Novo doma: Volvo XC 40 (stilsko dovršeni baby crossover)

Novo doma, Top

Naj vas naslov ne zavede. Novi XC 40 daje že na prvi pogled jasno vedeti, da gre za odrasel avtomobil, ki se drži preizkušenega Volvovega recepta …

Naj vas naslov ne zavede: Novi XC 40 daje že na prvi pogled jasno vedeti, da gre za odrasel avtomobil, ki se drži preizkušenega Volvovega recepta zadnjih let. Ključni poudarki novega vozila so kljub zanimivemu videzu kajpak tudi tehnološke narave. Volvo namreč želi tudi (in predvsem) z novim modelom prispevati velik k delež k uresničitvi ambicioznih prodajnih načrtov …

Pri Volvu so tokrat poskušali ustvariti avtomobil, ki bi bil raznolik, živahen, igriv in individualen.

Pravijo, da pri novem XC 40 ne gre zgolj za pomanjšano različico modelov XC 90 in XC 60, pač pa je to avtomobil z lastno identiteto in nekaterimi inovacijami. Ponovno so v središče razvoja postavili človeka in njegove vsakodnevne potrebe.

Gre za prvi Volvov model, izdelan na podlagi nove modularne arhitekture CMA. Pri obravnavi njegovega videza takoj opazimo poudarjen prednji del vozila, velika platišča (v ponudbi imamo do 21-palčna), višjo oddaljenost od tal ter širok zadnji del, ki je širši od prednjega.

Pri Volvu so tokrat velik poudarek namenili vsestranski uporabnosti. Tako ima dno prtljažnika (ta ima prostornino 479 litrov) neštete možnosti prilagajanja, veliko pa je tudi pametno zasnovanih odlagalnih prostorov v potniški kabini.

V notranjosti je moč opaziti številne domiselne vizualne rešitve. Ambient je tako zelo barvit ter pester v smislu uporabe materialov. Veliko je tudi možnosti prilagajanja.

Motorna paleta trenutno zajema bencinske in dizelske agregate, izmed katerih ima najmočnejši 247 “konjskih moči”. Kasneje bosta na voljo tudi hibridna in električna različica tega vozila.

Ponovno je na voljo bogat nabor tehnologij, ki primarno skrbijo varnost potnikov. Najpomembnejša sta sistema City Safety in Pilot Assist.

Najpogostejši kupec modela XC 40 naj bi bil človek, ki ga zanimajo moda, dizajn in popularna kultura. Kompaktni luksuzni SUV je trenutno na voljo v nivojih opreme Momentum ter R-design.

V Sloveniji je odslej možno uporabljati tudi storitev Volvo On-call, ki je trenutno še doplačljiva, a slovenski uvoznik obljublja trud pri pogajanjih, da bi jo za naš trg zagotovil brezplačno.

Avtomobil je v Sloveniji ta trenutek že mogoče naročiti, a bo nanj potrebno še nekoliko počakati. Prvi bo na voljo XC 40 d4 AWD s štirikolesnim pogonom in samodejnim menjalnikom. Tega naj bi začeli izdobavljati na koncu prve četrtine prihodnjega leta. Cena zanj bo 39.990 evrov (avtomobil že vključuje business in light paketa). Kasneje v letu 2018 pa na slovenski trg prihaja tudi XC 40 d3 Kinetic (s paketi versatility, winter in business). Slednji bo na voljo za 32.990 evrov. V letu 2018 bo za celotno jadransko regijo na voljo 200 vozil (od 1200-1300 Volvovih vozil skupno), leta 2019 pa bo delež večji.