Odpuščanje delavcev v tovarnah bencinskih motorjev

Aktualno

Deleža dizelsko gnanih avtomobilov naj bi v Evropi leta 2005 po napovedih predstavljal že polovico prodaje novih avtov. Zaradi tega se avtomobilske tovarne trudijo zagotoviti dovolj dizelskih motorjev, obenem pa jim ostajajo neizkoriščene proizvodne zmogljivosti…

Deleža dizelsko gnanih avtomobilov naj bi v Evropi leta 2005 po napovedih predstavljal že polovico prodaje novih avtov. Zaradi tega se avtomobilske tovarne trudijo zagotoviti dovolj dizelskih motorjev, obenem pa jim ostajajo neizkoriščene proizvodne zmogljivosti za bencinske motorje.

Proizvodnjo bencinskih motorjev ni mogoče niti hitro niti poceni prilagoditi za izdelavo dizelskih motorjev. Po nekaterih raziskavah naj bi prestrukturiranje proizvodnje z letno zmogljivostjo 150 tisoč enot trajalo dve leti in stalo 150 milijonov eurov. Fiat je prejšnji mesec že napovedal, da bo v Italiji zaprl dve tovarni bencinskih motorjev; Mirafiori in proizvodno linijo za alfine V6 motorje v Areseju. Delo bo izgubilo skupaj 400 ljudi, brez dela pa je ostalo tudi 300 delavcev iz tovarne Termoli, kjer izdelujejo majhne bencinske motorje fire.