Socialno sprejemljivo klestenje delovnih mest

Aktualno

GM bo v naslednjih dveh letih v okviru svojega programa zniževanja stroškov v Evropi zmanjšal število Oplovih delavcev za okoli 10 tisoč zaposlenih, za 15 % pa namerava zmanjšati število delovnih mest tudi med vodstvenimi…

GM bo v naslednjih dveh letih v okviru svojega programa zniževanja stroškov v Evropi zmanjšal število Oplovih delavcev za okoli 10 tisoč zaposlenih, za 15 % pa namerava zmanjšati število delovnih mest tudi med vodstvenimi kadri.

GM je s sindikati sklenil socialno sprejemljiv dogovor in se bo namesto prisilnega odpuščanja delavcev raje odločil za predčasne upokojitve ter pomoč pri prekvalifikaciji delavcev, ki bodo prostovoljno želeli zamenjati službo. Takih naj bi bilo približno 6.500, ostale pa bo Opel zaposlil za polovični delovni čas. Po besedah Klausa Franza, predstavnika Oplovih delavcev, bo povprečen delavec, star 50 let in s 30 leti delovne dobe pri Oplu, dobil 216 tisoč eurov odpravnine z vsemi upokojitvenimi ugodnostmi vred ter eno leto plačane prekvalifikacije.