Brez težav na snežni preizkušnji

Aktualno, Zanimivosti

BMW za svoje stranke oziroma potencialne kupce že 25 let prireja trening vožnje v zimskih razmerah. V avstrijskem smučarskem središču Sölden smo imeli na snegu in ledu priložnost preizkusiti športna terence X3 in X5, delovanje…

BMW za svoje stranke oziroma potencialne kupce že 25 let prireja trening vožnje v zimskih razmerah. V avstrijskem smučarskem središču Sölden smo imeli na snegu in ledu priložnost preizkusiti športna terence X3 in X5, delovanje avtomatskega menjalnika v seriji 5 ob različnih režimih vožnje ter delovanje elektronskega sistema DSC.

X-Drive suvereno na spolzki podlagi

BMW v športna terenca X3 in X5 ter v serijo 3 s pogonom na vsa štiri kolesa vgrajuje štirikolesni pogon X-Drive, prvič predstavljenem v modelu X3. Sistem s pomočjo elektromotorja med vožnjo prilagaja razmerje prenosa moči med sprednji in zadnji kolesni par. Zaradi hitrega prilagajanja glede na podlago pod kolesi X-Drive zagotavlja dobro trakcijo in učinkovito preprečuje podkrmarjenje in prekrmarjenje vozila. Če to ne zadostuje, vmes poseže še elektronski sistem DSC. Na zasneženi podlagi se je na preizkusu sistem odlično odrezal, ob izrazitem pretiravanju pa ne more pretentati fizikalnih zakonitosti.

Varnostni elektronski sistem DSC z dvemi oziroma tremi stopnjami

Elektronski sistem za zagotavljanje stabilnosti in proti zdrsu pogonskih koles DSC se pri BMW-jih s pogonom na zadnji kolesni par ponaša s tremi stopnjami. V prvi stopnji elektronika deluje v polni meri, kar pa na spolzki podlagi otežuje speljevanje. Takrat je potrebno izklopiti prvo stopnjo (deluje le DTC), kar do neke mere omogoča vrtenje pogonskih koles v prazno. Popolnoma izklopljena elektronika v tretji stopnji zagotavlja oblico vozniških užitkov, a po drugi strani zahteva tudi z lovljenjem zadka podkovanega voznika. Štirikolesno gnani BMW-ji so opremljeni z dvostopenjskim elektronskim sistemom DSC (brez vmesne stopnje). Ob izklopljeni elektroniki, položaju menjalnika v prvi prestavi ter ob kick-downu pa elektronika obdrži menjalnik v prvi prestavi in ne začne prestavljati navzdol, kar z vrtenjem koles v prazno ob visokih motornim vrtljajih omogoča vožnjo po globokem snegu.

Avtomatski menjalnik se prilagaja različnim načinom vožnje

BMW-jev avtomatski menjalnik z možnostjo ročnega pretikanja podpira sofisticirana elektronika, ki omogoča več režimov vožnje, preizkusili pa smo jo v bencinsko gnanem BMW-ju 545i. Ob nežnem pritisku na stopalko za plin menjalnik menjava prestave med 1.500 in 2.500 motornimi vrtljaji, kar omogoča varčno vožnjo. Pri odločnejšemu pritisku menja med 3.500 in 4.500 vrtljaji, ob odločnem pritisku pri približno šestih tisočakih, pri tako imenovanem kick-downu pa se motor zavrti vse do rdečega polja na merilniku vrtljajev. Prav tako menjalnik prepozna športno naravnanega voznika, saj tudi ob umiku noge s stopalki za plin ohrani športno visoke motorne vrtljaje in ne začne prestavljati navzgor, obenem pa ob močnem zaviranju sproti prestavlja navzgor, tako da je ob ponovnem pritisku na plin v kar najbolj optimalnem območju vrtljajev. Avtomatika prepozna tudi vožnjo po klancu navzdol in ustrezno zavira z motorjem, ob krajšem pritisku na zavoro pa prestavi navzgor in tako zagotovi učinkovitejše zaviranje.

Foto: Anže Jamnik