Lebdenje

Citroën, Testi

Prodaja prenovljenega C5 je praktično že v polnem teku. Družinski citroen je bil z osvežitvijo razen kozmetičnih popravkov deležen tudi nekaj tehničnih novosti, čeprav je osnova ostala takšna kot prej. Pozitivno, saj na ta način…

Prodaja prenovljenega C5 je praktično že v polnem teku. Družinski citroen je bil z osvežitvijo razen kozmetičnih popravkov deležen tudi nekaj tehničnih novosti, čeprav je osnova ostala takšna kot prej. Pozitivno, saj na ta način avtomobil ni izgubil svojih čarov, ki so predvsem posledica udobnega hidraktivnega vzmetenja, po katerem se C5 najbolj razlikuje od svojih tekmecev. Preizkusili smo različico z 2.0-litrskim dizelskim HDi motorjem in opremo SX, ki pri karavanski različici velja za najbogatejšo.

Na različici break je nov le nos

O obliki prve generacije citroena C5 je bilo doslej veliko govora. Nekateri so zagovarjali limuzinsko, drugi karavansko različico break, v vsakem primeru pa je šlo za avtomobil, ki ni bil povsem dorasel tradicionalni hišni avantgardi. Osvežitev je to popravila in prinesla veliko novega: sprednje luči, ki spominjajo na manjšega C4, novo masko motorja z dvojnim zobnikom in ležečimi letvami, zanimivo oblikovane zadnje luči v obliki bumeranga na podaljšanem zadku, ki se lepše vkljaplja v celotno podobo, s čimer je C5 skladnejši. To velja le za limuzinsko izvedbo, ki je na ta način pridobila tudi dodatnih 15 l prtljažnega prostora (prej 456 l), medtem, ko je pri karavanski zadek ostal nespremenjen in premore 563-litrski prtljažnik, opremljen s prekrivnim rolojem, izvlečno pregradno mrežo in ločenim odpiranjem zadnjega stekla. Tovorni prostor, ki se z zlaganjem naslonjala druge vrste poveča na 1.658 l, skriva tudi posebnost, ki je menda edinstvena, gre pa za gumb, ki omogoča dviganje in spuščanje zadnjega dela vozila in s tem lažji dostop, kar se v praksi izkaže za zelo koristno predvsem pri natovarjanju težkih predmetov. Karoserija se od prej razlikuje tudi po večjem številu kromiranih dodatkov, ki avtomobilu pridajo nekaj prestiža.

Notranjost takšna kot doslej

Potniška kabina C5 je bila že doslej prijeten in udoben bivalni prostor. Dvobarvna armaturna plošča je zgoraj iz kakovostne mehke plastike, pred voznikom se nahajajo veliki in pregledni merilniki z nekoliko spremenjeno optiko, sedeži so radodarno odmerjeni, vendar tudi po sodobnih francoskih standardih zopet nekoliko premehki. Predvsem v ledvenem delu ne ponujajo dovolj opore, ne zmorejo pa tudi boljšega oprijema v hitrih ovinkih. Če do njih že pride, si lahko potnika spredaj pomagata s po višini nastavljivima naslonjaloma za komolce, ki omogočata zelo udobno namestitev in dobrodošlo oporo. Razmestitev stikal je sicer logična, vendar njihova številčnost zahteva nekaj privajanja, razen v primeru, da smo se pred tem spoznali z novim peugeotom 407, saj je sredinska konzola pri obeh enaka. Na zadnji klopi prostora ni na pretek, se pa C5 zato odkupi z njeno tretjinsko deljivostjo, odprtino za prevoz daljših predmetov in številnimi predali, ki jih najdemo tudi pod sprednjima sedežema.

Hidraktivno vzmetenje je sinonim za udobje

Ko govorim o tem, da je C5 tako kot prej predvsem zelo udoben potovalni avtomobil, mislim povsem resno. Redki namreč zmorejo tako prefinjenega glajenja cestnih grbin kot veliki Francoz, tako da imajo potniki občutek, kot da lebdijo nekaj centimetrov nad cestiščem. To omogoča hidraktivno vzmetenje tretje generacije, ki se ne glede na obremenitev vozila samodejno prilagodi pogojem na cesti. Sijajen občutek ob udobnem križarjenju pa malce zbledi v zavojih, kjer pride do izrazitejšega nagibanje karoserije in nekaj več sukanja posrednega volanskega mehanizma, ki z usmerjanjem karavana nima lahkega dela. C5 pač ni namenjen dirkanju, sicer pa gre za 4,84 m dolgega in 1,6 tone težkega karavana in ne za lahkotnega športnika. Ob prenovi je bil C5 deležen nekaj nove tehnike, zagotovo najbolj inovativen je opozorilnik nenamerne spremembe voznega pasu (pri hitrosti nad 70 km/h), ki voznika z vibriranjem sedeža opozarja na prekoračitev črte.

2.0 HDi je dobra izbira 

Testnega C5 je poganjal znani dvolitrski turbodizelski agregat s turbinskim polnilnikom s variabilno geometrijo lopatic, vbrizgom goriva po skupnem vodu in šestnajstventilko glavo, ki zmore 100 kW/136 KM in 320 Nm navora pri 2.000 vrtljajih v minuti. Motor ponuja dovolj moči, karavanskega C5 do hitrosti sto km/h požene v desetih sekundah in omogoča 200 km/h končne hitrosti, ob tem pa je vselej tih, uglajen in z nekaj manj kot sedmimi litri tudi dovolj varčen. V ponudbi ostaja podobno zmogljiv, a nekoliko starejši dizelski agregat s 2,2 l delovne prostornine, ki pa je za 6,25 mio SIT na voljo le s samodejnim menjalnikom.

Karavan za tristo tisočakov dražji

C5 tudi po prenovi ostaja prava izbira za tiste, ki želijo izjemno udoben potovalni avtomobil, različica break pa hkrati prinaša tudi veliko uporabnega prostora za prtljago. Oblikovalci so predvsem z novim sprednjim delom poskrbeli za tiste, ki so doslej omahovali nad njegovo obliko, drugače pa je tako ali tako ostal takšen kot prej, torej avtomobil, ki mu težko kaj zamerimo. Cena za C5 2.0 HDi break z opremo SX, ki vsebuje vse bistvene varnostne in uporabne elemente, kot so hidraktivno vzmetenje, sistem ABS, pomoč pri zaviranju v sili, sistem proti spodrsavanju, šest varnostnih blazin in električni paket, ne pa tudi avdio sistema, znaša 6.130.000 slovenskih tolarjev, kar je za tristo tisočakov več kot pri enako opremljeni limuzini. Zanimivo, da različica break ni na voljo z najbogatejšim paketom opreme exclusive.

Foto: Miloš Milač