Prihodnost brez neprijetnih vonjav

Aktualno, Zanimivosti

Avtomobilski inženirji že razvijajo naprave za obvarovanje potnikov pred neprijetnimi vonjavami, ki jih oddajajo najrazličnejši viri. Sem sodijo gnojnica, svež asfalt, druga vozila v prometu, gre pa tudi za vonjave, ki nastajajo v notranjosti vozila,…

Avtomobilski inženirji že razvijajo naprave za obvarovanje potnikov pred neprijetnimi vonjavami, ki jih oddajajo najrazličnejši viri. Sem sodijo gnojnica, svež asfalt, druga vozila v prometu, gre pa tudi za vonjave, ki nastajajo v notranjosti vozila, povzročajo pa jih cigaretni dim in potniki, ki radi zanemarjajo osebno higieno. Po besedah Maximiliana Fleischerja, vodje razvoja plinskih tipal pri podjetju Siemens VDO Automotive v Muenchnu, naj bi njihovo nevtralizacijo dosegli s kombinacijo obstoječe tehnologije in novih naprav, ki vsebujejo različne filtre in zmogljiva tipala.

Takšne naprave, ki so še pred kratkim veljale za znanstveno fantastiko, naj bi s serijo različnih tipal zunaj in znotraj vozila nadzorovale številne lastnosti zraka, kot so temperatura, vlažnost, vsebnost ogljikovega dioksida in tudi vonjave. Predvsem delci, ki povzročajo bolj ali manj prijetne vonjave, naj bi predstavljali največji izziv, čeprav po Fleischerjevih besedah razni filtri, ki bi jih bili sposobni odstraniti iz zraka, že obstajajo. Potrebno bo le še razviti ustrezna tipala in krmilno elektroniko ter oboje ponuditi po konkurenčni ceni. Tako imenovane »wellness« senzorje bomo morda že kmalu srečevali v dražjih avtomobilih.