Dakar 2015: Stanovnik na 6. etapi pridobil štiri mesta, očitno taktiziranje na vrhu

Motociklizem, Šport

Ljubitelji opazovanja norega spusta proti taboru blizu mesta Iquique so tokrat ostali razočarani, saj je organizator relija Dakar za cilj šeste etape izbral center mesta, katerega je 1. aprila lani prizadel močan potres. Dirkači so se s prihodom poklonili žrtvam in s svojimi dirkalniki popestrili dogajanje v mestu na obali Tihega oceana. Trasa je večinoma […]

Ljubitelji opazovanja norega spusta proti taboru blizu mesta Iquique so tokrat ostali razočarani, saj je organizator relija Dakar za cilj šeste etape izbral center mesta, katerega je 1. aprila lani prizadel močan potres. Dirkači so se s prihodom poklonili žrtvam in s svojimi dirkalniki popestrili dogajanje v mestu na obali Tihega oceana. Trasa je večinoma vodila preko hitrih, kamnitih makadamskih poti, sipinskih predelov pa je bilo le za okus.

Miran Stanovnik: »Peščenih sipin je bilo ravno toliko, da se lahko organizator pohvali z etapo po Atacami. Sicer je bila etapa podobna včerajšnji – hitra, prašna, kamnita. Opažam, da vse preveč voznikov vozi brezglavo. Divjajo v slepe zavoje, prehitevajo v prahu, se razbijejo, poberejo motor in dirkajo dalje. Neverjetno, kaj preživijo stroji. Medtem kosti in mišice niso tako odporne, saj v taboru vsak dan več dirkačev šepa.« Stanovnik je današnjo dirko nadaljeval v svojem ritmu in v cilj etape pripeljal kot šestintrideseti, skupno pa napredoval za štiri mesta na sedemintrideseto.

dakar2015-6etapa-stanovnik-maindru (2)V vrhu razreda motociklistov se odvija prava mala drama: štirikratni zmagovalec Dakarja Marc Coma (KTM) in njegov največji rival Joan Barreda Bort (Honda) se že tretji dan zapored igrata igro mačke z mišjo. Naj spomnimo, da je imel Coma v drugi etapi težave s gumami in izgubil več kot 12 minut, zaradi česar Barreda po njegovih svežih sledeh zlahka ohranja zmagovalno prednost. Stanovnik sicer ne ve, kaj točno se dogaja v najhitrejši deseterici, a dvomi v pravilnost taktiziranja že pred polovico dirke: »Dvomim, da se bo tako dolgo zasledovanje izteklo. Pred nami so visoke planote v Boliviji, dve maratonski etapi in nečloveško dolga tisočkilometerska predzadnja etapa. Zanimivo bo.«

Svojo prvo letošnjo etapno zmago je danes privozil Helder Rodrigues (Honda) pred novincem Tobyjem Priceom (KTM), Paolom Goncalvesom (Honda), domačinom Pablom Quintanillom in Stefanom Svitkom (oba KTM). Med šestouvrščenim Barredom in osmouvrščenim Como je bilo manj kot dve minuti razlike, medtem ko v skupnem seštevku sledijo Barreda, Coma, Goncalves, Quintanilla in Price.

dakar2015-6etapa-stanovnik-maindru (1)Motoristi imajo jutri na sporedu dan počitka, posadke v avtomobilih in tovornjakih pa bodo krenile do mesta Uyuni ob bolivijskem slanem jezeru. »To ne pomeni, da bomo motoristi cel dan spali. Potrebno je oprati in posušiti opremo, pripraviti vse potrebno za maratonsko etapo in izdatno pregledati motor. Z mojim KTM-om sem sicer zelo zadovoljen, vse deluje brez najmanjše težave,« je pred dnevom brez dirke dejal Stanovnik.