Po več kot desetletju korenita posodobitev

Aktualno, Novosti

Land rover je svojo terensko pot začel leta 1989, občutnejšo prenovo pa je doživel leta 1994. S tretjo generacijo, ki bo od jutri dalje na prodaj tudi pri nas, pa Land Rover v vseh pogledih…

Land rover je svojo terensko pot začel leta 1989, občutnejšo prenovo pa je doživel leta 1994. S tretjo generacijo, ki bo od jutri dalje na prodaj tudi pri nas, pa Land Rover v vseh pogledih dviguje discoveryja na kar za nekaj stopnic višjo raven. Tudi v smislu ergonomije in voznega udobja, kar je bila ahilova peta prejšnje generacije. Do konca leta bo v Sloveniji po napovedih prodanih 25 discoveryjev, skoraj vsi z dizelskim motorjem. Cena zanj se začne pod desetimi milijoni tolarjev.

Oblikovna prenova v stilu luksuznega range roverja

Kljub temu, da je tretja generacija discoveryja na prvi močno podobna prejšnjemu modelu, pa je praktično vsak del je vozila v celoti nov. Avtomobil predvsem na sprednjem delu z novo sprednjo masko in žarometi precej spominja na prestižnejšega range roverja. Zadnje luči so večje in bolj izrazite kot pri predhodniku, discovery pa je obdržal značilno, stopničasto oblikovano streho. Celostna oblika torej ohranja svojo robustnost, a s prijetneje ukrojenimi podrobnostmi discovery deluje tudi bolj civilno. Med drugim rezervno kolo ni več nameščeno na vratih prtljažnega prostora, temveč pod njim.

Udobnejša in prostornejša kabina, urejena v premium slogu

Temeljite prenove je deležna tudi potniška kabina, ki v celem odpravlja plastičen in zastarel vtis iz predhodnika. Armaturna plošča je oblikovana popolnoma nanovo, uporabljeni so boljši materiali, stikala bolj logično razporejena, opazno je napredovala tudi ergonomija. Plezanje na sedeže je zaradi višine avtomobila ostalo (olajšati ga je mogoče s spuščanjem vozila), dostop do njih pa je zaradi večjih vrat udobnejši. Avtomobil je v celoti občutno prostornejši, sedeži pa so postavljeni rahlo stopničasto. Splošen vtis potniške kabine ni nič več terensko robusten, temveč premium luksuzen in bivalno prijazen.

Temeljita oprema že v osnovni različici

Že osnovna stopnja opreme z oznako S je bogata, saj med drugim zajema zračno vzmetenje, reduktor, samodejno zaporo sredinskega diferenciala, elektronske varnostne pripomočke (ABS, TCS, EBA, DSC), samodejno zaviranje pri vožnji po klancu navzdol (HDC), šest zračnih blazin oziroma zaves, klimatsko napravo, radio s CD predvajalnikom in platišča iz lahke litine premera 17 palcev. Pri opremi SE so platišča 18-palčna, klimatska naprava avtomatska in dvopodročna, poseben sistem ‘terrain response’ (TR) s petimi programi za vožnjo po različnih podlagah je serijski (pri S doplačilo 360 tisoč tolarjev), serijski pa so tudi bi-ksenonski žarometi, meglenke, parkirni senzorji in še kaj. HSE vse skupaj nadgrajuje še s komfortnim paketom, usnjenim oblazinjenjem in paketom HI iCE (8 zvočnikov, CD izmenjevalec).

Fordov dizelski ali Jaguarjev bencinski stroj

Discovery tretje generacije se ponaša tudi z dvema novima motorjema. 2,7-litrski šestvaljni V6 turbodizel je plod skupnega razvoja Forda in koncerna PSA, v discoveryju pa razvije največjo moč 190 KM pri 4.000 vrtljajih in 440 Nm navora pri 1.900 vrtljajih na minuto. Prestižnejšo bencinsko izbiro je s svojim V8 osemvaljnikom prispeval Jaguar, le da ima motor v discoveryju prostornino 4,4 litra ter največjo moč 295 KM pri 5.500 vrtljajih in največji navor 425 Nm pri 4.000 vrtljajih na minuto. V kombinaciji z dizelskim motorjem je mogoče izbirati med dvema šeststopenjskima menjalnikoma, ročnim ali avtomatskim. Doplačilo za slednjega je 530 tisoč tolarjev, kar je precej bolj dostopno kot pri prejšnjem modelu, avtomatika pa je serijska v kombinaciji z bencinskim motorjem.

Občutno izboljšana vozna dinamika

Discovery ohranja terensko prehodnost prejšnjega modela, pri vožnji po cesti pa sta občutno izboljšana udobje in vozna dinamika. K temu v veliki meri prispeva novost, v karoserijo integrirana šasija. Gre za nekakšno mešanico med klasičnim avtomobilom s šasijo oziroma samonosno karoserijo, prednosti pa so predvsem v veliki vzvojni trdnosti, nižji teži in gospodarnejši izrabi prostora. Novost predstavlja tudi sistem TR, ki s pomočjo petih programov, katere je mogoče izbirati s posebnim vrtljivim gumbom, glede na izbrano podlago in način vožnje prilagaja delovanje motorja in menjalnika, delovanje vzmetenja in elektronskih pripomočkov ter odzivnost stopalke za plin. Pri vožnji po cesti zračno vzmetenje omogoča izjemno suvereno, športno obarvano lego, tako da je občutek za volanom precej bolj podoben osebnemu avtomobilu kot čistokrvnemu terencu.

Discovery stane manj kot 10 milijonov tolarjev

Kljub zares temeljiti, tako oblikovni kot tudi tehnični prenovi ter močno izboljšanim voznim lastnostim in kabinskemu udobju pa je cena ostala na razumni in za tak avtomobil povsem pošteni ravni. Osnovni model z dizelskim motorjem in ročnim menjalnikom, discovery TDV6 S, stane namreč 9,83 milijona tolarjev. Z opremo SE je dražji 1,13 milijona, s HSE pa še dodatnih 1,47 milijona tolarjev. Bencinski različici staneta 13,23 milijona (discovery V8 SE) oziroma 14,74 milijona (discovery V8 HSE).

Foto: Anže Jamnik