Leteči tricikel iz Nizozemske

Aktualno, Zanimivosti

Vozila, ki bi znala leteti in z zadostno brzino tudi peljati po cesti, že dolgo burijo duhove laikov in znanstvenikov. Iz Nizozemske prihajajo najnovejši načrti o letečem triciklu, ki so jih pripravili v oblikovalskemu centru…

Vozila, ki bi znala leteti in z zadostno brzino tudi peljati po cesti, že dolgo burijo duhove laikov in znanstvenikov. Iz Nizozemske prihajajo najnovejši načrti o letečem triciklu, ki so jih pripravili v oblikovalskemu centru Spark. PALV (personal air and land vehicle) naj bi dosegel hitrost 200 km/h tako v zraku kot na tleh.

Vozilo PALV, ki v dolžino meri štiri, širino 1,2 in v višino 1,6 metra, poganja agregat z notranjim izgorevanjem, ki zmore 213 konjskih sil in 550 kg težkega mini helikopterja do hitrosti sto km/h požene v slabih petih sekundah. Domet je podoben povprečnemu osebnemu vozilu z bencinskim motorjem in znaša 600 km, toliko in nič več je namreč dovoljena teža, ki jo prispeva gorivo. Rotor in njegov nosilni mehanizem sta, ko je PALV na tleh, zložena na strehi, omogočata pa vzletanje praktično kjerkoli. Nizozemski »leteči objekt« se dvigne do višine 1.500 km, vendar le v primeru, če ima voznik ali bolje rečeno, pilot, ustrezno dovoljenje.