Čez ZDA v rekordnih 28 h in 50 min

Aktualno, Zanimivosti

Cannonball je eno od najbolj odštekanih tekmovanj na svetu. Gre za hitrostni rekord v vožnji od vzhodne do zahodne obale ZDA.

Cannonball je eno od najbolj odštekanih tekmovanj na svetu. Gre za hitrostni rekord v vožnji od vzhodne do zahodne obale ZDA. Leta 2006 sta z BMW M5 postavila rekord 31 ur in 4 minute Alex Roy in David Maher. Prejšnji teden, pa je rekordna znamka padla na 28 ur in 50 minut z Mercedes-Benz CL55 AMG, kakršnega vozi tudi kardinal Rode. 

record drive

Ed Bolian je najhitrejši človek, ki je kdaj vozil z avtomobilom po vsej ZDA. Njegov cilj ni bil izboljšati rekord ampak ga “razbiti”. Ed je sestavil ekipo, ki se je na pot odpravila po običajnih cestah in s predelanim Mercedesom AMG. Po Google maps bi vožnja morala trajati 40 ur in pol. Ed z ekipo pa se je vpisal med nesmrtne z časom 28 ur in 50 minut in s povprečno hitrostjo kar 158 kilometrov na uro.

ku-xlarge2

Dirka od “Atlantika do pacifika” ima dolgo zgovino. Začetek je bil leta 33, ko je Edwin “Cannonball” Baker je od New Yorka do Los Angelesa potreboval 53 ur in 30 minut s svojo Modro strelo. V sedemdesetih so ta rekord izboljševali mnogi. Leta 1983 je Alex Roy s Ferarrijem 308 postavil čas 32 ur in 7 minut in rekord je obstal 20 let, ko ga je leta 2006 Roy sam izboljšal.

“Odkar sem bil star 18 let sem želel izboljšati ta rekord”, pravi danes 27 letni Ed. Najprej je razmišljal, da bi rekord postavil s Ferrarijem 612, vendar bi bila vožnja zaradi potratnega motorja draga. Na koncu so prišli do ugotovitve, da potrebujejo avtomobil s pnevmatskim vzmetenjem, da bo zdržal dodatno obremenitev. Izbrali so klasični Mercedes CL 55 AMG in vanj namestili za dodatnih 181 kilogramov goriva. Zaradi varnosti in strahu pred policijo so namestili v avtomobil tudi detektorje radarjev, navigacijske naprave in držala za mobilne telefone.

ku-xlarge (1)