Intervju: Thierry Villard, Goodyear

Aktualno, Zanimivosti

Tik pred rokom, 15. novembrom, za menjavo letnih z zimskimi pnevmatikami smo se pogovarjali z gospodom Thierryem Villardom, glavnim direktorjem podjetja Goodyear Dunlop Sava Tires, ki se nahaja v Kranju.

Tik pred rokom, 15. novembrom, za menjavo letnih z zimskimi pnevmatikami smo se pogovarjali z gospodom Thierryem Villardom, glavnim direktorjem podjetja Goodyear Dunlop Sava Tires, ki se nahaja v Kranju.

Podjetje je v letu 2011 proizvedlo rekordno število pnevmatik, približno 7,36 milijona! V letu 2012 pa so se proizvodne številke zaključile pri 5,52 milijonov proizvedenih pnevmatik. Le to je posledica odličnega dela 1.400 zaposlenih. Gospoda Villarda, sicer Francoza, je kariera vodila vse od podjetij kot sta svetovno znani podjetji Kodak in Danone. Od leta 2007 pa deluje v koncernu Goodyear. Spodaj sledi kratek intervju s karizmatičnim in simpatičnim direktorjem, ki je vedno pripravljen se tudi malce pošaliti.

Thierry Villard 2013 goodyearPrihaja čas menjave pnevmatik. Menite, da Slovenci damo dovolj pozornosti katero pnevmatiko izberemo za svoje vozilo?

“Ne samo Slovenci, ljudje nasploh vse premalo pozornosti posvečajo nakupu pnevmatik. Zanimivo je, da ogromno časa posvetimo nakupu avtomobila, ko pride do pnevmatik, pa marsikdo v njih vidi le nujno zlo. Pri tem pozabljamo, kako pomembno vlogo pri varnosti na cesti igrajo pnevmatike. Pomislite: med vašim avtomobilom in cesto so le štiri stičišča v velikosti povprečne dlani odraslega človeka.  Te štiri “ploskve”, če tako rečem, vplivajo na oprijem, dolžino zavorne poti itd., kar pa zares prevečkrat pozabljamo. V Goodyearu zato ogromno pozornosti vlagamo v osveščanje javnosti o pomembni vlogi, ki jo imajo pnevmatike z vidika varne vožnje.”

Kako bi se morali odločati v času krize, da bi racionalno izbrali pravo pnevmatiko? Čemu bi morali posvečati največ pozornosti?

“Razumemo, da se v času krize potrošniki obnašajo drugače. Vidimo na primer, da z nakupom novih pnevmatik odlašajo, sploh pri letnih pnevmatikah. A ponavljam: z vidika varne vožnje so pnevmatike izjemno pomembne in če so izrabljene, z njihovim nakupom nikakor ne bi smeli odlašati. Na odločitev o nakupu sicer vpliva več faktorjev: kakšen avtomobil vozimo, kakšni vozniki smo (npr. dinamični ali bolj previdni), po kakšnem terenu se bomo vozili, koliko kilometrov prevozimo itd. Vozniki se lahko pri odločitvi oprejo na teste avtomoto revij, ki primerjajo sposobnosti različnih pnevmatik v mnogih dimenzijah. Od novembra 2012 je voznikom v pomoč tudi nova evropska nalepka, ki obvešča o treh ključnih lastnostih pnevmatike, ki vplivajo na njeno zmogljivost (izkoristek goriva, oprijem na mokri podlagi, zunanji kotalni hrup). Ob tem velja opozoriti, da oznaka ne odraža vseh lastnosti pnevmatike, kar je še posebej pomembno pri nakupu zimskih pnevmatik, saj nalepka ne obvešča o oprijemu na snegu in ledu. In če se nalepka osredotoča na tri lastnosti pnevmatike, jih avtorevije testirajo do 15 – prizvajalci pa še več, Goodyear Dunlop na primer do 50 različnih lastnosti, ki vplivajo na sposobnost pnevmatike. Kot lahko vidite, nakup pravih pnevmatik za vaš avto ni enostavna izbira, zato priporočamo, da se vozniki pred nakupom posvetujejo z vulkanizerjem, ki jim bo znal najbolje svetovati, katero pnevmatiko izbrati.”

