GHD Lučine 2013: Končana predčasno

Avtomobilizem, Slovenija, Šport

Lučinska gorsko-hitrostna preizkušnja je letos postregla z rekordnim številom voznikov (preko 100, čeprav je bilo prijavljenih 127) in dokaj umirjenimi vožnjami, ki so napovedovale tekoče dogajanje tudi v nedeljskem dnevu.

Lučinska gorsko-hitrostna preizkušnja je letos postregla z rekordnim številom voznikov (preko 100, čeprav je bilo prijavljenih 127) in dokaj umirjenimi vožnjami, ki so napovedovale tekoče dogajanje tudi v nedeljskem dnevu.

Če sta prvi dve šli skoraj kot po maslu, se je tretja precej zavlekla. Vožnja je bila večkrat prekinjena, ko je Istvan Kavecz s svojim BMW-jem tako močno zaril v ograjo, da je ni bilo mogoče popraviti do te mere, da bi lahko še zadnji vozniki varno odpeljali tretjo vožnjo, pa se je dirka dokončno končala. Na startu so sicer ostali vozniki, ki bi lahko prikazali dobre vožnje v razpletu za točke DP Slovenije v generalu ter najhitrejši vozniki prototipov in formul. Najhitrejši je bil Italijan Federico Liber, ki je sicer dosegel najboljši čas vseh treh sobotnih trening voženj ter prve in druge nedeljske vožnje.

Na sliki: najboljši trije v skupni razvrstitvi od leve proti desni: Vaclav Janik, Federico Liber in Laszlo Szasz, foto: GHD Lučine

Na sliki: najboljši trije v skupni razvrstitvi od leve proti desni: Vaclav Janik, Federico Liber in Laszlo Szasz, foto: GHD Lučine, organizator

Najhitrejši je bil v prvi vožnji, na kateri je dosegel čas 2:07,13. Na startni listi je sicer bilo 110 voznikov, vendar jih je prvo vožnjo končalo le 105. Nedeljski tekmi sta se odpovedala David White, ki je na treningih svojega starodobnega Porscheja precej poškodoval, in Matjaž Hribar, ki je imel težave z motorjem. Odstopil je Sven Gorup, še nekoliko bolj pa je prišel obdelan nazaj Tonči Stahor (oziroma njegova Škoda Fabia 1,4), ki je moral priznati premoč lučinski progi. Odstopil je tudi Majica Jurič. Naslednja vožnja je tekla skoraj preveč tekoče, da bi zadnja lahko bila idealna. Odstopil je Nikola Rožič, Janjo Štrekelj pa so po dobro odpeljanih vožnjah v dolino morali odpeljati z avtovleko, ker ji je na cilju odpovedal menjalnik. Zdi se, da je bila v tej vožnji že dobljena tudi borba za tekmo DP Slovenije v generalu, saj je Aleš Prek pokazal, kaj zna. Če ga je v skupnih vožnjah treningov v soboto za las nesel Rado Raspet z Mitsubishijem Lancerjem, je bilo v nedeljo jasno, da Prek ne bo popustil, tudi če proga njegovemu Porscheju, kot je povedal sam, ne ustreza preveč. Razlika je dokazovala, da ga Raspet ne bo več mogel ujeti. Za njima se je najhitreje odrezal Slavko Zorman. Po treh dirkah za DP se sedaj obetajo še tri, vendar bodo imeli tekmeci precej dela, saj je Prek že dobil prve tri. Čakajo jih še tri, od tega dve na naših tleh, v Ilirski Bistrici in na Gorjancih.

Start tretje nedeljske vožnje je obetal skoraj pre(več)lep razplet tokratne jubilejne desete dirke v Lučinah, ki se je končala po 3 urah. Precej težav je na progi imel Igor Pokorn, ki ga je zavrtelo na progi, do cilja je prišel z veliko zamudo, potreboval je več kot 5 minut, za njim so voznike vrnili na ponoven start. Ko je svoje odpeljal še Brane Pogačar, je v cilj prišel s precejšnjo zamudo, na cestišču pa je ostalo precej olja. Vožnja je bila dlje časa prekinjena, da so progo lahko ponovno uredili.

Že po nekaj vozilih je Bojan Krota s štartno številko 53 ponovno imel težave in spustil nekaj olja, na koncu pa je odstopil.

Nesrečo je po krajšem nadaljevanju doživel še Istvan Kavecz, ki je zletel s proge. Dirkač pomoči ni potreboval, zato pa bo poštene nege potreben njegov BMW. Ograja je bila namreč tako močno uničena, da organizator ni mogel zagotoviti varne tretje vožnje vsem ostalim dirkačem. Dirka je bila tako končana, žirija pa je odločila, da za prvenstvo Hrvaške veljata najboljši dve dirki od treh, za mednarodno gorsko prvenstvo centralnoevropske cone, FIA mednarodno gorsko dirko (IHCC), FIA evropski pokal v gorskem avtomobilizmu (EHCC) ter DP Slovenije v generalu prva in druga vožnja, za historic vozila, DP Slovenije po divizijah, Yugo pokal ter voznike do 21 let pa se štejejo vse 3 vožnje.

Italijan Federico Liber je tako postal absolutni zmagovalec Lučin in ugnal celo Čeha Vaclava Janika in Laszsla Szazsa, ki sta veljala za favorita in proti Lučinam drvela celo z več konji kot Liber. Naš najboljši je bil stari znanec Lučin, formulaš, Marjan Smrdelj, skupno je dosegel sedmo mesto.

Tekmo za evropski pokal je dobil Dan Michl pred Michaelom Jelinekom in Radom Raspetom.

Prav nobenih presenečenj ni postregla Divizija I znotraj našega državnega prvenstva, saj je Daniele Trani iz Strunjana pričakovano zmagal. Za njim sta se uvrstila Luka Oblak iz domačega Motokluba Buhc, tretji pa je bil Gregor Jurak.

V borbo za dobre uvrstitve so posegli tudi nekateri vozniki rallyja, ki so premor izkoritili za nastop na gorsko hitrostni preizkušnji – osmoljenec med slednjimi je bil zagotovo Rok Turk, ki je bil diskvalificiran, saj je žirija ugotovila nepravilnosti v skladu s homologacijo njegovega najetega vozila MG ZR 105.

V yugo pokalu je tako kot lani slavil Aleš Žakelj – Kafečk, pred Nevenko Merkač in Matejem Konestabo. Med vozniki do 21 let je slavil Tomaž Trček pred Markom Grossijem in Jankom Kožmanom.

Hrvaško prvenstvo (zavoljo tega je bilo v Lučinah kar nekaj njihovih voznikov prvič) je postreglo z zanimivimi vožnjami predvsem voznikov v kategoriji N3, vozil do 2000 ccm. Prvo mesto med klubi pa si po današnji vožnji delita AK Dubrovnik Racing in AKK Šibenik.

Lepo vreme, prijetno vzdušje, a napeta in predvsem dolga tretja vožnja, zagotovo pa dobre predstave voznikov in kar nekaj poškodovanih vozil – vse to in še kaj bo zaznamovalo tokratno 10. GHD Lučine v organizaciji AMD Zvezda iz Ljubljane.