Novi turbodizli bodo okrepili prodajo

Aktualno, Novosti

Družba KMAG, slovenski zastopnik za avtomobile Saab, je danes uradno predstavila saaba 9-3 z dvema novima turbodizelskima motorjema. Nova, sodobna turbodizla bosta po napovedih okrepila prodajo Saaba v Sloveniji, saj se kupci v srednjem premium…

Družba KMAG, slovenski zastopnik za avtomobile Saab, je danes uradno predstavila saaba 9-3 z dvema novima turbodizelskima motorjema. Nova, sodobna turbodizla bosta po napovedih okrepila prodajo Saaba v Sloveniji, saj se kupci v srednjem premium segmentu vse pogosteje odločajo za dizelske motorje. Do konca leta KMAG napoveduje prodajo 15 do 20 saabov in prihodnje leto 60 do 80 vozil, od tega veliko večino z dizelskimi motorji.

1,9-litrski turbodizel s 120 ali 150 KM

Dosedanji saabov štirivaljni 2,2-litrski turbodizel zamenjuje in z dvema različicama razširja ponudbo nov GM-ov turbodizel prostornine 1,9 litra z večstopenjskim vbrizgom goriva po sistemu skupnega voda, ki pa so mu Saabovi inženirji prilagodili elektroniko in vpetje. Motor je v obeh različicah praktično enak, razlikuje se le po številu ventilov v glavi (šibkejši ima po dva, močnejši pa po štiri ventile na valj). Močnejši motor razvije največjo moč 150 KM pri 4.000 vrtljajih in največji navor 315 Nm med 2.000 in 2.750 vrtljaji na minuto, šibkejši motor pa ob enakem številu vrtljajev motorne gredi 120 KM in 288 Nm. Oba motorja sta lahko opremljena tudi s filtrom trdnih delcev, ki ne potrebuje vzdrževanja.

Z močnejši turbodizlom bo kasneje na voljo tudi avtomatski menjalnik

V kombinaciji z obema motorjema se moč na sprednji kolesni par prenaša preko ročnega šeststopenjskega menjalnika, močnejši turbodizel pa bo kasneje na voljo tudi s šeststopenjskim avtomatskim menjalnikom z možnostjo sekvenčnega menjavanja prestav. Sicer pa močnejši saab 9-3 1,9 TiD (z rdečim T v oznaki) doseže največjo hitrost 210 km/h in do 100 km/h pospeši v 9,5 sekunde, šibkejši pa je za 10 km/h na uro počasnejši in za dve sekundi manj poskočen. Tovarniški podatki navajajo povprečno porabo 5,9 oziroma 5,7 litra plinskega olja na sto kilometrov.

Saab 9-3 1,9 TiD stane od 6,65 milijona tolarjev dalje

Saab 9-3 je z tudi z obema novima turbodizelskima motorjema na voljo s tremi paketi opreme, linear, arc in vector. Najcenejši je saab 9-3 1,9 TiD linear, ki v različici s 120 KM stane 6,65 milijona, v različici s 150 KM pa 7,04 milijona. Najdražji pa je saab 9-3 1,9 TiD s 150 KM in filtrom trdnih delcev, ki stane 8,11 milijona tolarjev.

Razstavni salon v Ljubljani po Saabovih standardih

Podjetje KMAG oziroma njihov prodajni salon v Ljubljani je za svojo ureditev po strogih Saabovih standardih prejel priznanje ‘Saab Unlimited Partner’. Saab narekuje arhitekturo salona v minimalističnem skandinavskem duhu, z osredotočenostjo na razstavljene avtomobile.