GetLow: Rodeo na betonski podlagi dirkališča Adria

Motociklizem, Šport

Tretja “runda” italijanskega regijskega prvenstva je člane supermoto ekipe GetLow presenetila s podlago, ki ji na takem nivoju dirkanja niso bili v celoti kos. Najbolje se je odrezal drugouvrščeni Tine Saražin, medtem ko so se ostali bolj ali manj uspešno borili s pregrevanjem gum, padci in konkurenco. »Vsaka dirka je razred zase, na vsaki se nekaj […]

Tretja “runda” italijanskega regijskega prvenstva je člane supermoto ekipe GetLow presenetila s podlago, ki ji na takem nivoju dirkanja niso bili v celoti kos. Najbolje se je odrezal drugouvrščeni Tine Saražin, medtem ko so se ostali bolj ali manj uspešno borili s pregrevanjem gum, padci in konkurenco.

»Vsaka dirka je razred zase, na vsaki se nekaj naučiš. Enkrat je izziv dirkati v dežju, drugič se soočaš s težavami zaradi vročine,« je dirkaški vikend na italijanskem dirkališču Adria International Raceway komentiral Marko Ukota. Na betonski podlagi in v sončnem vremenu so imeli člani ekipe GetLow obilico težav pri iskanju optimalnih nastavitev, saj so se dirkalniki vedli popolnoma drugače kot na asfaltni podlagi.

Člani ekipe GetLow so se borili s pregrevanjem gum, padci in konkurenco

Člani ekipe GetLow so se borili s pregrevanjem gum, padci in konkurenco

Najbolje se je z drsečo podlago spopadel Koprčan Tine Saražin. »Na treningih smo ugotovili, da se gume pretirano segrevajo, kar je pomenilo veliko obrabo in nezanesljiv oprijem. Po dokaj uspešnem iskanju optimalnih nastavitev sem bil s tretjim kvalifikacijskim časom zelo zadovoljen, saj je to pomenilo start iz prve vrste. Najbolj sem vesel, ker mi je uspelo zmanjšati zaostanek za vodilnim Mateom Medizzo in ugotoviti, kje lahko napredujem,« pravi Saražin, ki je v obeh vožnjah več kot polovico dirke uspel tesno slediti Medizzi, a nato zaostal za približno trideset metrov in s svojo Hondo CR-F 450 obakrat končal na drugem mestu. Enako mesto s 24 točkami zaostanka za Medizzo Saražin zaseda tudi v skupnem seštevku italijanskega regijskega prvenstva.

Najbolje se je odrezal drugouvrščeni Tine Saražin

Najbolje se je odrezal drugouvrščeni Tine Saražin

Sean Pellegrin se je s tako podlago srečal prvič, a do konca sobotnih prostih treningov napredoval in na nedeljskih kvalifikacijah zasedel četrto mesto v konkurenci razreda Rookies. Na dirkah žal ni šlo tako gladko: v prvi vožnji se je v prvem krogu zapletel s sotekmovalci in le počasi napredoval v ospredje. »Prehitevanje na tej progi ni preprosto, na terenu je idealna le ena linija. Ko sem končno uspel pridobiti nekaj mest, sem v zadnjem delu dirke padel, nakar motor ni takoj vžgal in sem končal na desetem mestu. V drugi vožnji se je tesno prehitevanje sotekmovalca spet končalo s padcem in s četrtega sem zdrsnil na zadnje mesto,« je po dirki dejal mladi Sean, ki je skupno osvojil peto mesto v svojem razredu.

Zanimivo izkušnjo je doživel Andrea Tull: »Na sobotnih treningih so se nastavitve motocikla zdele skoraj popolne, nakar se je ob malo višji temperaturi v nedeljo vse obrnilo na glavo. Vzmetenje in gume ni so več sodelovali kot pričakovano, zato kvalifikacijski čas ni bil najboljši, s težavnim oprijemom pri vstopu v zavoj pa sem se srečeval v obeh dirkah.« V prvi dirki je Tull končal na šestem mestu, v drugi dirki pa tvegal in popolnoma spremenil nastavitve dirkalnika. Te so prinesle boljši občutek na motorju, približno sekundo hitrejši čas kroga na dirkališču in četrto mesto v drugi dirki.

Tudi četrti član ekipe, Marko Ukota, se je prav tako na novo spoznaval s podlago in novim terenskim delom na pisti 70 kilometrov južno od Benetk. »Na dirki v razredu Top Class sem nastopil kot gost ali kot pravimo v motošportu,dobil sem wild card. Na prvi vožnji sem četrto štartno pozicijo zapravil z neverjetno napako – motor je na štartu obtičal z menjalnikom v nevtralnem položaju! Kljub zelo drseči zadnji gumi mi je uspelo priti do četrtega mesta, v drugi dirki pa sem z močno željo po borbi z najboljšimi na izhodu iz šikane doživel katapult, bolj znan kot ‘high sider’. Škoda, saj vožnja sploh ni bila napačna,« je po dirki povedal Ukota, ki je zaradi poškodovanega motocikla in rahle vrtoglavice po padcu odstopil.

Naslednja dirka za ekipo GetLow, tokrat za pokala Honda in Dunlop, bo 8. junija v Ottobianu.