Štirikolesni pogon za vsakogar

Fiat, Testi

Fiatu je z novo pando uspelo! Tudi če opustimo razpravo o tem, da so Italijani že desetletja mojstri malih mestnih avtomobilov. Že prejšnja generacija »medvedka« je ponujala štirikolesni pogon, ki je marsikoga, ki si ni…

Fiatu je z novo pando uspelo! Tudi če opustimo razpravo o tem, da so Italijani že desetletja mojstri malih mestnih avtomobilov. Že prejšnja generacija »medvedka« je ponujala štirikolesni pogon, ki je marsikoga, ki si ni mogel ali pa hotel privoščiti večjega avtomobila, prepričala v nakup in mu po starih in že rahlo »zjahanih« primekih na cesti sodeč, dobro služila. Mestna okretnost, hkrati pa mobilna svoboda, ki je zrela tudi za gorska ali pa vsaj hribovska potepanja, to je tisto, kar je z velikimi črkami zapisano v srcih sodobnih pustolovcev. In v Torinu se tega dobro zavedajo, zato so pandi 4×4 avanturizem zapisali v gene.

Pogumno v mesto in naravo

Panda je mestni malček s temu primernimi skromnimi merami 3574x1605x1632 mm in majhno terensko vozilo hkrati. Njena dvojnost nikakor ni v konfliktu, saj že na prvi pogled deluje zelo skladno in kompaktno, bočne zaščitne letve, strešni nosilci, zaščita sprednjega in zadnjega odbijača ter motorja in večja oddaljenost od tal samo povečajo njeno samozavest in seveda tudi manjšo občutljivost za poškodbe. Panda 4×4 climbing je od običajne različice dvignjena za 50 mm (165 mm), kar pomeni še boljšo vidljivost iz potniške kabine in premagovanje tudi takih preprek, ki bi se jih »navadna« panda ustrašila. Za dober stik s podlago skrbijo posebne pnevmatike dimenzij 185/65 R14, v katere so obuta serijska lita platišča. Njena oblika posebej izstopa zadaj, kjer navpična vrata z visokim odpiranjem, na rob potisnjene pokončne luči in nizek nakladalni rob omogočajo enostaven dostop do prtljažnega prostora, ki meri 200 oziroma 855 l ob podrti zadnji klopi.

Rahlo utesnjena, a prijetno svetla kabina

Kljub skromni zunanji dolžini je notranjost dovolj prostorna, da v sili ponuja prostor štirim odraslim potnikom, čeprav je malček primernejši za dva in nekaj prtljage. Posebna pohvala gre sprednjim sedežem, ki so predvsem po dolžini izdatno odmerjeni, če je že po širini treba sklepati kompromise s (pre)široko sredinsko konzolo, na kateri so sicer pregledno razvrščena in na otip prijazna stikala. Tako kot pri navadni pandi prevladuje siva plastika, ki jo dopolnjujejo tkanine v dveh barvnih kombinacijah: rdeče-siva ali rumeno-siva. Drugih posebnosti potniška kabina ne ponuja, kar je pravzaprav škoda glede na višjo ceno, oblikovalci bi lahko dodali kakšno njenim genom primerno začimbo. Panda 4×4 climbing je v primerjavi z običajno različico z istim motorjem tudi bistveno slabše opremljena, bogatejša je le za meglenke in zaščito dna motorja, manjka pa cel kup stvari, ki jih je potrebno posebej doplačati, če naštejemo le atermična stekla, avtoradio s CD-jem (doplačilo 90.000 SIT), klimatsko napravo (doplačilo 200.000 SIT) in potovalni računalnik, ki skupaj z električno nastavljivimi zunanjimi ogledali nista na voljo niti za doplačilo. Odlagališč za drobnarije je glede na prostorske razmere dovolj.

Zaenkrat pod pokrovom le 1,25-litrski bencinski štirivaljnik

Nova panda 4×4 potnikom ponuja stalni štirikolesni pogon, ki se samodejno vključi prek viskozne sklopke in dveh diferencialov. Podvozje s sprednjo premo z MacPherosnovimi vzmetnimi nogami in zadnjo neodvisno premo zagotavlja dobro lego na cesti. To ne pomeni, da je panda primerna za divjanje skozi ovinke, za to ji manjka predvsem stabilnosti in nekaj več dolžinskih centimetrov. Pohvale si zasluži vzmetenje, ki uspešno gladi kratke grbine, volanski mehanizem, ki ga lahko s funkcijo city dodatno zmehčamo, ubogljivo prenaša želje voznika na kolesa. Prijetna je tudi kratka ročica natančnega petstopenjskega menjalnika, ki je nameščena na armaturni plošči in z lahkoto dosegljiva. Fiat pri štirikolesno gnanemu malčku zaenkrat ponuja le 1.25-litrski bencinski štirivaljnik, ki mu predvsem na zahtevnejši podlagi prepogosto zmanjka sape. Motor zmore 44 kW/60 KM pri 5.000 vrtljajih in 102 Nm navora pri 2.500 vrt./min, kar zadostuje za skromno pospeševanje do hitrosti 100 km/h. v 20 s in 145 km/h najvišje hitrosti. Precej več si lahko obetamo od novega dizelskega 1.3-litrskega 16v Multijeta s 70 KM in drugo generacijo vbrizga goriva po skupnem vodu in ki je predviden za sredino letošnjega leta. Za učinkovito ustavljanje so inženirji pandi namestili 240-milimetrske kolutne zavore na vsa štiri kolesa in protiblokirni sistem ABS z elektronsko porazdelitvijo zavorne moči EBD.

Vsestranska panda 4×4

Panda 4×4 je prijazen in uporaben malček, ki se ne ustraši stranpoti, ki vodijo daleč od urbane asfaltne džungle. Štirikolesni pogon in kratka medosna razdalja ji omogočata dobre »off-road« zmogljivosti, zaradi skromne širine pa je primerna tudi za ozke kolovoze v naših gozdovih. Nekaj zamere gre na račun opreme, ki pušča kar nekaj neizpolnjenih želja. Tisti, ki pričakuje udobje, dinamične vozne lastnosti in skromno porabo, naj med malčki raje išče drugje, ali pa naj počaka na pando z 1.3-litrskim Multijet dizelskim motorjem. Bencinsko gnana panda 4×4 climbing je lahko vaša za 2.680.000 SIT.

Foto: FIAT


Sorodne vsebine