Zimske gume za SUV ključnega pomena

Aktualno, Zanimivosti

Zanimiv Goodyearov primerjalni test je pokazal, da so zimske pnevmatike za varno vožnjo s štiripogonskim športnim terenskim vozilom resnično ključnega pomena.

Zanimiv Goodyearov primerjalni test je pokazal, da so zimske pnevmatike za varno vožnjo s štiripogonskim športnim terenskim vozilom resnično ključnega pomena.

novo doma ford kuga 2013Med mnogimi vozniki velja zmotno prepričanje, da se bodo s štiripogonskim športnim terenskim vozilom lahko varno vozili v zimskih razmerah, kljub temu da imajo nameščene letne pnevmatike. Da bi razrešil omenjeno dilemo, je Goodyear v Veliki Britaniji opravil test, katerega rezultati so pokazali, kakšna kombinacija pogona (sprednji ali štirikolesni) ter pnevmatik (letnih ali zimskih) zagotavlja najboljši oprijem na snegu. Goodyear je zanimiv primerjali test izvedel na pokritem smučišču Tamworth Snowdome v Veliki Britaniji.

Za namene testiranja sta bili uporabljeni terenski športni vozili znamke Ford Kuga z dvolitrskim dizelskim motorjem in ročnim menjalnikom, le da je imelo eno vozilo sprednji pogon drugi pa štirikolesni pogon. Test je bil sestavljen iz treh posameznih sklopov in je zajemal preizkus vožnje po 136 metrov dolgem zasneženem klancu.

Test 1: S sprednjim pogonom in letnimi pnevmatikami

Prvi sklop je zajemal preizkus vožnje na zasneženi podlagi z avtomobilom Ford Kuga na sprednji pogon in z nameščenimi letnimi pnevmatikami. Preizkus je pokazal, da se z omenjeno kombinacijo ne bi pripeljali ravno daleč, saj se je ob vzponu v klanec avtomobil premaknil le za 7 metrov, nato pa je obtičal na mestu. Rezultati preizkusa seveda niso presenetljivi, saj letne pnevmatike v zimskih razmerah zaradi mraza izgubijo svojo prožnost, posledica slednjega pa je slabši oprijem vozišča. Medtem ko so zimske pnevmatike narejene iz mehkejših materialov, odlikuje pa jih tudi poseben dezen, kar zagotavlja odličen oprijem v ostrih zimskih pogojih.

Test 2: Vozilo na sprednji pogon in z nameščenimi zimskimi pnevmatikami ali vozilo na štirikolesni pogon in letnimi pnevmatikami?

V drugem sklopu sta se pri vožnji v klanec na zasneženi podlagi istočasno pomerili obe Ford Kugi, le da je bila tista s sprednjim pogonom opremljena z Goodyearovimi zimskimi pnevmatikami UltraGrip 8 Performance, tista s štirikolesnim pogonom pa je bila opremljena z letnimi pnevmatikami.

Rezultati drugega sklopa testiranja vas bodo morda osupnili, saj je model Ford Kuga na sprednji pogon in z nameščenimi zimskimi pnevmatikami prevozil kar 110 metrov v klanec in se tako ustavil le malo pod vrhom klanca. Največje presenečenje pa je predstavljal vzpon modela Ford Kuga s štirikolesnim pogonom in z nameščenimi letnimi pnevmatikami, saj je vozilo po kratki vožnji obstalo na mestu – po prevoženih 13 metrih je vozilo namreč najprej obstalo, nato pa zdrsnilo navzdol po klancu za 9 metrov. Končna prevožena razdalja vozila s štirikolesnim pogonom in letnimi pnevmatikami je bila tako zelo podobna rezultatu vožnje Ford Kuge s sprednjim pogonom in nameščenimi letnimi pnevmatikami.

Test 3: S štirikolesnim pogonom in zimskimi pnevmatikami

V zadnjem sklopu testiranja je sledil še preizkus Ford Kuge s štirikolesnim pogonom in nameščenimi zimskimi pnevamtikami UltraGrip 8 Performance. Vozilo se je brez težav vzpelo po 136 metrov strmem klancu smučarske proge vse do vrha.

Rezultati testiranja so tako dokazali, da tudi štiripogonska športna terenska vozila za dober oprijem v zimskih razmerah potrebujejo zimske pnevmatike, saj zagotavljajo optimalno oprijemanje, boljše zaviralne sposobnosti in posledično tudi bolj varno vožnjo.