E-Tense je zmogljiv avtomobil za resnično prihodnost

Novosti, Saloni

Leto po lansiranju tržne znamke in le nekaj dni po prenovi vseh evropskih modelov DS pripravlja še en dogodek z avtomobilom DS E-Tense. Avtomobil je plod obrtniškega znanja na ravni največjih francoskih prestižnih oblikovalskih hiš v kombinaciji z uporabo digitalnih orodij. Edinstven je po svojem zunanjem oblikovanju in občutjih v vožnji, ki jih ponuja. Ta […]

Leto po lansiranju tržne znamke in le nekaj dni po prenovi vseh evropskih modelov DS pripravlja še en dogodek z avtomobilom DS E-Tense.

Avtomobil je plod obrtniškega znanja na ravni največjih francoskih prestižnih oblikovalskih hiš v kombinaciji z uporabo digitalnih orodij. Edinstven je po svojem zunanjem oblikovanju in občutjih v vožnji, ki jih ponuja. Ta avantgardna kreacija je tehnološka in slogovna vizija tržne znamke, ki tlakuje pot v prihodnost, zato je opremljena z zmogljivim električnim pogonskim sklopom.

516 Nm moči in tišina, 402 KM in nič toplogrednih plinov, 4,72 m dolžine in 1,29 m višine … Zadnja kreacija znamke DS, ki jo bodo vsemu svetu premierno predstavili na ženevskem mednarodnem avtomobilskem salonu 2016, bo pritegnila vse poglede. Že drugo leto zapored je mlada francoska prestižna tržna znamka zasnovala nov avtomobil, v katerem sta ključni besedi visoka tehnologija in prefinjenost. Če se vrnemo nazaj na ta izdelek, ki je plod odličnega sodelovanja …

Želeli smo ustvariti zmogljiv električni avtomobil GT. Avtomobil, ki bo utelešal prefinjenost, tehnologijo in oblikovanje znamke DS. Avtomobil, ob katerem se bodo ljudje zasanjali in si zaželeli sesti za volan, nam v en glas zaupa projektna skupina oblikovalcev in inženirjev, ki so vsi po vrsti navdušeni in navdušujoči.

Vse se vrti okoli avantgardnosti

Avantgarden pridih, ki je pri oblikovanju DS zelo priljubljen, najdemo na zadnjem delu vozila. Pravzaprav tudi DS E-Tense, tako kot Divine DS, nima zadnjega stekla, zato so oblikovalci imeli veliko svobode pri snovanju silhuete, produktne ekipe pa so lahko v avtomobil vgradile digitalno tehnologijo za zagotavljanje vzvratne preglednosti.

Resničen pečat oblikovanja DS so signaturne luči avtomobila, tako sprednje kot zadnje, ki jim je bilo posvečene veliko pozornosti. Moduli LED (DS Active led vision) v sprednjih lučeh so izdelani po navdihu oblikovanja nakita in ročnih ur in dodelani do najmanjše podrobnosti. Pri tem je bilo glavno vodilo oblikovanja stranki vedno ponuditi več. Dnevne luči (v obliki biserov) poudarjajo pogled avtomobila. Zadnji smerni kazalci so vgrajeni v strehi, da spominjajo na model DS iz leta 1955. Vrhunec dodelanosti signaturnih luči so zadnje luči s tehnologijo full LED v obliki lusk med vožnjo prav zaživijo. Te luči napovedujejo smernice prihodnjih modelov DS.

Notranjost avtomobila je kombinacija francoskega prestiža in plemenitih materialov, kot sta prešito patinirano usnje sedežev in dekoriran aluminij na sredinski konzoli. Za zasnovo, testiranje in izdelavo armaturne plošče ter prenovljenega vzorca ročne ure na sedežnem oblazinjenju so usnjarski mojstri potrebovali 800 delovnih ur. Na armaturni plošči najdemo tudi hladno jeklo, ki ji daje futuristično strukturo, in volanski obroč poudarjene ovalne oblike. Skrajni izraz skrbne izdelave vseh podrobnosti, ki je lastna znamki DS, je motiv ‘Clous de Paris‘, ki obdaja klecna stikala na sredinski konzoli. 

Najsodobnejše tehnologije s podrobnostmi

Avtomobil je opremljen z zanimivimi kosi tehnološke opreme, kot je digitalni sistem za zagotavljanje vzvratne preglednosti v kombinaciji s kamero na zadku vozila. Ali inovativna tehnologija za čist potniški prostor, poimenovana clean cabin, ki je del klimatske naprave in omogoča aktivno zaščito potnikov. Sistem neprestano zaznava, analizira in filtrira škodljive snovi, ki v avtomobil vstopajo od zunaj, in s tem čisti zrak v potniškem prostoru.

16.017.002

Zmogljiv električni avtomobil

Ker sodeluje na svetovnem prvenstvu v Formuli E, se je znamka DS odločila svojo najnovejšo kreacijo opremiti s čistim, tihim in predvsem zmogljivim načinom pogona, zanjo so izbrali 100-odstotno električni pogon z močjo 402 KM in navorom 516 Nm. DS E-Tense lahko z enim polnjenjem v kombinirani vožnji prevozi 310 km (oziroma 360 km v mestni vožnji), kar ga trdno uvršča med zelo zmogljive prestižne športne avtomobile GT.

Litij ionski akumulatorji so nameščeni v podvozju avtomobila, kar mu omogoča nizko težišče in enakomerno porazdelitev navora na obe premi.

Tehnični podatki

  • Mere: D 4,72 x Š 2,08 x V 1,29
  • Tip motorja: 100% električni motor z močjo 402 KM
  • Akumulatorji: 53 kWH (360 V, enosmerni)
  • Pospeševanje: 4,5 sekunde od 0 do 100 km
  • Avtonomija: 360 km (mestna vožnja) ali 310 km (kombinirana vožnja)
  • Največji navor: 516 Nm
  • Končna hitrost: 250 km/h
  • Masa: 1,8 tone
  • Pnevmatike: MICHELIN Pilot Supersport; Prednje: 245/35 ZR 20; Zadnje: 305/30 ZR 20
  • Dvokolesni pogon
  • Samonosna karoserija iz ogljikovih vlaken
  • Zvok: Sistem Focal Utopia z 9 zvočniki, 640 W, ki ga krmili procesor za digitalno obdelavo signalov (Digital Signal Processor)