Tehnično enostavnejši in cenovno ugoden

Testi

V zadnjih letih so tudi 50-kubični skuterji opremljeni z najmodernejšo tehnologijo, kot so na primer zavorni disk spredaj in zadaj, vodno hlajenje, valj in bat obogatena z eksotičnimi materiali in še kaj bi se našlo….

V zadnjih letih so tudi 50-kubični skuterji opremljeni z najmodernejšo tehnologijo, kot so na primer zavorni disk spredaj in zadaj, vodno hlajenje, valj in bat obogatena z eksotičnimi materiali in še kaj bi se našlo. Res je, da take zadeve najbolj pritegnejo najstniške kupce, a če racionalno pogledamo, so za običajen skuter popolnoma nepotrebne. Podobno razmišljajo pri Malagutiju, saj je njihov F-12 phantom tehnično enostavnejši, zato cenovno ugoden, a nič manj zmogljiv od konkurentov.

 

Za hlajenje motorja skrbi zrak
Za pogon malagutija F-12 phantom skrbi enovaljni 50-kubični dvotaktni motor, ki je prisilno hlajen z zrakom. Tudi v najbolj vročih poletnih dneh ni bilo nikakršnih težav s pregrevanjem, tudi med počasno mestno vožnjo in ob pogostih speljevanjih in pospeševanjih. Tako kot je pri skuterjih v navadi, motor zaženemo s pritiskom na zagonsko stikalo na krmilu, v primeru odpovedi akumulatorja pa tudi z nožnim zaganjalnikom. Vbrizg goriva v valj je elektronski, zrak pa vsesava preko lamelnega ventila. Moč motorja se na zadnje kolo prenaša preko brezstopenjskega avtomatskega menjalnika s centrifugalno sklopko, prenos pa je nastavljen bolj na solidne pospeške kot pa na doseganje čim večje končne hitrosti, kar je se je med vožnjo po mestu izkazalo kot dober kompromis. Sicer pa je največja dovoljena hitrost omejena z zakonom.

Zavorni disk spredaj in boben zadaj povsem zadostujeta
Zavorni sistem je povsem dorasel zmogljivostim in nizki teži skuterja, 86 kg. Spredaj za zaviranje skrbi zavorni disk premera 200 mm, zadaj pa svoje delo opravlja zavorni boben. Zavore so se na testu izkazale kot učinkovite in so brez težav ustavile phantoma v vsakršnih okoliščinah. Vzmetenje sestavljajo hidravlične teleskopske vilice premera 32 mm spredaj in nihajna roka z enimi amortizerjem zadaj. Celoten sistem blaženja se dobro znajde na cestnih neravninah, nekoliko ga zmoti le več zaporednih kratkih grbin. V priganjanju phantoma skozi ovinke se izkaže tudi z zadostno čvrstostjo in čeprav zadnjemu amortizerju ni moč nastavljati trdote, kot je to v navadi pri dražjih konkurentih, se vzmetenje izkaže kot dober kompromis. Kolesa so 12-palčna ter obuta v pnevmatike dimenzij 120/70-12 spredaj in 130/70-12 zadaj.

Oblikovno se phantomu že nekoliko poznajo leta
Oblikovno malaguti F-12 phantom že kar precej kaže svoja leta, kar je najbolj vidno na zadku. Le-ta je enostavnih, oglatih linij, zaključuje pa ga velika zadnja luč. Pogled z boka razkrije vzpenjajočo se linijo, kar daje phantomu pridih dinamičnosti, če že ne kar športnosti. Oblikovno je pri celotnem skuterju še najbolj privlačen sprednji del, ki ga zaznamujeta dva posamična okrogla žarometa in prav tako okrogla smernika. Vsa štiri svetlobna telesa so vdelana vsako posebej, tako da je sprednji del precej zajeten, prav nasprotno kot zadek. Armaturna plošča je klasično analogna, z velikim in preglednim merilnikom hitrosti, kontrolne lučke pa so premajhne in v močnem soncu preslabo vidne.

S prostorom za sopotnika znajo biti težave
Zaradi zajetnega dela je zadostna tudi vetrna zaščita za voznikove noge, sicer pa je krmilo za višjerasle nasajeno prenizko. Tako je potrebno ob močnejšem obračanju krmila kolena obrniti navzven, vendar je to pri phantomu zaradi njegove majhnosti pričakovano. Kljub temu, da sodi phantom med manjše skuterje v svojem razredu, pa je na njem za povprečno raščenega voznika dovolj prostora. Težave se pojavijo takrat, ko želimo peljati še sopotnika. Sedež je kratek in nudi zanj bolj malo prostora, zato pa bo vesel oprimkov na zadnjem delu in tudi prostorov za noge. Vsekakor pa se bo na njem bolje počutila sopotnica z manjšo zadnjico. Pod sedežem je prtljažni prostor, v katerega lahko spravite zaščitno čelado. Ne ponaša se ravno s pretirano prostornostjo, vendar velja pohvaliti še en manjši predalček za drobnarije pod krmilom.

Najbolje se počuti na mestnih ulicah
Med vožnjo se malaguti F-12 phantom izkaže kot povsem solidno zmogljiv in uporaben skuter, zaradi svojih majhnih mer pa tudi izjemno lahko obvladljiv tudi za manj izkušene najstnike. Med mestno vožnjo je izjemno okreten, zaradi svojih majhnih mer pa ne zahteva veliko prostora na mestnih ulicah. Če se na križišču med stoječimi avtomobili prebijete na čelo kolone, boste skoraj vedno speljali kot prvi, štirikolesniki pa vas bodo ujeli šele pri naslednjem semaforju. Če bi phantoma deblokirali, bi bil s svojo hitrostjo uporabno in varno prevozno sredstvo tudi na mestnih vpadnicah, saj bi z lahkoto držal korak z ostalimi udeleženci v prometu. Med vožnjo ponoči izven naselja, po neosvetljenih cestah, smo si želeli močnejše žaromete in predvsem nezasenčeno luč.

Cenovno je nakup vsekakor vreden razmisleka
Na našem testu je malaguti F-12 phantom v celoti pustil izjemno dober vtis. Kljub svojim majhnim meram je dovolj velik za povprečnega uporabnika, navdušuje pa tudi s svojo nezahtevnostjo in enostavnostjo. Čeprav ni založen z vsemi tehničnimi poslasticami, ki jih praviloma najdemo pri konkurenčnih skuterjih, razveseli s solidnimi zmogljivostmi. Ima pa vsekakor eno in zelo pomembno prednost pred konkurenti. Z malenkost manj kot 400 tisoč tolarji je eden izmed najcenejših 50-kubičnih skuterjev na našem trgu in tako predstavlja vsekakor ugoden nakup. 

Foto: Miloš Milač