Video: GHD Gorjanci 2013

Avtomobilizem, Slovenija, Šport

Letošnja GHD Gorjanci bo ostala v spominu ne le zaradi ostrih bojev, lepega vremena in odlične organizacije, pač pa tudi po tem, da je bilo zelo malo prekinitev, ki bi jih povzročile okvare ali nesreče.

Letošnja GHD Gorjanci bo ostala v spominu ne le zaradi ostrih bojev, lepega vremena in odlične organizacije, pač pa tudi po tem, da je bilo zelo malo prekinitev, ki bi jih povzročile okvare ali nesreče.

ghd gorjanci 2013V poznih sobotnih urah je zapustil dirko eden izmed favoritov, sicer aktualni državni prvak in trenutno vodilni v državnem prvenstvu Aleš Prek, zaradi okvare menjalnika. V nedeljo smo doživeli le tri krajše prekinitvi. V prvi vožnji je krajšo prekinitev povzročilo eno izmed predtekmovalnih vozil, ki je očitno nekoliko precenilo svoje zmožnosti in pa Italijan Tiziano Ferrais (Juho – Ferrys CH3), ki je razstreščil svojo formulo. V zadnji vožnji pa je s proge zletel Luka Brus (Zastava Yugo). Na srečo pa nobena izmed nesreč ni bila hujše narave tako da je z vozniki vse v najlepšem redu.

Za srhljivko sta na koncu poskrbela prva favorita dirke Federico Liber (Gloria Formula C8F) in Vaclav Janik (Lola B02/50), ki ju je po treh vožnjah in prevoženih 12,9 km ločilo le 51 stotink. Na tretjem mestu je bil še en Italijan Marietto Nalon (Leyton House Formula).

V razvrstitvi FIA evropsko gorsko prvenstvo starodobnih vozil je slavil Čeh Josef Michl (Porsche 911SC), ki je ugnal rojaka Jiri Kubičeka (Škoda 130RS) za dobri dve sekundi, na tretje mesto pa se je uvrstil Avstrijec Harald Moessler (Steyr Puch Berg Spyder). V kategoriji FIA evropski pokal v gorskih dirkah je slavil Čeh Dan Michl (Lotus Evora), z veliko prednostjo pred domačinom Radom Raspetom in Avstrijcem Michaelom Jelinekom (Subaru Impreza).

Od Slovencev je bil v generalni razvrstitvi najboljši Marjan Smrdelj (Formula F3000), na 6. mestu. V skupni razvrstitvi državnega prvenstva Republike Slovenije je slavil Rado Raspet (Mitsubishi EVO IX), pred Matejem Grudnikom (Renault Twingo R2) in Alojzem Udovčem (Renault Clio R3). V diviziji I slavil Andrej Prelc (Suzuki Swift GTI), pred Gregorjem Jurakom (Suzuki Swift GTI) in Markom Grossijem (Citroen AX GTI), ki je slavil tudi v kategoriji voznikov do 21 let.

Dirkači so prikazali mnogo drznih voženj, na koncu pa nam je GHD Gorjanci 2013 postregla z razburljivim zaključkom, saj je Federico Liber v zadnji vožnji ubranil vodstvo in tako preprečil drugo zaporedno slavje Vaclava Janika. Prihodnje leto si nadejamo še nekoliko močnejšo udeležbo, predvsem pa večje število slovenskih voznikov, saj so bili tokrat na dirki v manjšini. Se vidimo prihodnje leto, na zavitih cestah na Gorjance!