Fiat Panda osvojila puščavo: Avtomobil PanDakar je uspešno premagal najbolj znan vztrajnostni rally na svetu

Aktualno, Avtomobilizem, Reli, Šport

Panda je postavila mejnik v zgodovini rallyja Dakar: to je prvi italijanski avtomobil, prvi avtomobil Fiat in prvo športno terensko vozilo …

Fiat Panda Dakar 2017

Panda je postavila mejnik v zgodovini rallyja Dakar: to je prvi italijanski avtomobil, prvi avtomobil Fiat in prvo športno terensko vozilo, zasnovano na podlagi standardnega vozila, ki je uspešno dokončalo najbolj legendarni rally. Kljub slabim vremenskim razmeram na letošnji izvedbi rallyja, je avtomobil PanDakar uspešno premagal vse etape dirke, ki je potekala čez Argentino, Bolivijo in Paragvaj. Avtomobil PanDakar – ki natančno izvira iz večkrat nagrajenega športnega terenskega vozila Fiat Panda – je z odliko opravil vse etape dirke in prestal številne ekstremne preizkuse. Samo 53 od 93 ekip, ki so začele dirko, je uspelo priti do cilja, vključno z ekipo OrobicaRaid, ki je avtomobil PanDakar vodila do uspeha po težkih terenih razgrete puščave.

Znamka Fiat je imela glavno vlogo na letošnji izdaji najtežje dirke na svetu, rallyjuDakar, z avtomobilom, ki natančno izvira iz večkrat nagrajenega športnega terenskega vozila Panda. Avtomobil, poimenovan PanDakar, je Fiat Panda 4×4 Cross s popolnoma standardnim zmogljivim in učinkovitim motorjem 2.0 MultiJet s 132 kW (180 KM), ki je bil samo nekoliko spremenjen, da je majhno športno terensko vozilo lahko preneslo skrajne zahteve dirke.

Fiat Panda Dakar 2017

Za neverjeten dosežek avtomobila PanDakar je zaslužna ekipa OrobicaRaid, ki je bila ustanovljena leta 2008 in jo vodi GiulioVerzeletti, specialist za vztrajnostne dirke, kot je rally Dakar. Vsi člani ekipe so izkušeni vozniki, ki imajo skupaj več kot 40 nastopov na tem rallyju. Avtomobil PanDakar sta čez ciljno črto pripeljala Italijana GiulioVerzeletti, ki je na 15 rallyjih Dakar vozil motorje, avtomobile in tovornjake, ter Antonio Cabini, ki je na dirki sodeloval 20-krat. Z neprecenljivimi informacijami jima je pomagal Nicola Montecchio, ki je uspešno skrbel za celotno pripravo motorja, zlasti za funkcije, potrebne za premagovanje zahtevnih višinskih etap in vožnjo na dolgih odsekih na visokih nadmorskih višinah.

Fiat Panda Dakar 2017

Dvanajst etap izjemnega rallyja Dakar 2017 je potekalo čez tri države Latinske Amerike – Argentino, Bolivijo in Paragvaj – na skupni razdalji skoraj 9.000 kilometrov, od tega je bilo več kot 4.000 kilometrov napornih posebnih etap.  Avtomobil PanDakar, prvo športno terensko vozilo, ki izvira iz serijskega vozila in je dokončalo dirko, je moral premagati veliko izzivov: sedem posebnih etap je bilo dolgih več kot 400 kilometrov, ena pa celo več kot 500 kilometrov, prav tako so se avtomobil in ekipa morali spopadati s težavami zaradi pomanjkanja kisika na nadmorskih višinah nad 3.500 metrov, ko so v petih dneh prevozili 2.200 kilometrov.  Poleg tega so temperature pogosto presegle 40 stopinj Celzija, kar je skupaj z neverjetno spremenljivim vremenom pomenilo obremenitev za mehansko trdnost avtomobila PanDakar in fizično vzdržljivost ekipe.

Ključne značilnosti, zaradi katerih je model Fiat Panda Cross okreten in preprost za vožnjo, kot recimo kompaktna velikost (je najbolje prodajano vozilo v Evropi s štirikolesnim pogonom in dolžino, krajšo od 3,8 metra), so bistveno pripomogle k neverjetnemu rezultatu avtomobila PanDakar na rallyju Dakar 2017, poleg izjemne sposobnosti, da premaga vse terene in vremenske razmere.

Fiat Panda Dakar 2017

Te značilnosti – skupaj z vsestranskostjo petih vrat in modularne notranjosti, ravnjo udobja in učinkovitostjo motorjev na štiri različne pogone – so razlog, zakaj je bila Panda leta 2016 najbolje prodajan mestni avtomobil v Evropi z izjemnimi 190.000 registriranimi vozili. Panda je že peto leto zapored postala najbolje prodajan avtomobil v Italiji ter vodilni avtomobil v razredu mestnih avtomobilov (segment A) v Italiji, Grčiji in Srbiji. Prav tako je med prvimi tremi v Španiji, Avstriji, Sloveniji, na Hrvaškem in v Švici. Zaradi kombinacije pogonov, ki jih zagotavljajo učinkoviti bencinski in dizelski motorji ter motorji na zemeljski plin in LPG, skupaj z dvema različicama na štirikolesni pogon, je Panda popolna izbira za vse uporabe in zahteve, od vijuganja po mestnih ulicah do vožnje po zasneženih cestah … in tudi po puščavi.