Uvoz rabljenih avtomobilov na Poljsko vse bolj ogroža prodajo novih

Aktualno

Na Poljskem je v zadnjih štirih mesecih močno padla prodaja novih avtomobilov, saj se je maja z vstopom Poljske v EU sprostil trg za uvoz rabljenih avtomobilov iz zahodne Evrope. Poljska je z vstopom v…

Na Poljskem je v zadnjih štirih mesecih močno padla prodaja novih avtomobilov, saj se je maja z vstopom Poljske v EU sprostil trg za uvoz rabljenih avtomobilov iz zahodne Evrope. Poljska je z vstopom v EU oziroma z načeli proste trgovine morala ukiniti 65-odstotni davek na uvožene avtomobile, starejše od treh let, potencialnim kupcem pa so na voljo tudi že posebni nakupovalni izleti v Nemčijo in Belgijo z vso pravno in logistično pomočjo za uvoz rabljenih avtomobilov.

Letos je tako do konca avgusta uvoz rabljenih avtomobilov že presegel 400 tisoč vozil, kar je več kot desetkrat toliko kot v celotnem letu 2003, prodaja novih avtomobilov pa je septembra padla za 32,14 odstotkov oziroma na 20.571 vozil, kar je najnižja septembrska prodaja v zadnjih petih letih. »Število uvoženih avtov je grozljivo visoko, saj se kupci raje odločijo za pet let starega BMW-ja kot za toyoto yaris,« komentira razmere Jan Okulicz, predstavnik Toyote na Poljskem. Prodaja Toyote je septembra padla za 47 odstotkov oziroma na 1.984 vozil, Fiat pa je 2.586 prodanimi avtomobili zabeležil 58-odstoten upad prodaje.