Citroen C3 Picasso Exclusive HDi 115

Citroën, Testi

C3 Picasso je že s svojim prihodom na trg postal posebnež v strnjenih vrstah francoske znamke Citroen in še vedno ostaja. Prvič sem si ga bolj v detajlih ogledal v Luciji leta 2009 in postal mi je všeč. Zakaj? Ker je drugačen.

C3 Picasso je že s svojim prihodom na trg postal posebnež v strnjenih vrstah francoske znamke Citroen in še vedno ostaja. Prvič sem si ga bolj v detajlih ogledal v Luciji leta 2009 in postal mi je všeč. Zakaj? Ker je drugačen.

Všečen, drugačen, sodoben vztraja na trgu že od leta 2009.

Všečen, drugačen vztraja na trgu že od leta 2009.

Avtomobil namreč odstopa od niti oblikovanja, ki se je sicer poslužujejo pri Citroenu. A to ni narobe, nasprotno, je lahko tudi dobro. A njegova prostornost in pozicioniranost na trgu ga je najprej ob prihodu malenkostno ovirala, saj je bila njemu največja konkurenca kar stara cenovno zelo ugodna Citroenova Xsara Picasso. Ko se je ta končno poslovila je C3 Picasso končno malce lažje zadihal. Gre za drugačen avtomobil, ki išče tiste stranke, ki jim pravimo kar ‘umetniki’, ki imajo svojevrsten način življenja in pogled nanj. Avtomobil jim ni pomemben, a kljub temu želijo z njim izstopati, biti drugačni, a hkrati mora biti uporaben – to C3 Picasso nedvomno je. Ta avto pa je seveda izdelan predvsem tudi z mislijo na tiste stranke, ki si želijo ugoden, prostoren in predvsem ekonomičen avtomobil – za družine. Tudi za takšne je C3 Picasso, če iščete do 4,1 metra dolgo vozilo. Tu mu lahko med konkurenco denimo štejemo Opel Merivo, ki smo jo letos že imeli na testu, a je malce večja. Konkurent mu je zagotovo tudi Fiat 500L.

Citroen C3 Picasso Exclusive HDi 115 test 2013

Podatki se prikazujejo elektronsko, pozabite na analogne prikazovalnike.

Podatki se prikazujejo elektronsko, tu pozabite na analogne prikazovalnike.

Zunanje organske oblike najdete tudi znotraj C3 Picassa. Potnikom prijazno vozilo ima vse postavljene inštrumente na osrednji del. Pred voznikom se tako nahaja zgolj volanski obroč. Usnjena notranjost daje pridih ekskluzivnosti, a je hkrati tudi uporabna zadeva, saj se lažje očisti. Prednja sedeža sta izdelana z mislijo na udobje. Na dolgih poteh se boste dobro počutili v C3 Picassu. Druga vrsta je idealna za otroke, saj poleg uporabne mizice ponuja še lučko na hrbtu prednjega sedeža, da lahko ti ustvarjajo med vožnjo na morje. Prtljažnik se ponaša z uporabnim dvojnim dnom, ki omogoča lažje natovarjanje in hkrati pospravljanje manjših zadev v dno. Uporabnih dlagalnih površin bi lahko bilo več, a tudi s temi, ki so, se boste zadovoljili. Na zadnjih vratih sta uporabna senčnika, ki se odpirata po dolžini in ne višini.

citroen c3 picasso

Pri bogati opremi, ki sem je bil deležen v testnem C3 Picasso se bi obdregnil le ob panoramsko strešno okno, ki stane – reči in piši – 2.650 evrov. Če imate druge potrebe v družini potem raje poskrbite za tisto. Strešno okno je sicer dobro za otroke ponoči, da lahkoo opazujejo zvezde in podnevi krošnje dreves, ptičke in oblake. Vendar mene to ne prepriča. Rolo je ceneno izdelan, deli se na dva dela v razmerju 1:3 in preprosto stane preveč.

HDi 115 se izkaže tudi v tem modelu kot varčen motor.

HDi 115 se izkaže tudi v tem modelu kot varčen motor.

Povprečna poraba na testu je znašala v izključno mestnem režimu dobrih šest litrov, kar ni slabo za avtomobil, ki bo precej svojega življenja prebil ravno v takšnem okolju. Pri avtocestnih hitrostih se je poraba gibala okoli 5,6 l/100 km. Nad dovoljeno hitrost 130 km/h po avtocesti se ne splača ‘dvigati’, saj se s tem ne dvigne le možnost hujše nesreče ali morebitne kazni, ampak tudi povprečna poraba. Regionalne ceste in obvoznice so pravi dom tega avtomobila. V zavojih pa se pri zmernih hitrostih C3 Picasso dobro obnese, volanski obroč ne ponuja ravno neposrednega občutka, ampak se izkaže pri manevriranju z lahkotnim vrtenjem, ko poskušate parkirati.

Notranjost je izdelana na visokem nivoju.

Notranjost je izdelana na visokem nivoju razen roloja za panoramsko streklo.

Pogonski agregat je sicer prožen, povprečni uporabnik bo z njim zadovoljen. Prestavlja se tekoče s pomočjo 6-stopenjskega ročnega menjalnika. Le ta ni sicer izjemno natančen, a tega smo v koncernu PSA Peugeot Citroen že vajeni. Lastnikom teh vozil pa je pomembnejša poraba in udobnost, ki jo C3 Picasso nedvomno ponuja. Zaradi tega tudi ne ponuja prvinskosti v vožnji in športnih občutkov, kar pa mu tudi ne moremo zameriti.

Družinski avto, to je to, to je Citroen C3 Picasso. Meni še vedno malce posebnež, kar mi je všeč. Pa vam?

Debato, mnenja in vprašanja o testnem vozilu Citroen C3 Picasso Exclusive HDi 115 si lahko preberete na našem forumu Avtomobilizem in F1.

_______
Podatki:
Motor / menjalnik: 1.6 HDi 115 turbodizelski (82 kW/110 KM, 270 Nm) / 6. st. ročni menjalnik
Poraba po ECE: 6,1 / 4,1 / 4,8 l (CO2: 125 g/km)
Zmogljivosti maks. / 0-100: 188 km/h / 11,5 sekund
Dolžina / širina / višina: 4101 / 1766 / 1631 mm
Medosna razdalja: 2540 mm
Teža: 1318 kg
Posoda za gorivo: 50 l
Št. sedežev: 5
Prostornina prtljažnika: 385 – 1506 l

Osnova cena (VTi 95, Attraction): 13.670 EUR
Osnovna cena testnega modela: 21.790 EUR
Cena testnega vozila z dodatno opremo: 25.830 EUR
(dodatna oprema: 505 EUR – panoramsko strešno okno, 1.650 EUR – kamera in navigacija, 305 EUR – paket za lepši izgled, 580 EUR – bela barva Perla nacre, 1.000 EUR – usnje Claudia Mistral)