Gajser, Gerčar in Irt pripravljeni na obračun s svetovno motokros elito v Latviji

Aktualno

Ta konec tedna (27. in 28. september) se bo v Latviji pomerila svetovna motokros elita na tradicionalnem pokalu narodov, ki vsako leto predstavlja vrhunec svetovnega motokrosa. V kategoriji 34 ekip s celega sveta bo slovenijo zastopala zasedba v postavi Tim Gajser, Klemen Gerčar in Jernej Irt, ki so dobro pripravljeni in se konkurentov ne bojijo. […]

Ta konec tedna (27. in 28. september) se bo v Latviji pomerila svetovna motokros elita na tradicionalnem pokalu narodov, ki vsako leto predstavlja vrhunec svetovnega motokrosa. V kategoriji 34 ekip s celega sveta bo slovenijo zastopala zasedba v postavi Tim Gajser, Klemen Gerčar in Jernej Irt, ki so dobro pripravljeni in se konkurentov ne bojijo. Selektor Herman Jakolič je razkril, da je prvi cilj uvrstitev v finale, nato pa je mogoče marsikaj, celo uvrstitev v deseterico.

Visoki apetiti pravzaprav niso prenapihnjeni, saj imamo letos odlično ekipo, ki je z nekaj športne sreče zmožna presenetiti z vrhunskim rezultatom.

Reprezentanca Slovenije

Reprezentanca Slovenije

Po besedah selektorja Hermana Jakoliča je letos težko napovedati favorite, saj so veselile kot so Belgija, Nemčija, Avstralija in Nizozemska zdesetkani zaradi poškodb, po drugi strani pa vedno lahko računamo na dobro predstavitev Italijanov in seveda Američanov. Menda imajo močno ekipo tudi Švicarji, ki lahko presenetijo kljub ne najbolj zvezdniški zasedbi.

Slovenija tokrat stavi na mladost in izkušenost. Klemen Gerčar, najbolj izkušen izmed fantov, ki se na to dirko odpravlja že petič, ima za seboj solidno izpeljano sezono v elitnem razredu MXGP. Poškodbo gležnja, ki jo je staknil na zadnji dirki domačega prvenstva je odpravil. Vozil bo v kategoriji MXGP, kjer konkurente že dobro pozna in se zaveda, da bo za dober rezultat moral odpeljati dirko sezone. Čeprav forma ni 100 odstotna pa je volja 110 odstotna, še dodaja Klemen!

Kljub komaj 18. letom sodi Tim Gajser med bolj izkušene na tem velikem tekmovanju, saj bo v dresu reprezentance nastopil že četrtič. Ni skrivnost, da lahko od njega pričakujemo največ, saj je sezono svetovnega prvenstva MX2 zaključil na najboljši možni način – z zmago! V razredu MX Open velja za enega od favoritov, sam pa se veseli spopada predvsem z Američanom Elijem Tomacom. Tim bo vozil 450 kubično Hondo, ki so jo pripravili v HRC-ju in bo tako prvič nastopil z motociklom večje prostornine na svetovnem prizorišču. Priznava tudi, da se na močnejšem motorju počuti sproščeno in ga vozi celo raje kot šibkejši motocikel s katerim je letos navduševal v kategoriji MX2.

Jernej Irt je s svojimi 24. leti sicer najstarejši izmed trojice, na dirko pa se podaja drugič. Nastopil bo v kategoriji MX2, kjer računa predvsem na svojo izkušenost. V letošnji sezoni je uspešno dirkal v Italiji in na Evropskem prvenstvu, odkrito pa priznava, da se zaveda da je najšibkejši člen v ekipi. Zagotovil je, da bo dal vse od sebe na stezi, ki jo dobro pozna. Peščena, 1540 metrov dolga steza kljub grozljivo dolgim skokom nikakor ne bo največji nasprotnik naše izbrane vrste, treba bo predvsem dobro opraviti s konkurenco.

Ekipa se v Latvijo odpravlja v sredo, v petek bodo na sporedu tehnični pregledi, v soboto pa sledijo kvalifikacije. V nedeljo po jutranjem ogrevanju sledi dirka ‘B’ finala kjer upamo, da ne bo Slovencev. Točno ob 12. uri pa se začne tradicionalna ceremonija pred dirko za pokal narodov s prvo vožnjo ob 13. uri. Po treh vožnjah, kjer dirkači nastopijo pomešani v dve posamezni kategoriji (vsak odpelje po dve vožnji) pa bomo dobili zmagovalce letošnjega pokala narodov v motokrosu.