Električni skiroji na pločnikih kmalu prepovedani

Aktualno

Kazen bo zasoljena. V Franciji nameravajo septembra prepovedati vožnjo z električnimi skiroji po pločnikih, je v soboto dejala ministrica za transport Elisabeth Borne. Po oceni ministrstva so namreč električni skiroji preplavili območja za pešce, ki jih je treba sedaj zaščititi, poroča STA. Ministrica je za časnik Le Parisien v soboto dejala, da bo od septembra […]

Kazen bo zasoljena.

V Franciji nameravajo septembra prepovedati vožnjo z električnimi skiroji po pločnikih, je v soboto dejala ministrica za transport Elisabeth Borne. Po oceni ministrstva so namreč električni skiroji preplavili območja za pešce, ki jih je treba sedaj zaščititi, poroča STA. Ministrica je za časnik Le Parisien v soboto dejala, da bo od septembra vsakomur, ki se bo po pločniku vozil z električnim skirojem in drugimi podobnimi električnimi prevoznimi sredstvi, grozila kazen v višini 135 evrov. Namesto pločnika bodo morali uporabljati cesto ali kolesarske poti, tako da pešci ne bodo več potisnjeni ob stene, je dodala. Glede na ocene je v francoski prestolnici trenutno na voljo za izposojo okoli 15.000 električnih skirojev, glede na trend pa naj bi jih bilo do konca leta 40.000.

Pariška županja Anne Hidalgo je že prejšnji mesec predstavila ukrepe, s katerimi bi zaščitili pešce pred električnimi skiroji. Med drugim nameravajo uvesti kazni za neprimerno parkiranje skirojev, da bi omili ta problem pa bodo zgradili tudi parkirna mesta. Strožja pravila za električne skiroje nameravajo uvesti tudi v Berlinu, v turistični Barceloni pa so izposojo tovrstnih skirojev popolnoma prepovedali. Pred dnevi je prišlo v javnost, da je področje električnih skirojev sporno regulirano tudi v slovenski zakonodaji. Če bi jo dosledno upoštevali, potem se z električnimi skiroji lastniki pri nas ne bi mogli voziti.