RS ali WRC

Škoda, Testi

Ključ na daljinsko upravljanje Škode Fabie RS je identičen ključu navadne Fabie, torej neke velike razlike v samem avtomobilu ne more biti, sem premišljeval med sprehodom do novega testnega vozila. OK, odbijači so že drugi……

Ključ na daljinsko upravljanje Škode Fabie RS je identičen ključu navadne Fabie, torej neke velike razlike v samem avtomobilu ne more biti, sem premišljeval med sprehodom do novega testnega vozila. OK, odbijači so že drugi… huh, in sedeži vrhunski, se je stopnjevala RS mrzlica v meni. Ob prižigu motorja je sledilo rahlo razočaranje, »dizelaš« pač. In že sem speljal izpred avtohiše Avtoline, ob prvi neravnini sem občutil trdoto podvozja, kar je nakazalo na športen značaj Fabie in ob prvem semaforju tudi moč turbine…

Če marsikoga navadna Fabia ne pritegne ga različica RS vsekakor bo! Urednik, da roko v ogenj za to. Prednji ter zadnji odbijač pričarata avtomobil v povsem drugačni luči, konkretno v reli luči. Tu so še strešni spojlerček in lepa šestnajst palčna aluminijasta lahka lita platišča, pod katerimi se skrivajo zeleno lakirane zavorne čeljusti ter na zadku lep zajeten kromiran izpušni lonček. Spredaj se ob odprtih vratih na vstopni letvi bohoti kovinski napis RS. Stekla so tonirana oziroma rahlo zatemnjena z UV-filtrom.

Impresivna je tudi notranjost. Športni školjkasti sedeži, športen volan in lepo oblikovana prestavna ročica z velikim izpisom RS pričarajo Fabio kot pravi WRC dirkalnik ter poistovetenje voznika z Arminom Scwarzom. Da pa le ni Fabia tako surov športnik pričajo številna uporabna odlagalna mesta. Uporabno je tudi držalo za listke na prednjem steklu oziroma A stebričku, kamor lahko naprimer zataknemo listek za parkirnino. Uporabnost RS-tke stopnjuje tudi električni pomik stekel spredaj in zadaj (z doplačilom), klimatska naprava s hlajenim ter osvetljenim sovoznikovim predalom ter še in še. Usnjeni volan je dobro oprijemljiv ter nastavljiv po višini ter globini, pedala so športno oblikovana. Za mlado hitro mamico bo zadovoljiva številka prostornine prtljažnika 248 oziroma ob podrtih sedežih 1016 litrov, kar je več kot dovolj za prevoz mesečne špecerije.

Fabio RS poganja dizelski 1,9 litrski TDI motor, katerega najdemo tudi v sorodnih VW Golfih ter ostalih avtmobilih, ki spadajo pod koncern Volkswagen. Fabio torej poganja na prvi pogled šibkih 130 dizelskih konjev oziroma 96 kW. Da je to lepa številka se pokaže šele na cesti, ko RS-tka suvereno pospešuje, od 0 do 100 km/h v zmerno hitrih 9,6 sekundah. Kazalec hitrosti se zaustavi malo nad številko dvesto. Komaj tu se praktično lahko pozabi, da jo poganja dizelski štirivaljnik. Pri vožnji skozi zavoje ji veliko pomaga elektronika, zavorni sistem ABS, EDS ter izključljivi ASR. Odlično športno podvozje v svojem razredu poskrbi, da se avtomobil drži v zavoju ter ni podkrmarjen. Žal je potrebno tu kot pri vseh avtomobilih sprejeti kompromis med športno ter udobno vožnjo, kajti vožnja po neravninah, neasfaltirani ter slabi cesti je neudobna. Lahko bi zapisali, da je Fabia WRC (beri serijska RS) prirejena le za cestne relije.

Vožnja v mestu s takšnim avtomobilom ni težavna, že samo z vidika zavidljivih pogledov, ki se ozirajo za RS-tko. Mimoidoči hitro opazijo očitne spremembe na Fabiji. Vožnja v temi razkrije modrikasto svetlobo iz ksenonskih žarometov, ki je preprosto fenomenalna. Uporaben tempomat, ki se ga splača dokupiti je uporaben v vožnji skozi dolge vasi, kjer vam ni potrebno ves čas paziti na stopalko za plin. Pospeševanje na ročki pa je preprosto. Servo volan se izkaže pri parkiranju v zabitih mestnih ulicah in parkiriščih.

…In kaj naredi Škodo Fabijo RS tako privlačno za nakup? Cena! Je majhen športni avtomobil, ki se seveda ne more primerjati s Ferrariji, a se lahko brez težav s športnimi izvedenkami sorodnih Seatov, Volkswagenov ter navsezadnje tudi s kakšno Alfo Romeo. Nekomu dizelski motor v športnem avtomobilu ni všeč, a ti časi so mimo in dovoljeno je vse.

Cena osnovne Fabije RS: 3.746.400,00 SIT (15.633 EUR)

Cena testne Fabije RS: 3.834.496,00 SIT (15.977 EUR)


Sorodne vsebine