Iztok: Božič s Cooperjem S

Blog, Mini, Testi, Top

Ker sem bil ob zaključku leta 2014 popolnoma zaseden, sem z le levim kančkom očesa zaznal prihod novega Cooperja s petimi vrati.

Ker sem bil ob zaključku leta 2014 popolnoma zaseden z delom, sem z le levim kančkom očesa zaznal prihod novega Cooperja s petimi vrati na slovenski trg. Nekaj informacij sem zasledil še o ukinjanju modelov pri tej kultni angleški znamki, ki je že nekaj let pod nemškim (BMW) nadzorom oziroma lastništvom.

Pošteno sem zadihal šele tiste noči, ko sem sedel na letalo in se napotil iz vse bolj ljubega Dubaja proti Sloveniji. Dva dni pred Božičem. Prvi let sem praktično prespal, kar je bila posledica mesečnega dela po 11 ur in več na dan. Vse dni v tednu. Manjkal mi je spanec! Od Istanbula do Ljubljane oziroma Brnika sem bil že zadovoljivo naspan in nestrpen, da prispem v rodno, domačo Slovenijo. Na letališču me je pričakal vedno nasmejani Anej. Komaj sem zaprl vrata prtljažnika, ki sem ga napolnil z velikim dvajset kilogramskim kovčkom (manjši kovček je romal za prednji sopotnikov sedež), ko mi je Anej že v roke porinil ključe Cooperja S in pripomnil: “Daj urednik, boš ti peljal.” Malce presenečeno sem ga pogledal, a se nisem obotavljal. Skočil sem za volan. Si nastavil sedež, volanski obroč in vzratna ogledala in že sva odbrzela proti prestolnici.

mini-cooper-s-2014

Plan je eno, realnost je drugo…

Načrtovala sva, da se bom med prazniki spoznaval s popolnoma prenovljenim Mercedes-Benzom razreda B. Po dopoldanskem skakanju po Ljubljani sva končno prišla še do nemškega konkurenta B-ja. Vsedel sem se vanj in poskušal odbrzeti za Anejem, ki se je že odpravil do naslednjega postanka. Ko sva se naslednjič uzrla, sva si s pogledom že polovico vsega povedala. Z nekaj besedami sva se hitro strinjala, da njemu bolj ustreza nemška trikraka zvezda, ki v tej različici stavi na prostornost, udobnost in izjemno ekonomičnost! Medtem, ko je meni srce zaigralo ob bencinskim turbinsko-polnjenjem agregatu, ki ob vklopu gumba Sport še dodatneje poskoči. Le ta – gumb – se nahaja za prestavno ročico. Nenazadnje, Anej je konec poletja preizkusil že klasičnega Cooperja D.

mini-cooper-s-notranjost-2014

Naj se prazniki pričnejo…

Novi petvratni MINI praktično na lep način demonstrira pravo zabavo v vožnji, učinkovitost s petimi vrati, kot tudi udobje. Novega petvratnega Cooperja odlikuje tudi povsem novi prikazovalnik in koncept delovanja: instrumentna plošča na volanskem drogu prikazuje hitrost v cestnem prometu in hitrost motorja, barvni prikazovalnik pa podrobnosti stanja vozila in nivo goriva. Osrednja velika okrogla instrumentna plošča z novimi prikazovalnimi elementi in obarvano konfiguracijo osvetlitve, vključno z LED obročem za vizualne povratne informacije deluje kot odgovor številnim funkcijam delovanja, kot je denimo prikaz glasnosti radia, sprememba klimatske naprave ali načina vožnje. Uporabno, domiselno in zabavno sveže.

Pohvaliti velja še kvalitetnejše izbrane materiale v notranjosti, ki sem jih pogrešal pri starejših modelih.

mini-cooper-s-pet-vrat-2014

Nova generacija motorjev temelji na tehnologiji MINI TwinPower Turbo, kar je v mojem primeru pomenilo 2,0-litrski turbo motor s 141 kW (192 KM) in šest-stopenjski ročni – natančen – menjalnik.

Največji navor/vrtljaji: 280 Nm pri 1.250–4.750 vrtljajih na minuto (300 Nm s funkcijo pospeška)
Pospešek (0–100 km/h): 6,8 sekunde
Najvišja hitrost: 235 km/h
Povprečna poraba goriva: 5,7–5,8 litra/100 kilometrov (emisije CO2: 133–136 g/km in standard izpušnih emisij: EU6)

Navdušen sem bil nad poskočnostjo tega vozila. Kljub daljši medosni razdalji je avtomobil še zmeraj zelo stabilen tudi pri višjih hitrostih skozi zavoj. Med športno dinamično vožnjo pa se mi povprečna poraba ni dvignila nad 8,6 litra na sto prevoženih kilometrov, kar je izjemno. Nenazadnje je povprečna poraba na mojem Wranglerju konstantno okoli dvajset litrov, zato je bilo moje navdušenje še toliko večje. Kdor se želi peljati še z nižjo porabo pa lahko preklopi v ECO način delovanja motorja s čimer postane stopalka za plin manj odzivnejša, motor pa bistveno bolj krotek.

Mimogrede, opazil sem, da se je v Sloveniji pocenilo gorivo  – kar je super in pohvalno. (objavljeno 11/1/2015  – mogoče se kasneje to dejstvo spremeni)

Cene petvratnega MINI Cooper S se pričnejo od 24.500 evrov dalje. Moj primerek nosi račun težak 33.400 evrov in A4 dolg seznam dodatne opreme. Drago? Premium se pač plača. MINI pa je tu v primerjavi s prejšnjimi modeli naredil dober korak naprej.

mini-cooper-s-2014-zima

Zadnje tri dni mojega obiska Slovenije sem Cooperja S zamenjal za majhnega, varčnega BMW-ja 116d. Kaj veliko besed ne bi izgubljal, saj sem resnično pogrešal avanturističnega Cooperja S, ki ti hitro zleze pod kožo. Pa ne samo zato, ker je poskočen, ampak zato ker zna biti tudi prav prijetno krotek, ko prestaviš v ECO način vožnje. Z dodatnim parom vrat pa je pridobil na tisti praktičnosti, udobnosti in prostornosti, ki sem jo pogrešal pri manjšem bratcu. S tem je Cooper postal ponovno družinski avtomobil idealen za božična potepanja od sorodnikov do sorodnikov.

A photo posted by Avto.Over.Net (@avtoovernet) on

Avto.Over.Net fotozgodbam lahko sledite tudi na Instagram profilu @avtoovernet in @iztokfranko. Prispevki iz Dubaja nastajajo v sodelovanju s @CarbonOctane.

Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.