V dvoje k legendam

Aktualno, Novosti

Od ponedeljka, 15. novembra bodo tudi slovenski kupci deležni – znova – obogatene ponudbe v nižjem avtomobilskem razredu. Z osnovno ceno 3,4 milijona SIT na naš trg prihaja novi citroen C4, ki zamenjuje ostarelo xsaro,…

Od ponedeljka, 15. novembra bodo tudi slovenski kupci deležni – znova – obogatene ponudbe v nižjem avtomobilskem razredu. Z osnovno ceno 3,4 milijona SIT na naš trg prihaja novi citroen C4, ki zamenjuje ostarelo xsaro, vendar le na pol, saj v ponudbi ostaja karavanska različica break, ki je namenjena predvsem tradicionalnim kupcem, ki stavijo na ugodno ceno in uporabnost. Novinec, na voljo v družinsko naravnani petvratni in športnejši trivratni izvedbi, namreč pri tej francoski znamki odpira novo poglavje v tehničnem, oblikovnem in kakovostnem smislu, prinaša pa tudi nekaj posebnosti, ki ga uvrščajo ob bok legendarnim citroenom.

En obraz, dva zadka

Slednje velja tudi za njegovo obliko, ki po letih xsarine vladavine pomeni odmik od razrednega povprečja in je mnogo več kot le interpretacija že videnega. Tako limuzina kot kupe se namreč ponašata s tekočimi in skladnimi linijami ter z odličnim koeficientom aerodinamike, ki je z vrednostjo 0,28 najboljši v svoji kategoriji. Nezamenljivo podobo sestavlja posebno všečen prednji del z nazaj potegnjenimi integriranimi žarometi in dvojno aluminijasto letvijo, ki uokvirja velik in samozavesten citroenov zobnik. Obilo horizontalnih gub odbijača avtomobil optično razširi, zadnji del pa se glede na izvedbo konča s položnimi, bodisi navpičnimi prtljažnimi vrati in opazovalce glede na všečnost razdeli na dva pola. Eni se nagibajo k prvemu, drugi zopet k drugemu, obe različici pa imata nekaj svojevrstnih prednosti: limuzina s petimi vrati ponuja lažji vstop na zadnjo klop in večjo uporabnost, kupe pa z zadnjim steklenim delom prtljažnih vrat, ki se globoko zajedajo v streho, svetlo in prijetno kabino ter dobro preglednost iz vozila.

Fiksen drog volana, prosojnost merilnikov in prijetne vonjave

Nove in samosvoje oblikovne poteze se nadaljujejo tudi v notranjosti, razmestitev posameznih elementov z sredinsko nameščeno instrumentno ploščo, ki prepušča zunanjo svetlobo, sicer spominja na francoske avtomobile, po občutku pa deluje zelo germansko, torej pregovorno urejeno in kakovostno. Materiali in izdelava so boljši kot na primer pri večjem C5, linije so umirjene, največja posebnost, ki jo opazimo v notranjosti, pa je volan s fiksnim srednjim upravljalnim delom. Za tiste, ki ponavadi vihajo nosove ob neprijetnih vonjih hlapljive plastike, so pri Citroenu pripravili posebno presenečenje, integrirani osvežilec zraka, za katerega je na voljo bogat izbor prijetnih parfumov. Izbira je mogoča tudi pri notranji podobi, tema »confort« je naravnana k udobju, »dynamique« pa k športnemu počutju.

Dizelski motorji še brez filtra sajastih delcev

C4 bo na voljo s štirimi bencinskimi motorji z močjo od 65 kW/90 KM (osnovna različica 1.4i 16V) do 130 kW/180 KM (različica VTS 2.0i 16V) in tremi turbodizli s šestnajstventilsko glavo: 1.6 HDi s 66 kW/92 KM oziroma 80 kW/110 KM in 2.0 HDi s 100 kW/138 KM. Dizelski motorji še ne izpolnjujejo emisijskih standardov Euro 4, saj niso opremljeni s filtrom sajastih delcev, vgradnja bo v kratkem času mogoča le v različici z 1-6-litrskim HDi motorjem. Paketi opremi bodo razdeljeni glede na izvedbo, pri trivratni bodo na voljo VTR , VTR pack in VTS, pri petvratni pa X, SX in SX pack. Do konca letošnjega leta bo skupaj na voljo 140 avtomobilov, za katere veljajo znižane promocijske cene, tako osnovna različica X 1.4i 16V velja 3.420.000 SIT in od opreme ponuja ABS, šest varnostnih blazin, potovalni računalnik, centralno zaklepanje in 15-palčna kolesa, za klimatsko napravo, ki je pri ostalih modelih serijska, pa je potrebno doplačati 225.000 tolarjev.

Največ bencinsko gnanih limuzin

Po besedah Roberta Goloba (na sliki), direktorja trženja pri Citroenu Slovenija, v prihodnjem letu načrtujejo prodajo vsaj 850 avtomobilov C4, od tega naj bi bilo različic z bencinskim motorjem 66 %, dizelskih pa zaradi višjih cen (osnovna različica z dizelskim motorjem je od bencinske dražja za dobrih štiristo tisočakov) le tretjina. Povpraševanje na slovenskem trgu naj bi se močno nagibalo v prid limuzini, čeprav naj bi bil delež kupejev višji, kot pa je to sicer značilno za druge avtomobilske znamke na evropskem trgu, ki ponujajo možnost izbire med tri in petvratno izvedbo v tem segmentu, še dodaja Golob.

Foto: Miloš Milač, Mitja Koželj