Thierry Villard goodyer dunlop 2013Kako ste zadovoljni s prodajo pnevmatik v Sloveniji?

“Leto 2012 je predstavljalo eno najtežjih let v industriji pnevmatik v Evropi. Celotno panogo v EU so močno prizadele posledice zahtevne situacije na tržišču: padec BDP za 0,3 odstotke v primerjavi z letom 2011, padec industrijske proizvodnje za 3,3 odstotke, višja stopnja brezposelnosti in bistveno zmanjšanje števila novih registriranih osebnih ter gospodarskih vozil. Po podatkih Evropskega združenja proizvajalcev pnevmatik in gume (ETRMA) je bilo leta 2012 v EU prodanih najmanj pnevmatik v zadnjih sedmih letih. Glede na tako zahtevno situacijo je bila naša prodaja zadovoljiva. Napovedi za letošnje leto ali prihodnja leta v tem trenutku še ne smemo razkrivati.”

Koliko je dejansko slovenskega znanja v proizvodnji pnevmatik?

“Goodyear ima 2 inovacijska centra, enega v Akronu v ZDA in drugega v Luksemburgu. Vsi naši izdelki so tako zasnovani v teh dveh vrhunskih centrih. A lokalne proizvodnje morajo poskrbeti za kakovost izdelkov – in tukaj je lokalno znanje izjemno pomembno. Zelo smo ponosni na našo vrhunsko tovarno v Sloveniji. O tem, da smo znotraj Goodyeara zelo cenjeni, priča dejstvo, da tukaj proizvajamo predvsem vrhuske in visokozmogljive pnevmatike premium znamk, katerih precejšen del je namenjen prvi vgradnji priznanih avtomobilskih znamk.”

Katero znamko smatrate kot največjo konkurenco vašim pnevmatikam?

“Industrija pnevmatik je precej specifična, konkurenca pa se razlikuje od trga do trga. Po podatkih raznih združenj v industriji so sicer na globalnem nivoju poleg Goodyeara z blagovnimi znamkami Goodyear, Dunlop, Fulda, Sava, Debica med vodilnimi svetovni proizvajalci pnevmatik še Michelin, Bridgestone, Continental, Pirelli.”

Katero lastno znamko bi najraje izpostavili in zakaj?

“Pravzaprav bi jih izpostavil več. Goodyear kot našo premium znamko, za katero se bodo odločili predvsem vozniki z najzahtevnejšimi pričakovanji. Gre za pnevmatike, ki na prvo mesto postavljajo varno in udobno vožnjo. Bolj dinamičnim voznikom, ki na cesti pričakujejo dirkalno tehnologijo, bodo bolj ugajale pnevmatike Dunlop. Ne moremo pa niti mimo domače slovenske blagovne znamke Sava, ki jo zadnjih 15 let razvija Goodyear. Pnevmatike Sava za številne voznike predstavljajo idealno kombinacijo med kakovostjo in razumno ceno.”

Thierry Villard goodyear dunlop sava fulda 2013Spremljate F1? Za katero moštvo in voznika navijate?

“Formulo 1 spremljam, vse odkar je Alain Prost, štirikratni prvak in Francoz kot jaz, leta 1980 pričel tekmovati. Mislim, da od takrat nisem zamudil več kot 5 dirk  za Grand Prix. Moja najljubša ekipa je najverjetneje Red Bull, saj zares občudujem njihov profesionalizem, tako pri voznikih kot pri ekipah. Možno, da sem tudi nekoliko pristranski, saj tekmujejo s francoskim motorjem.”

Kaj pa kateri drugi avto šport?

“Spremljam tudi prvenstvo WRC, kjer tudi kraljujejo francoski vozniki, Sebastien Loeb, danes Sebastien Ogier. Vedno znova me navduši, kako talentirani so tekmovalci v tem prvenstvu. Naj morda omenim še znamenito gorsko dirko Pike’s Peak, tudi to zelo rad spremljam.”

Kateri avtomobil vozite osebno?

“Audi A7.”

Raje vozite sami, ali se prepustite vozit?

“Oboje – odvisno od časa in pogojev na cesti.”