Alonsova najslajša zmaga

Avtomobilizem, Formula 1, Šport

Svetovnemu prvaku Fernandu Alonsu se je uresničila največja želja. Na šesti letošnji dirki svetovnega prvenstva formule 1 v Barceloni je prvič v karieri zmagal pred domačimi gledalci. Pri svoji tretji letošnji zmagi, s katero je…

Svetovnemu prvaku Fernandu Alonsu se je uresničila največja želja. Na šesti letošnji dirki svetovnega prvenstva formule 1 v Barceloni je prvič v karieri zmagal pred domačimi gledalci. Pri svoji tretji letošnji zmagi, s katero je še povečal vodstvo v svetovnem prvenstvu, je za dobrih 18 sekund in pol premagal zmagovalca zadnjih dveh letošnjih dirk Nemca Michaela Schumacherja, tretje mesto pa je zasedel Špančev moštveni kolega Italijan Giancarlo Fisichella.

Bo Fernando Alonso prvi Španec, ki mu bo uspelo zmagati na domači veliki nagradi, je bilo glavno vprašanje, ki si ga je pred začetkom dirke na tekmovališču Circuit de Catalunya v Montmelu pri Barceloni zadajalo več kot 130.000 navijačev na čelu s kraljem Juanom Carlosom. Osnova za to je bila dobra, moštvo Renaulta si je na kvalifikacijah zagotovilo prvi dve startni mesti, zato so bile napovedi o možnostih rumeno-modrih zelo optimistične.

Toda do zmagoslavja je bilo treba prevoziti več kot 300 kilometrov, forma najboljšega voznika zadnjega desetletja Michaela Schumacherja pa je bila na zadnjih preizkušnjah skrb vzbujajoča. A 24-letni Španec je bil tokrat na ne preveč zanimivi dirki vendarle nepremagljiv. Odločitev je padla že v uvodnih krogih, ko je pred Schumacherjem nabral deset sekund prednosti, slednjega pa je vsaj na začetku malce zaustavil Fisichella. Španec je vodil je od starta do cilja, prednost je ves čas le povečeval, Nemec, ki je sicer v boksih prehitel Fisichello in s tem pridobil eno mesto, pa se mu ni mogel nevarneje približati. Osnovni načrt Schumacherja je bil, da Fisichello prehiti že na startu, kar mu ni uspelo in tam je predčasno izgubil boj za prvo mesto. “Alonso je bil tokrat brez konkurence in za zgodovinski dogodek mu lahko le čestitam,” so bile prve besede sedemkratnega svetovnega prvaka Schumacherja, ki jih je po zmagovitem plesu pred polnimi tribunami potrdil tudi sam Alonso: “Zame je bilo to 66 perfektnih krogov. Gotovo najboljša dirka v karieri, saj v štirih dneh nismo storili niti ene same napake. Ferrari ni bil tako močan, kot smo pričakovali, tako da mi v zadnjih krogih ni bilo treba voziti maksimalno. Nadzoroval sem prednost in užival v vsem, kar se je dogajalo. Občutki še nikoli niso bili taki, 11. zmaga v karieri je tista, ki bo po pomembnosti gotovo vedno na prvem mestu. Zmagati pred svojimi fantastičnimi navijači je gotovo največja želja vsakega dirkača, če pa ti uspe kor prvemu predstavniku iz države, je veselje še večje. Tudi lanska dirka v Braziliji, na kateri sem osvojil naslov svetovnega prvaka, se z današnjo ne more primerjati.”

Alonso ima v svetovnem prvenstvu zdaj spet 15 točk prednosti pred Schumacherjem, tretji je še vedno Kimi Raikkoenen (McLaren), ki je tokrat zasedel peto mesto, vodilnim predstavnikom Renaulta in Ferrarija pa ni bil niti blizu. Finec močno upa, da premoč francoskega in italijanskega moštva, ki se je pokazala tokrat, ni povsem realna in da bo drugače že na naslednji dirki, 28. maja v Monaku.

Rezultati (305,256 km):

 1. Fernando Alonso (Špa/Renault)      1:26:21,759
 (povprečna hitrost: 212,075 km/h)
 2. Michael Schumacher (Nem/Ferrari)      + 18.502
 3. Giancarlo Fisichella (ITA/Renault)      23,951
 4. Felipe Massa (Bra/Ferrari)              29,859
 5. Kimi Raikkoenen (FIN/McLaren-Mercedes)  56,875
 6. Jenson Button (VB/Honda)                58,347
 7. Rubens Barrichello (Bra/Honda)          1 krog
 8. Nick Heidfeld (Nem/BMW Sauber)          1 krog
 9. Mark Webber (Avs/Williams-Cosworth)     1 krog
10. Jarno Trulli (Ita/Toyota)               1 krog
11. Nico Rosberg (Nem/Williams-Cosworth)    1 krog
12. Jacques Villeneuve (Kan/BMW Sauber)     1 krog
13. Christian Klien (Avt/Red Bull-Ferrari)  1 krog
14. David Coulthard (VB/Red Bull-Ferrari)   1 krog
15. Vitantonio Liuzzi (ITA/Toro Rosso)      3 krogi
16. Tiago Monteiro (Por/Midland)            3 krogi
17. Takuma Sato (Jap/Super Aguri F1 Team)   4 krogi

Odstopi: Christijan Albers (Niz/Midland-Toyota), Franck Montagny (Fra/Super-Aguri-Honda), Juan Pablo Montoya (Kol/McLaren-Mercedes), Ralf Schumacher (Nem/Toyota), Scott Speed (ZDA/ Toro-Rosso-Cosworth).

 Skupna razvrstitev (6):
 Dirkači: 1. Fernando Alonso (Špa)            54 točk
 2. Michael Schumacher (Nem)         39
 3. Kimi Raiikkoenen (Fin)           27
 4. Giancarlo Fisichella (Ita)       24
 5. Felipe Massa (Bra)               20
 6. Jenson Button (VB)               16
 7. Juan Pablo Montoya (Kol)         15
 8. Rubens Barrichello (Bra)          8
 9. Ralf Schumacher (Nem)             7
10. Nick Heidfeld (Nem)               6
11. Mark Webber (Avs)                 6
12. Jacques Villeneuve (Kan)          6
13. Nico Rosberg (Nem)                4
14. David Coulthard (VB)              1
15. Christian Klien (Avt)             1
16. Scott Speed (ZDA)                 1
 
 Konstruktorji:
 1. Renault            78 točk
 2. Ferrari            59
 3. McLaren-Mercedes   42
 4. Honda              24
 5. BMW Sauber         12
 6. Williams-Cosworth  10
 7. Toyota              7
 8. Red Bull-Ferrari    2
 9. Toro Rosso          1

Več na Delo.si


Sorodne vsebine