Veliko avtomobila za ugodno ceno

Daewoo, Testi

Korejski Daewoo je po težavah v preteklosti pod okriljem korporacije GM dobil nov zagon. V razredu majhnih avtomobilov, kamor uvrščamo renaulta clia, peugeota 206, fiata punta in podobne, Daewoo pristavlja svoj lonček z modelom kalos….

Korejski Daewoo je po težavah v preteklosti pod okriljem korporacije GM dobil nov zagon. V razredu majhnih avtomobilov, kamor uvrščamo renaulta clia, peugeota 206, fiata punta in podobne, Daewoo pristavlja svoj lonček z modelom kalos. Preizkusili smo različico daewoo kalos 1,4 16V SX, ki se izkaže predvsem z ugodnim razmerjem med ceno in ravnijo opremljenosti, manj z zgolj povprečno tehniko.


Za obliko so odgovorni Italijani


Pri Daewooju so oblikovalsko pero pri novi generaciji svojih avtomobilov, kamor sodi tudi kalos, potisnili v roke Italdesignu. Italijanom je uspel rahlo zadržan, a oblikovno razpoznaven avtomobil. Na sprednjem delu izstopa velika odprtina za zajem hladilnega zraka, predeljena s kromirano letvico. Obdajajo jo velike luči trapezoidne oblike, ki vsebujejo tudi smernike. Pogled z boka razkrije klinasto obliko, kar kalosu daje pridih dinamičnosti, nekoliko neskladna pa so majhna kolesa s (pre)velikimi izrezi okoli njih. Oblikovno je najbolj posrečen zadek, saj kalos tod deluje zelo všečno in odraslo.
Solidna prostornost potniške kabine, nekoliko manj prtljažnika


Ob zunanji dolžini 388 cm in medosni razdalji 248 cm je kalos v potniški kabini dovolj prostoren avtomobil, zaradi visoke strehe tudi za višjerasle. Ti bodo veseli tudi dovolj dolgega pomika sprednjih sedežev, ob tem pa je tudi prostornost na zadnji klopi povsem solidna za ta avtomobilski razred. Po širini prostora ni ravno v izobilju, skromnejši pa je tudi prtljažni prostor s podpovprečnimi 220 litri, a ga je mogoče z deljivim prevračanjem zadnje klopi povečati skoraj na en kubični meter.
Bogata oprema


Potniška kabina se lahko pohvali z dovolj natančno končno obdelavo sicer nekoliko manj kvalitetnih materialov. Oprema je dovolj bogata tudi za bolj razvajene kupce, saj v različici SX med drugim nudi servoojačevalnik volana, električni pomik vseh štirih stekel, sprednji zračni blazini in klimatsko napravo, v bogatejši opremi ‘premium plus’ pa še dve bočni zračni blazini in protiblokirni zavorni sistem ABS.

1,4-litrski motor z 8 oziroma 16 ventili


Preizkusiti smo dva bencinska motorja, oba prostornine 1,4-litra. Šibkejši je opremljen z osmimi ventili in razvije največjo moč 83 KM in največji navor 123 Nm, močnejši pa se ponaša s šestnajstventilsko tehniko in 94 KM moči oziroma 130 Nm navora. Čeprav pogonska agregata ne sodita v sam vrh avtomobilske tehnike, se za nekoliko večjo glasnost oddolžita z dobro prožnostjo. Šestnajstventilski motor že zaradi same zasnove pokaže nekaj več volje do vrtenja, a preko petih tisočakov nima smisla pretiravati z nobenim od njih. Na testu je poraba znašala med 7,5 in 8,0 litrov goriva na sto kilometrov.
Tehnika je zgolj povprečna


Tehnično je kalos zadovoljiv avtomobil, čeprav Daewoo na tem področju še nekoliko zaostaja za evropskimi tekmeci in bi jo težko označili za kaj več kot povprečno. Vzmetenje je tako zelo mehko, kar je sicer v prid udobju in blaženju cestnih neravnin, a je zato toliko manj suvereno pri dinamični vožnji in hitreje voženih ovinkih. Menjalnik ni ravno vzor natančnosti in se za bolj dinamično menjavanje prestav preveč zatika, medtem ko so se kolutne zavore spredaj in bobnaste zadaj na testu izkazale za dovolj zmogljive.
Zelo veliko avtomobila za dobra dva milijona


Celotno gledano je daewoo kalos 1,4 16V SX z 2,04 milijona slovenskih tolarjev cenovno izjemno ugoden nakup. Za ta denar mu ob dovolj prostorni potniški kabini, bogati opremi in solidno močnemu motorju lahko odpustimo nekaj tehnične nedorečenosti, ki pride do izraza predvsem ob ekstremnejših vozniških ambicijah, medtem ko za običajno vožnjo povsem ustreza. 

Foto: Miloš Milač