Mestni malček iz Pakistana

Aktualno, Zanimivosti

Mestni malček iz Pakistana V času globalizacije ideje niso več vezane na posamezno državo ali celo kontinent, svet je postal eno samo veliko mesto. Dober primer je najnovejši Smartov klon, ki prihaja iz daljnega Pakistana,…

Mestni malček iz Pakistana V času globalizacije ideje niso več vezane na posamezno državo ali celo kontinent, svet je postal eno samo veliko mesto. Dober primer je najnovejši Smartov klon, ki prihaja iz daljnega Pakistana, gre pa za uporabnega štirsedežnega kabrioleta, ki sliši na ime sitara city cart. Avtomobil naj bi bil prvi stoodstotni pakistanski štirikolesni izdelek.

Sitara v dolžino meri le 2,8 m, v širino 1,325 m in v višino 1,82 m, na tej skromni površini ponuja prevoz štirim potnikom, dovoljuje pa največ 350 kg obtežitve. Ob tem se izkaže z odličnim obračalnim krogom, ki kljub 1,710 m medosne razdalje znaša rekordnih 4,5 m. Njegova posebnost je izjemna prilagodljivost, saj lahko zadnja sedeža enostavno snamemo in pridobimo uporabno nakladno površino, sitaro pa lahko z namestitvijo aluminijastega okvira na katerega je napeto platno, spremenimo celo v limuzino s streho. Med varnostno opremo sodijo tritočkovni pasovi, držala za potnike in jeklen okvir, ki naj bi ponujal nekaj zaščite ob prevrnitvi vozila. Zračnih blazin ali zmečkljivih delov karoserije seveda ni za pričakovati.

Tako kot sitara ne bi opravila preizkusnega trčenja EuroNCAP, se tudi ne bi najbolje odrezala na elektrokartingu BTC. Za njen pogon namreč skrbi enovaljni štiritaktni motor s 170 kubičnimi centimetri delovne prostornine, kar zadostuje za 60 km/h končne hitrosti ob povprečni porabi štirih litrov bencina na sto kilometrov vožnje. Desetlitrška posoda za gorivo z enim polnjenjem tako omogoča okoli 250 km vožnje, ob tem pa se moč se na zadnji 17-palčni kolesi prenaša s pomočjo štiristopenjskega ročnega menjalnika. Med serijsko opremo poleg dveh odbijačev, luči spredaj in zadaj, vzvratnih ogledal ter »stilne in funkcionalne zasnove« sodijo še dvanajstvoltni akumulator, ročna zavora ter prestavna ročica z leseno bunko.