Prestiž tudi na zadnji klopi

Aktualno, Novosti

Za letošnji marec, ki ga bo tako kot vsako leto zaznamoval Ženevski avtomobilski salon, so pri Bentleyu napovedali novo luksuzno štirivratno limuzino continental flying spur. Avtomobil, ki si osnovo deli s coupejem, je od njega…

Za letošnji marec, ki ga bo tako kot vsako leto zaznamoval Ženevski avtomobilski salon, so pri Bentleyu napovedali novo luksuzno štirivratno limuzino continental flying spur. Avtomobil, ki si osnovo deli s coupejem, je od njega večji in prostornejši, letno pa jih bodo izdelali pet tisoč.

Ime flying spur spominja na štirivratno izvedenko bentleya continenatl z letnico 1957, ki jo je v 409 primerkih izdelal podjetje Mulliner. V tem obdobju se je svet avtomobilizma tudi v najvišjem cenovnem segmentu dodobra spremenil, kar se kaže v precej večjih prodajnih številkah, saj letni prodajni načrt za 170.000 evrov vrednega novinca znaša približno desetkrat toliko, kot je bila celotna proizvodnja legendarnega vzornika. V primerjavi s kupejem ima flying spur za trideset centimetrov daljšo medosno razdaljo, ki gre predvsem na račun dodatnih vrat in izboljšane prostornosti v drugi vrsti. Kupci lahko izbirajo med enodelno klopjo in dvema, električno nastavljivima udobnima sedežema. Tudi streha je nekoliko višje, vetrobransko steklo je zaradi tega manj položno, štirivratna limuzina pa je s tem pridobila tudi nekaj teže. Dodatnih sto kilogramov pomeni skupno težo 2,5 tone.

Razen spremenjenega režima delovanja šeststopenjskega menjalnika in zračnega podvozja je tehnika limuzine identična tisti v kupeju, ta pa izhaja iz Volkswagnovega phaetona, čeprav je dvanajstvaljni agregat prisilno polnjen. Voznik ima tako na voljo 560 KM in 650 Nm največjega navora, kar na cesti pomeni pet sekund do hitrosti sto km/h in 285 km/h končne hitrosti. To pa zadostuje, da je flying spur najhitrejša serijska štirivratna limuzina na trgu, če seveda odštejemo hišne predelave znamk Alpina in AMG.