Dakar 2014: 10. etapa

Avtomobilizem, Motociklizem, Šport

Povezovalnih kilometrov na tako imenovanem ‘transferju’ je bilo na deseti etapi le 58, preostalih 631 pa so se dirkači spopadali s sipinami, drobnim peskom z imenom feš feš in hitrimi makadamskimi odseki.

Povezovalnih kilometrov na tako imenovanem ‘transferju’ je bilo na deseti etapi le 58, preostalih 631 pa so se dirkači spopadali s sipinami, drobnim peskom z imenom feš feš in hitrimi makadamskimi odseki.

sipine dakar 2014 miran stanovnikNa 33. mesto uvrščeni Miran Stanovnik, edini preostali slovenski predstavnik na dirki, z izborom terena do mesta Antofagasta ni bil navdušen: »Današnja etapa je bila sila neugodna. Začelo se je z zanimivimi in navigacijsko zahtevnimi sipinami, v katerih se je moštveni kolega Gabor izgubil in prišel na avtocesto, nato pa so sledile razmere, v kakršnih res nočem tvegati. Šele v zadnjih stotih kilometrih se je prah toliko razpihal, da smo lahko nekoliko varneje pritisnili na plin. Današnji dan bi najraje čimprej pozabil.« Na vprašanje, če bo na letošnjem reliju potrebna menjava agregata, ki prinese dodatnih petnajst kazenskih minut, pa je odgovoril: »O tem zaenkrat še ne razmišljamo, saj KTM zaenkrat deluje izvrstno.« V skupnem seštevku relija Puščavski lisjak zaseda 28. mesto.

Tudi vodilni v razredu motociklistov, Marc Coma na KTM-u 450 Rally, je današnjo etapo ocenil kot zelo naporno, saj sta s Cyrilom Desprejem (Yamaha) nekaj časa vozila skupaj z izjemnim tempom. Prav tako se zaveda, da dirka kljub 44 minutam prednosti pred današnjim zmagovalcem Joanom Barredo Bortom še zdaleč ni odločena. »Do zdaj je šlo vse kot po maslu, a dirke še ni konec. Najmanjša napaka te lahko stane ogromno časa.« Na današnji etapi so bili sicer najhitrejši Barreda, Rodrigues (oba Honda), Despres in Pain (oba Yamaha).

Četrtkovo etapo mnogi označujejo kot odločilno na letošnjem reliju. Organizator napoveduje, da bodo najhitrejši motoristi za 699-kilometrsko vožnjo do El Salvadorja potrebovali približno sedem ur; od tega se bodo med 350. in 470. kilometrom bojevali s sipinami puščave Atacama.