V prvi polovici leta znova z dobičkom

Aktualno

Nissan Motor Company je na tiskovni konferenci na avtomobilskem salonu v Tokiju objavil, da pričakuje za prvo polovico poslovnega leta 2003 15,2-odstotno povečanje operativnega dobička na 401,1 milijardo jenov (3,05 milijard evrov). Rekordni operativni dobiček…

Nissan Motor Company je na tiskovni konferenci na avtomobilskem salonu v Tokiju objavil, da pričakuje za prvo polovico poslovnega leta 2003 15,2-odstotno povečanje operativnega dobička na 401,1 milijardo jenov (3,05 milijard evrov). Rekordni operativni dobiček je predvsem rezultat večje prodaje novih modelov in manjših stroškov.
V skladu s srednjeročnim planom
 
“Soočali smo se s težavami na številnih frontah – od zmanjšanega obsega proizvodnje in rekordnih prodajnih spodbud do spreminjajočih se valutnih razmerij in negotovosti na globalnem trgu. Kljub temu Nissan ponovno beleži rekordni operativni dobiček,” pravi Carlos Ghosn, predsednik družbe Nissan Motor. “Ostajamo osredotočeni. Sistematično bomo sledili našemu planu NISSAN 180 k trajni in dobičkonosni rasti.” Ghosn je tudi omenil, da sta zaživeli napovedani investiciji za prvo polovico poslovnega leta 2003. Avtomobilska tovarna v Cantonu (Mississippi, ZDA) je 25. maja proizvedla prvi avtomobil, natanko 25 mesecev od postavitve temeljev. V juliju pa je pričel s proizvodnjo Dongfeng Motor Co., Ltd. (50-50 Nissanovo združeno podjetje z Dong Fengom, Kitajska), ki proizvaja osebna in komercialna vozila ter avtobuse in tovornjake.

Manjši dobiček zaradi višje efektivne davčne stopnje

 
Na pričakovane prihodke 3,56 trilijonov jenov (27,09 milijard EUR) v prvi polovici poslovnega leta 2003, znaša pričakovani Nissanov operativni dobiček 401,1 milijard jenov (3,5 milijard EUR), kar je 15,2% več kot v prvi polovici poslovnega leta 2002. Predvidena operativna marža bo 11,3% od neto prodaje, kar je rezultat večje prodaje in manjših stroškov. Napovedani neto dobiček po obdavčitvi znaša 237,7 milijard jenov (1,81 milijard EUR), kar je manj kot lani, ko je znašal 287,7 milijard jenov. Dejavnika, ki sta vplivala na manjši neto dobiček sta višja konsolidirana efektivna davčna stopnja na Japonskem in enkratni zaslužek od prodaje tovarne Murayama v prvi polovici poslovnega leta 2002. V prvi polovici leta je bilo v svetu prodanih 1.467.000 Nissanovih vozil, kar je za 5,9% več kot lani. Prodajo je okrepil že omenjeni Nissanov srednjeročni načrt, ki predvideva predstavitev 28 novih vozil. Deset so jih v tem letu že predstavili, od tega osem globalno.