Se lahko kosa z AR 166

Alfa Romeo, Dacia, Testi

Logan je poceni avtomobil, o tem ni dvoma. Celo tako poceni je, da se pojavljajo dvomi o njegovi dolgoročni uporabi. A pustimo to, na testu smo imeli Logana z dizelskim 1,5 litrskim motorjem, ki stane…

Logan je poceni avtomobil, o tem ni dvoma. Celo tako poceni je, da se pojavljajo dvomi o njegovi dolgoročni uporabi. A pustimo to, na testu smo imeli Logana z dizelskim 1,5 litrskim motorjem, ki stane skoraj 2,4 milijona tolarjev ter rabljeno že nekaj časa vozečo se Alfo Romeo 166 z bencinskim 2,0 litrskim motorjem letnik 2000 ter s približno isto cenovno vrednostjo. Zanima nas kaj je boljše?

O obliki je brezsmiselno dolgovezit. Črna Alfa Romeo 166 ima novo nizko športno vzmetenje, 15 milimetrske distančnike zadaj ter lepa 18 palčna športna lita platišča. Prava lepotica. Težava se izkaže že ob majhnih kapljah dežja, ko se umaže in postane grda črna račka ki je v sramoto lastniku in vsej svoji okolici. Na drugi strani nič kaj sramežljivo stoji Dacia Logan v sivi kovinski »Perle« barvi, čeprav je čisto blatna mimoidoče to prav nič ne zmoti. Je takšna kot je, v vsakem primeru všečna preprostim množicam.

V notranjosti pri 166 kakovostni materiali še niso uklonili času. Leta 1998 oblikovana notranojst Alfe sodi še vedno med lepše oblikovane ambiente sedanjega časa. Nekaj pikic, odrgnin se najde na sedežih ter opori za roke. Zopet pomemben dejavnik je čistoča, tudi v notranjosti je namreč Alfica očiščena do vsake malenkosti. Medtem, ko Dacia s svojo preprostostjo, sicer ne navduši in ne spravi opazovalca v katarzo, a kljub temu minimalno zmerno oblikovana. Moti le postavitev gumbov za klimatsko napravo, ki so postavljeni v spodnji del sredinske konzole kamor težko sežemo z roko. Klimatska naprava je prisotna v obeh testnih avtomobilih, pri Daciji ročna klima kot dodatna oprema proti doplačilu v višini 183.000 tolarjev (764 EUR). Logan je za približno pol metra krajši od 166 pa vendar ima večji prtljažnik, saj je ta velik kar 510 litrov, medtem ko pri Alfi le 490 litrov. Poleg tega, ker testni Logan nima vgrajenega radia ne potrebuje niti dodatnega »wuferja« v prtljažniku, ki le dodatno zmanjšuje tovorni prostor v 166.

Zadaj se sedi odlično v obeh avtomobilih. Sedeži so prijetno udobni kot v Alfi kot tudi v Loganu. Tudi visoka tehnologija sodi v Dacio, če jo seveda vi vstavite vanjo. Testni Logan sicer vsebuje električni paket, ki vsebuje električni pomik stekel spredaj ter daljinsko centralno zaklepanje. Vse je tudi že pripravljeno za vstavitev ful kul radia s predvajalnikom MP3 glasbe, a ga je potrebno žal še dokupiti. Na drugi strani pri Alfi je že vse to in še več nameščeno. V njej najdete od ogrevanih ter električno nastavljivih sedežev, nastavljivega volana po višini ter globini do potovalnega računalnika. V končni fazi pa vsa ta električna krama ne pomaga kaj dosti, če pride do kratkega stika in vse skupaj crkne.

Alfo 166 poganja 2,0 litrski šestnajst-ventilski Twin Sparkov motor s 155 konjskimi močmi (114kW). Pri 2.800 obratih na minuto doseže maksimalen navor 187 Nm. Ni brutalno, je elegantno sproščujoče. Dacia s svojim motorjem po številu konjev zaostaja veliko, a kljub prostonini 1500 cm3, Renaultov dizelski dCi motor iz sebe iztisne solidnih 70 konjskih moči (50kW). Pospeški resda niso primerljivi, saj Logan pospeši do 100 km/h v 15 sekundah, medtem ko 166 v 9,6 sekundah. Majhna teža le dobro tono težkega Logana precej prinese k nizki porabi dizla na sto prevoženih kilometrov. Povprečna poraba na testu je znašala 5,5 litra, medtem ko po tovarniških podatkih znaša poraba mešane vožnje le 4,7 litra na sto prevoženih kilometrov. Alfa na drugi strani pije kot žolna, povprečno v mešani vožnji 9,7 litra bencina na sto prevoženih kilometrov.

V aristokratski 166 se vse udobje konča pri vožnji čez luknje. Alfa preprosto ni namenjena slabim potem, saj ji športno vzmetenje to ne more omogočati oziroma omogoča, a le zelo neprijetna vožnja je. Dacia tu pokaže vse svoje vrline. Preprosto zasnovano vzmetenje pričara potniku prijetno vožnjo po še najbolj uničenicesti. Obratno se izkaže v zavojih. Kjer Alfa 166 le nakaže nagib v zavoju, Dacia s svojimi gumami že cvili po dolgem in počez. Vendar dragi moji, takšno početje ni zdravo, zato kaj takega romunska lepotica tudi ne omogoča. Pametno! Obračalni krog Dacie med pločniki znaša 10,5 metra, medtem ko 4,7 metra dolga Alfa potrebuje 11,6 metra prostora. Tudi težave s parkiranjem hitreje nastanejo pri Alfi, medtem ko robustni odbijači pri 4,2 metra dolgem Loganu dovoljujejo tudi malo uporabe sile, če že ne gre zlepa.

In cena… za povsem novo testno Dacio Logan z nič (0!) prevoženimi kilometri, Renaultovim dizelskim motorjem je potrebno odšteti 2.386.000 tolarjev oziroma 9.940 evrov. Alfo Romeo 166 je lastnik ocenil na 2,7 milijona tolarjev in jo prodaja na www.avto.net-u. Postavimo se v položaj povprečnega kupca in ne italijanskega fanatika ali nemškega Turka. Za rabljeno 166 se bo odločil vsakdo, ki želi imeti luksuzen avtomobil z imidžom. Z nakupom takšnega avtomobila se mora zavedati, da ga bo moral še posebno negovati, božati in razvajati. Glede na število prevoženih kilometrov je potrebno računati tudi na obširni servis, ki bo minimalno stal še dodatnih 100.000 tolarjev. Dacia Logan je preprost avtomobil z veliko uporabnega prostornina, zvest in preprost. Takšnih prijateljev si v končni fazi vsi želimo. Odločitev je vaša!

Če se vrnemo k naslovnemu vprašanju: »Se lahko Dacia Logan 1,5dCi kosa z Alfo Romeo 166?« Lahko, pomembno je le iz katerega zornega kota gledamo oziroma ocenjujemo avtomobil.

Cena osnovnega modela Logan: 1.575.500,00 SIT (6.572 EUR)

Cena testnega vozila Logan: 2.386.000,00 SIT (9.940 EUR)

Cena tesnega vozila Alfa Romeo 166*: 2.700.000,00 SIT (11.250 EUR)

*Ceno je določil lastnik vozila.