Dakar 2014: Stanovnik obvladuje položaj

Avtomobilizem, Motociklizem, Slovenija, Šport

Po deževnem dnevu počitka v argentinski Salti so se v nedeljo, 12. januarja, motoristi ločili od dirkačev v avtomobilih in tovornjakih.

Po deževnem dnevu počitka v argentinski Salti so se v nedeljo, 12. januarja, motoristi ločili od dirkačev v avtomobilih in tovornjakih.

dakar 2014 bolivija stanovnikNa 782-kilometrski poti v Bolivijo je organizator zaradi nizke oblačnosti, ki je onemogočala vzlet helikopterjev, sicer skrajšal hitrostno preizkušnjo, katero so oteževali dež, nizke temperature in nizka prisotnost kisika zaradi visoke nadmorske višine. Slovenskemu predstavniku, 49-letnemu Miranu Stanovniku, ta etapa ni preveč ustrezala: »Takšnih etap ne maram preveč. Dirkali smo po obronkih gora, po spolzkih makadamih in po suhih strugah rek, mestoma zalitih z blatom. Zato sem vozil z nekim srednjim tempom, ne prehitro in tudi ne počasi.« Danes bo motoriste, ki bodo prenočili v vojašnici, sprejel tudi bolivijski predsednik. »To je res velik dogodek za Bolivijo. Res so lepo poskrbeli za nas: vsi smo dobili nahrbtnike z obleko in copati, tako da smo zdaj vsi oblečeni enako,« je komentiral nočitev v mestu Uyuni blizu največjega suhega slanega jezera na svetu.

Najhitreje je iz Argentine v Bolivijo pripeljal Joan Barreda Bort (Honda) pred Marcom Como (KTM) in Cyrilom Desprejem z Yamaho. V skupnem seštevku ostaja v vodstvu Coma z 38 minutami prednosti pred Barredo Bortom in uro in šestnajstimi minutami pred tretjeuvrščenim Jordijem Viladomsom.

Za konec še podatek o odstopih v razredu motoristov: skupno jih je po informacijah, dosegljivih na spletni strani www.dakar.com, odstopilo že 89, od tega največ, kar 30, na peti etapi.

V ponedeljek, 13. januarja, je na sporedu 692 kilometrov dolga pot do Calame v Čilu, kjer se bodo motoristi ter dirkači na športnih štirikolesnikih zopet pridružili avtomobilistom in prejeli težko pričakovano tehnično podporo svojih ekip.