna motorja. Namenjen je le ameriškemu…

V Detroitu družbo ameriškim sanjam, corvetti, dela še en legendaren avtomobil onkraj luže, ford mustang. Avtomobil s srebrnim ponijem na maski hladilnika je razpoznavnih potez, poganjata pa ga dva različna motorja. Namenjen je le ameriškemu trgu, šibkejši pa je cenovno zelo zanimiv.

Več prostora v notranjosti

Mustang modelnega leta 2005 nosi precej oblikovnih podrobnosti svojih prednikov, vseeno pa so oblikovalci začeli svoje delo na popolnoma praznem listu papirja. Ali kakor je rekel J. Mays, Fordov podpredsednik: »Nismo le spremenili sedanjega modela, ampak smo zgodovini dodali novo poglavje.« Kakorkoli, avtomobil zaznamuje dolg pokrov motorja in kratek zadek, ki ga na vsaki srani zaznamujejo luči iz treh delov. Notranjost je tipično ameriških potez, zaradi 15 centimetrov daljše medosne razdalje pa je na zadnjih sedežih občutno več prostora kot do sedaj.

V6 z 202 KM ali V8 s 300 KM

V novem mustangu se vrtita dva motorja. Zamenjavo za 3,8-litrski motor predstavlja 4,0-litrski šestvaljni V6 motor z 202 KM, močnejši pa je osemvaljni V8 s 300 KM in s po tremi ventili na valj. Pogon na zadnji kolesi je zasnovan popolnoma na novo, moč motorja pa se do njih prenaša preko petstopenjskega ročnega oziroma avtomatskega menjalnika. Mustanga bodo izdelovali v tovarni v Flat Rocku v Michiganu, kjer mu bo družbo na tekočih trakovih delala mazda6. Namenjen bo le ameriškemu trgu, cenejši mustang z V6 motorjem pa naj bi stal manj kot 20 tisoč ameriških dolarjev.