GHD: Začenja se slovensko državno prvenstvo 2014!

Avtomobilizem, Slovenija, Šport, Top

Ta konec tedna bo na sporedu prva dirka slovenskega državnega prvenstva v gorsko-hitrostnih dirkah za sezono 2014. Zopet bo potekala v Italiji, na zdaj našim dirkačem že dobro znani progi v kraju Verzegnis v bližini Vidma. Podobno kot lani, udeležba naših tekmovalcev na tej dirki ne bo številčna, saj je prijavljenih le 17, od tega 6 […]

Ta konec tedna bo na sporedu prva dirka slovenskega državnega prvenstva v gorsko-hitrostnih dirkah za sezono 2014. Zopet bo potekala v Italiji, na zdaj našim dirkačem že dobro znani progi v kraju Verzegnis v bližini Vidma. Podobno kot lani, udeležba naših tekmovalcev na tej dirki ne bo številčna, saj je prijavljenih le 17, od tega 6 starodobnikov, ki bodo tekmovali v kategoriji točnost. Kljub temu pa dogajanje še zdaleč ne bo nezanimivo!

Prvak Prek brez svojega zmagovalnega konja
Naslov državnega prvaka v generalni razvrstitvi bo branil Aleš Prek. Že takoj pa na listi prijavljenih ob njegovem imenu opazimo, da se v Italijo ne bo podal s Porschejem, pač pa z mnogo šibkejšo Hondo Civic skupine N. Pred dirko je Aleš na kratko povedal: “Ta dirka je ena izmed lepših v našem prvenstvu. Upam, da bo letos potekala v lepem, sončnem vremenu, in da bomo na njej uživali. V svojih vožnjah si prav tako želim predvsem uživati, seveda pa hitrost ne sme izostati. Za to dirko bom peljal avtomobil skupine N. Za nadaljevanje sezone bomo videli kako bo s časom. Defenitivno se bom udeležil tudi kakšne dirke v tujini.” Pri vprašanju o svojih največjih rivalih za letošnjo sezono je Prek izpostavil predvsem Matevža Boha in Rada Raspeta v Mitsubishijih ter povratnika, večkratnega državnega prvaka, Saša Horvata, ki je na to dirko prijavljen celo s Peugeotom 206 WRC! Aleš je na koncu še povabil navijače, naj v čim večjem številu prihajajo na dirke in v njih uživajo.

Prek je Porscheja, s katerim je osvojil dva zaporedna naslova, zamenjal s Hondo

Prek je Porscheja zamenjal s Hondo

V generalni razvrstitvi so se karte nekoliko premešale
Zagotovo se letos lahko veselimo odličnih bojev v najprestižnejši, generalni razvrstitvi. Veseli nas povratek Saša Horvata, ki je, takrat z Mitsubishijem, osvojil naslov državnega prvaka v sezonah 2009 in 2010. Tokrat je prijavljen kar s Peugeotom 206 WRC, kar ga najverjetneje postavlja za prvega favorita dirke v slovenskem državnem prvenstvu. Njegov največji tekmec bi znal biti Matevž Boh, ki je na dirko prijavljen z brutalnim Mitsubishi Lancerjem, ki smo ga doslej lahko občudovali v rokah njegovega očeta in je v slovenskem prvenstvu tudi že okusil slast zmage (Lučine 2012). Ta avtomobil naj bi pod pokrovom motorja skrival kar 700 konjskih moči! Na žalost med prijavljenimi na prvo dirko ni lanskega podprvaka in zmagovalca dveh dirk (Gorjanci in Čedad) Rada Raspeta, niti Milana Bubniča, ki je lani s koncem sezone pokazal svojo povsem preoblikovano Lancio. Je pa tu ponovno konstantni Peter Marc, ki je s svojim sicer šibkejšim Mitsubishijem skupine N že dokazal, da lahko zmeša štrene najboljšim.

Državno prvenstvo po divizijah  
Zanimiva bo tudi dirka v ponovno obujeni 2. diviziji, ki bo letos v obliki pokalnega prvenstva. Sem spada tudi Honda Aleša Preka (verjetno Preka lahko postavimo za glavnega favorita za zmago v diviziji). Na listi prijavljenih tako lahko zasledimo še enega povratnika – Mitjo Strožiča, ki bo vozil svojega, vse bolj izpopolnjenega Forda Escorta RS 2000. Njun tekmec, katerega nastop bo prav tako zelo zanimiv, bo Rok Vidmar, ki bo tekmoval s pokalnim Renault Cliom Lema Racinga.

Rok Vidmar bo nastopil s pokalnim Cliom Lema Racinga

Rok Vidmar bo nastopil s pokalnim Cliom Lema Racinga

Velja omeniti, da je v Slovensko prvenstvo prijavljen tudi Italijan Michele Mancin, sicer že dober znanec slovenskih gorsko-hitrostnih dirk. Vozil bo Citroena Saxo 1.6 skupine A.

Naslov prvaka prve divizije, v kateri smo lani do zadnje dirke spremljali izjemen boj treh odličnih dirkačev, bo branil Andrej Prelc s Suzuki Swiftom. V takem avtomobilu mu bo nasproti ponovno stal Gregor Jurak, kateri je bil lani na zaključku sezone tudi njegov glavni tekmec. Žal pa moramo ugotoviti, da na listi prijavljenih ni Danieleja Tranija in Marka Grossija, ki sta bila lani zelo hitra (Trani objektivno celo najhitrejši) s Citroenoma AX GTi. Konkurenco v diviziji 1 bo dodatno zaostril le še (še en povratnik) Primož Kostajnšek, ki smo ga bili v preteklosti vajeni v Opel Astri, tokrat pa bo vozil Škodo Felicio 1.4 Kit car, ki je primeren dirkalnik za naskok na dobre rezultate v tej diviziji in je bila za ta namen tudi pred kratkim pripeljana s Češke. Zanimivo je, da na dirko ni prijavljen niti en dirkač z Zastavo Yugom, kar je verjetno prvič zgodovini državnega prvenstva samostojne RS. Naslov med “Yugi” bi moral sicer braniti Aleš Žakelj.

V kategoriji starodobnih tekmovalnih vozil, bo Slovenijo zastopal Bojan Strožič z Autobianchijem A112 Abarth. V kategoriji točnost, pa se bodo v Italiji predstavili Anton in Domen Popek s Fiatoma X 1/9 in Abarthom 1000 TC, Miloš Ješe z Alfa Romeo Giulio 1300 Ti, Andrej Vidmar z MG Midgetom, Matjaž Korošec z BMW 320i, David White pa bo tokrat vozil Austin Healey Sprite.

Sezona 2014 je pred vrati!

Sezona 2014 je pred vrati!

Številčnejše slovenske zasedbe se lahko, kakor je v zadnjih letih pri nas že praksa, nadejamo na prihodnjih dirkah (verjetno že 22. junija na Gorjancih). Takrat se bo začel tudi pokal Silux. Do tedaj pa pričakujte aktualne novice o dirki v Verzegnisu!