Bistvo je očem nevidno

Audi, Testi

Lahko bi bil S3, pa ni. Lahko bi tudi navzven bolj ponosno kazal, da se pod motornim pokrovom skriva 250 konjev, a ne. Audi A3 3,2 quattro ambition je zgolj najmočnejši A3. Športno oblikovan avtomobil…

Lahko bi bil S3, pa ni. Lahko bi tudi navzven bolj ponosno kazal, da se pod motornim pokrovom skriva 250 konjev, a ne. Audi A3 3,2 quattro ambition je zgolj najmočnejši A3. Športno oblikovan avtomobil nižjega srednjega razreda, ki pa nudi odlične zmogljivosti in obilico vozniških užitkov. Kaže, da v Ingolstadtu pripravljajo še močnejšo različico.

 

Na najmočnejšega A3 zunaj opozarja le napis na zadku

Na zunaj audi A3 3,2 quattro z ničemer ne pokaže, da gre za trenutno najmočnejšo različico. Še več, celo športni paket S-line je na seznamu doplačilne opreme. Da se pod motornim pokrovom vrti šestvaljnik, naznanja le diskreten napis na prtljažnih vratih, sicer pa je tudi ta A3 na pogled popolnoma enak kot ostale različice. Zaznamuje ga torej športno klinasta oblika, po ena dolga vrata na vsakem boku, majhna stranska stekla in visok zadek.

Precej opreme je potrebno doplačati

Potniška kabina je prav tako že znana iz drugih A3. Odlična ergonomija, kvalitetni materiali, germansko natančna izdelava, utesnjenost na zadnji sedežni klopi in razmeroma slaba preglednost zaznamujejo tudi najmočnejšo različico.Oprema ambition (tudi v kombinaciji z drugimi motorji) razveseljuje s solidnimi športnimi sedeži z dobrim bočnim oprijemom, športnim podvozjem, platišči iz lahke litine premera 17 palcev, klimatsko napravo, temeljito pasivno varnostno opremo ter z elektronskimi pripomočki ABS, ASR in ESP. Žal je precej ostale opreme potrebno doplačati.

Šestvaljni V6 motor z 250 KM

3,2-litrski šestvaljni V6 motor, znan že iz večjih koncernskih avtov oziroma golfa R32, razvije največjo moč 250 KM pri 6.300 vrtljajih in največji navor 320 Nm med 2.500 in 3.000 vrtljaji na minuto. Zvezno in odločno podajanje moči pri praktično katerihkoli vrtljajih spremlja značilen zvok šestvaljnika, kateremu piko na i dodaja tudi temu primeren izpušni sistem. Navora je za lagodno vožnjo dovolj že v nizkih vrtljajih, a svoje prave adute motor pokaže pri odločnejšem priganjanju, ko do 100 km/h pospeši v 6,4 sekunde, največja hitrost pa znaša elektronsko omejenih 250 km/h. Poraba goriva zna biti zelo raznolika, od umirjenih 11 do športno obarvanih 15 ali še več litrov na sto kilometrov.

Menjalnik DSG je odlična športna izbira

Šeststopenjski DSG menjalnik z dvema sklopkama se je zelo dobro izkazal že v kombinaciji s šibkejšimi motorji, kjer je prepričal predvsem s svojo uglajenostjo, v kombinaciji s 3,2-litrskim šestvaljnikom pa še bolj pride do izraza njegova hitrost pretikanja. DSG, bodisi v avtomatskem bodisi v ročnem režimu menjavanja prestav, navduši tudi s poudarjeno športnostjo, saj svoje delo opravi v delčku sekunde, voznik pa s prsti le boža dva vzvoda na volanu (z desnim prestavlja navzgor, z levim navzdol) oziroma pomika prestavno ročico naprej ali nazaj. Zameriti mu gre le obrnjeno shemo prestavljanja (s potiskom ročice naprej prestavljamo višje, nazaj nižje), kar terja nekaj privajanja.

Športno podvozje in štirikolesni pogon quattro

Podvozje je odlično uglašeno, a kljub stalnemu štirikolesnemu pogonu quattro in elektroniki ASR proti zdrsu koles se zaradi velike moči kolesa na spolzki podlagi vseeno utegnejo zavrteti v prazno. Tudi pri odločnem pospeševanju vpetje sprednjih koles s trikotnimi vodili, pomožnim okvirjem in stabilizatorjem preprečuje preveliko puljenje volana iz rok. Lega na cesti je čvrsto športna in avtomobil natančno drži smer, pozna pa se, da ima DSG menjalnik opraviti z veliko močjo, tako da je pri prestavljanju nekaj manj uglajen kot v kombinaciji z drugimi motorji.

Audi A3 3,2 quattro ambition cenovno presega devet milijonov tolarjev

Cena 9,02 milijona tolarjev, kolikor velja audi A3 3,2 quattro ambition, je za ta avtomobilski razred izjemno visoka. A po drugi strani jo do neke mere upraviči vrhunska tehnika, zmogljiv šestvaljni V6 motor in odličen menjalnik DSG. Za to ceno bi si sicer želeli nekaj več serijske in manj doplačilne opreme, a športni vozniški užitki so zagotovljeni v vsakem primeru.


Sorodne vsebine