Novo doma: BMW serije 6 GT (“petica” je zrasla v “šestico”)

Novo doma, Top

Novi BMW serije 6 Gran Turismo je bolj prestižen in bolj praktičen BMW serije 5. Ste že zmedeni? Stvar postane še bolj negotova, ko vam povem da je obenem tudi hatchback. Kaj se dogaja? Zamenjal je prejšnjega BMW serije 5 Gran Turismo, kateri je ustvaril svojo lastno nišo leta 2009. BMW je spremenil ime iz […]

Novi BMW serije 6 Gran Turismo je bolj prestižen in bolj praktičen BMW serije 5. Ste že zmedeni? Stvar postane še bolj negotova, ko vam povem da je obenem tudi hatchback. Kaj se dogaja?

Zamenjal je prejšnjega BMW serije 5 Gran Turismo, kateri je ustvaril svojo lastno nišo leta 2009. BMW je spremenil ime iz 5 v 6 in ga s tem premaknil še nekoliko višje, kjer stoji zraven (tudi velikega) hatchbacka BMW X6.

Sam avtomobil BMW imenuje »velik GT« in je v bistvu zares bolj eleganten BMW serije 5 z vrati brez okvirjev in mu obenem uspe biti še bolj praktičen. 9 centimetrov večja dolžina, 2 centimetra manjša oddaljenost od tal ter medosna razdalja, ki presega 3 metre, dajo avtomobilu stabilnost na cesti in prostornost v avtomobilu. Ko dodamo še rezultat shujševalne kure – 150 kilogramov in pa aktiven spojler(ček) na zadku, je to nedvomno lahko tudi vsestranski avtomobil. Veliko poudarka je bilo pri oblikovanju zadka avtomobila, ki je še vedno izstopajoče velik, a so ga znižali in dodelali ter tako ne deluje več kot bi se peljal za veliko steno.

Število sedežev na zadnji klopi se je povečalo z 2 na 3, vsi pa se lahko individualno zložijo, kar že tako velik prtljažni prostor poveča s 610 litrov na 1800 litrov. Od prejšnjega modela je večji za 100 litrov, kar je že teritorij karavanov. Notranjost je, kot bi pričakovali v avtomobilu takšnega stanu, prestižna in izdelana iz veliko kvalitetnih materialov. Stilsko a nekoliko konzervativno armaturno ploščo je dobil od nove petice. Obdržal je 6 centimetrov višjo pozicijo sedenja, ki pa ne utesni prostora nad glavo, čeprav je avtomobil 2 centimetra nižji.

Čeprav je v vozilu že kar nekaj standardne, pa vas čaka tudi zelo dolg seznam dodatne opreme. Avtomobil tako standardno dobi 18-palčna platišča, 8-stopenjski samodejni menjalnik, aktivno vzmetenje in matrične LED žaromete. V notranjosti najdete BMW-jev 10.25-palčni zaslon, električno pomične spominske sedeže iz Dakota usnja, dvoconsko klimo, parkirne senzorje in parkirno kamero s pogledom od zgoraj. Možnih je več paketov opreme. M Sport plus, Premium, Rear Seat Comfort in Technology, oziroma vse, kar ponuja serija 7. Če želite, imate na voljo head up zaslon, upravljanje infotainmenta z gestami, masažne sedeže, WIFI in tudi »tisti« ključ za parkiranje avtomobila na daljavo.

Vsi motorji so v kombinaciji z 8-stopenjskim samodejnim menjalnikom. Manjši, dvolitrski bencinski motor ima 255 konjskih moči, dizelski pa 260. Na voljo imate tudi trilitrski bencinski šestvaljnik s 335 konjskimi močmi, ki bo imel tudi štirikolesni pogon.