Nevarni hummerji

Aktualno

Ameriška vojska v zadnjem obdobju ni najbolj zadovoljna z lahkimi transportnimi vozili znamke Hummer. Negodovanja seveda ni povzročila odsotnost usnjenih sedežev ali vgrajene igralne konzole – streljanja je že tako ali tako na pretek –…

Ameriška vojska v zadnjem obdobju ni najbolj zadovoljna z lahkimi transportnimi vozili znamke Hummer. Negodovanja seveda ni povzročila odsotnost usnjenih sedežev ali vgrajene igralne konzole – streljanja je že tako ali tako na pretek – pač pa nezanesljivi varnostni pasovi in pretrdo podvozje, zaradi česar naj bi med vojaki prihajalo celo do poškodb.

V ZDA je vojaškim namenom na razpolago skupaj 170.000 vozil tipa Hummer, ki so razdeljena med različne dele vojske. Največ pritožb gre na rovaš poškodb glave, ki jih potniki utrpijo pri vožnji po neravnem terenu ali čez večje jarke in nasipe. V zadnjih desetih letih so v ZDA zabeležili kar 8.200 nesreč, od tega se jih je 2.600 zgodilo med rutinskimi vožnjami, 250 pa se jih je končalo celo s smrtnim izidom. Proizvajalec AM General na te očitke odgovarja s tem, da predvsem v zadnjem obdobju vojaške operacije zahtevajo vse večjo nosilnost hummerjev, ob čemer je seveda potrebno utrditi podvozje, poškodovane in pretrgane varnostne pasove pa vojska le redko zamenja.