Novo orožje za prvenstvo WRC

Aktualno, Novosti

Mitsubishi je za prihodnjo sezono svetovnega prvenstva WRC pripravil popolnoma novo dirkalno specialko, lancerja z oznako WRC04. V sezoni 2004 bodo na 16 dirkah bolj kot na naslov svetovnega prvaka ciljali k nabiranju izkušenj z…

Mitsubishi je za prihodnjo sezono svetovnega prvenstva WRC pripravil popolnoma novo dirkalno specialko, lancerja z oznako WRC04. V sezoni 2004 bodo na 16 dirkah bolj kot na naslov svetovnega prvaka ciljali k nabiranju izkušenj z novim avtomobilom.

Aerodinamika je vse pomembnejša tudi v prvenstvu WRC

Pravila pravijo, da morajo biti dirkalniki narejeni na osnovi serijskih avtomobilov, katerih je izdelanih vsaj 25 tisoč. Vendar je že na prvi pogled jasno, da imata serijski mitsubishi lancer EVO VIII in dirkalni WRC04 razen osnovne oblike bolj malo skupnega. Avtomobil odseva vse večji pomen aerodinamike v svetovnem reliju. V vetrovniku moštva Lola so inženirji preizkušali predvsem učinkovitost sprednjega in zadnjega spojlerja in obenem iskali čim močnejši pritisk avtomobila k tlom in čim boljši pretok zraka za hlajenje motorja in ostalih vitalnih delov.

Pomembna je tudi vzdržljivost in čim enostavnejše vzdrževanje

Poudarek pri snovanju podvozja ni bil le na čim boljši legi na cesti, temveč tudi na vzdržljivosti in čim enostavnejšem vzdrževanju. Dvolitrski turbo motor s šestnajstimi ventili in dvema odmičnima gredema pripada družini 4G6, ki se je dobro izkazala že pri prejšnjih dirkalnih avtomobilih. Osnova je sicer enaka serijskemu motorju, zato pa je drugačen turbinski polnilnik s predpisanim restriktorjem premera 34 mm in novimi kanali za vstopni zrak in izpušne pline. Razne gredi v motorju so predvsem lažje in trdnejše, nova pa je tudi nadzorna elektronika. Največjo moč 350 KM doseže pri 5.500 vrtljajih in največji navor 540 Nm pri 3.500 vrtljajih na minuto.

Premierni nastop napovedujejo na reliju Monte Carlo

Moč se prenaša na vsa štiri kolesa preko popolnoma novega petstopenjskega Ricardovega menjalnika, navor pa razporejajo trije pasivni diferenciali. Kasneje, sredi sezone, lancerju WRC04 nameravajo dograditi polavtomatski menjalnik in aktivne diferenciale. Le-ti so na drugem mestu prednostne lestvice, na prvem pa je celostna zmogljivost in vzdržljivost avtomobila. Lancer WRC04 je začel s prvimi testiranji že sredi oktobra, do prvega nastopa na reliju Monte Carlo pod vodstvom Gillesa Panizzija pa bo moral dirkalnik prestati še naporen testni program.