GHD: Začetek državnega prvenstva 2015!

Avtomobilizem, GHD, Šport

Sezona slovenskega državnega prvenstva v gorsko-hitrostnih dirkah se bo tretje leto zapored začela v italijanskem Verzegnisu. Dirka, ki bo štela tudi za evropski gorski pokal, bo gostila močno mednarodno zasedbo 257 dirkačev. Konec tedna se bo v Verzegnisu predstavilo tudi 19 slovenskih tekmovalcev. Državno prvenstvo in pokalna prvenstva Republike Slovenije so tako kot tudi lani razpisani v skupni razvrstitvi ter […]

Sezona slovenskega državnega prvenstva v gorsko-hitrostnih dirkah se bo tretje leto zapored začela v italijanskem Verzegnisu. Dirka, ki bo štela tudi za evropski gorski pokal, bo gostila močno mednarodno zasedbo 257 dirkačev.

Konec tedna se bo v Verzegnisu predstavilo tudi 19 slovenskih tekmovalcev. Državno prvenstvo in pokalna prvenstva Republike Slovenije so tako kot tudi lani razpisani v skupni razvrstitvi ter štirih različnih divizijah, ki pa so doživele nekaj sprememb in bodo letos vključevale naslednja vozila:

Divizija 1 (vozila skupine A in N do 1400 ccm s FIA ali nacionalno homologacijo,vozila Kit car do 1400 ccm, vozila s potečeno FIA homologacijo skupin A in N do 1400 ccm, ter vozila R1a in R1b)
Divizija 2 (E1 SLO do 2000 ccm, pokalna vozila Renault Clio 2,0,Twingo,Megane 2.0, Fiat Punto, Fiat Seicento pripravljena skladno s pravilniki posameznih pokalnih tekmovanj)
Divizija 3 (FIA homologirana vozila na dvokolesni pogon do 2000 ccm, tudi R3T in R3D brez vozil divizije 1)
Divizija 4 (formule in prototipi)
*Ponovno je razpisano tudi tekmovanje v točnosti s starodobnimi vozili.

Vladimir Stankovič letos nastopa s fomulo 3

Vladimir Stankovič letos nastopa s fomulo 3

Skupna razvrstitev:

Svoj prvi naslov prvaka Slovenije v sezoni 2014 bo v Verzegnisu začel braniti Matevž Boh z Mitsubishi Lancerjem skupine E1, ki ga je pred letošnjim začetkom sezone nekoliko vizualno osvežil (ga odel v nove barve). Če se je lani na prvi dirki sezone Bohu najbolj približal Sašo Horvat s Peugeotom 206 WRC (letos ga ni na startu), pa bo tokrat njegov glavni konkurent verjetno Milan Bubnič z Lancio Delto. Bubnič je večji del lanske sezone izpustil, je pa ob koncu pokazal dobre vožnje in na dirki v Buzetu celo slavil zmago v slovenskem DP. Z Nissanom 200SX S14 skupine E1 bo napadal tudi Davor Ivič, boju za stopničke pa je zagotovo potrebno dodati tudi Petra Marca s počasnejšim Mitsubishijem skupine N, ki je po odstopih favoritov zmago slavil na lanski izvedbi GHD Gorjanci.

Najpriljubljenejši je Buzet

Matevž Boh bo branil naslov državnega prvaka

Divizije:

DV diviziji 1 je veliki favorit branilec dveh zaporednih naslovov državnega prvaka Andrej Prelc (Suzuki Swift GTI). Ob odsotnosti vseh njegovih največjih rivalov iz lanske sezone, se mu bosta po robu postavila le Janez Podlipnik (Renault Clio 1.4) Nik Pristavec (Zastava Yugo).

Andrej Prelc ima letos popoln izkupiček točk v diviziji 1

Andrej Prelc nadaljuje v Suzukiju

V diviziji 2 se bosta ob odsotnosti prvaka sezone 2014 Roka Vidmarja tokrat za zmago udarila le dva – Primož Kostanjšek (Škoda Felicia Kit Car) ter Denis Žbogar (Renault Clio RS), ki je v Verzegnisu pred leti že osvojil 3. mesto v generalni razvrstitvi slovenskega državnega prvenstva. Na listi prijavljenih dirkačev ni moč opaziti niti Tilna Pogačarja, lanskega državnega prvaka v konkurenci U-21.

Primož Kostajnšek - Škoda Felicia Kit Car

Primož Kostajnšek – Škoda Felicia Kit Car

Divizijo 3 tvorita dve Hondi Aleša Preka in Matevža Čudna, neznanka pa je nastopanje Micheleja Mancina (lanski dvoboj med njim in Prekom je bil odločen šele v Čedadu) v letošnjem slovenskem prvenstvu, saj naj bi letos tekmoval v avstrijskem.

Preku gre z avtomobilom skupine A bolje kot z avtomobilom skupine N

Aleš Prek je v slovenskem državnem prvenstvu zbral že 8 različnih naslovov, največ prav s Hondo

Divizija 4 ponovno združuje formule in prototipe vseh različnih vrst. Edini slovenski predstavnik bo Vladimir Stankovič, ki je letos krst doživel že v Rechbergu (A), kjer pa je zaradi tehničnih težav moral odstopiti. Pred dirko je povedal: “Prvo letošnjo dirko evropskega prvenstva je zaznamovala tragična nesreča češkega dirkača Otakarja Kramskega. Moj odstop zaradi tehnične okvare je bil v senci neljubih dogodkov in šele druga letošnja dirka, ki je na sporedu ta vikend v Italiji, bo pokazala realne zmogljivosti formule 3 s katero bom letos tekmoval na dirkah evropskega in slovenskega prvenstva. Na progi v Verzegnisu še nisem dirkal in se že zelo veselim novega izziva ter zelo močne mednarodne konkurence.”

Omeniti velja tudi starodobne dirkalnike – s takšnimi bo v Verzegnisu nastopilo sedem slovenskih tekmovalcev.

Slovenski tekmovalci na 1. dirki slovenskega državnega prvenstva 2015 – Verzegnis:
1. Vladimir Stankovič – Coloni JPV F3
2. Matevž Boh – Mitsubishi Lancer E1
3. Milan Bubnič – Lancia Delta Integrale E1
4. Peter Marc – Mitsubishi Lancer EVO IX
5. Davor Ivič – Nissan 200SX S14
6. Aleš Prek – Honda Civic Type R
7. Matevž Čuden – Honda Civic Type R
8. Primož Kostajnšek – Škoda Felicia Kit Car
9. Denis Žbogar – Renault Clio 2.0 RS
10. Andrej Prelc –  Suzuki Swift GTI
11. Janez Podlipnik – Renault Clio 1.4
12. Nik Pristavec – Zastava Yugo
13. Matjaž Korošec – BMW 320i
14. Anton Popek – Fiat X1/9
15. Andrej Vidmar – MG Midget
16. Boris Vrhunc – Alfa Romeo GT junior
17. Robert Pristavec – Autobianchi A112 Abarth
18. Bojan Strožič – Autobianchi A112 Abarth
19. Janko Slokar – Austin Mini Cooper

Treningi v Verzegnisu bodo na sporedu v soboto 16. aprila od 9:30, dan pozneje pa bosta ob isti uri na sporedu dve tekmovalni vožnji.