BMW Laser Light v serijsko proizvodnjo

Aktualno, Zanimivosti

BMW nadaljuje z vgradnjo inovativnih tehnoloških rešitev v serijski ponudbi vozil. BMW i8 je prvi serijski model s to inovativno tehnologijo žarometov BMW Laser Light.

BMW nadaljuje z vgradnjo inovativnih tehnoloških rešitev v serijski ponudbi vozil. BMW i8 je prvi serijski model s to inovativno tehnologijo žarometov BMW Laser Light. 

BMW bo jeseni 2014 postal prvi proizvajalec avtomobilov na svetu, ki bo ponudil serijski avtomobil, opremljen z žarometi s povsem novim konceptom laserske svetlobe. S to tehnologijo, ki se je prvič predstavila na mednarodnem avtomobilskem salonu v Frankfurtu leta 2011, BMW i8 (s kombinirano porabo goriva: 2,1-0,0 l/100 km; vrednostmi emisij CO2: 49-0 g/km) ne piše zgodovine le kot hibridni športni avtomobil, ampak velja za prvo serijsko proizvedeno vozilo, ki vključuje povsem novo tehnologijo laserskih žarometov. Čeprav je osnovna različica BMW i8 opremljena z visoko zmogljivimi, varčnimi LED žarometi, pa v sklopu dodatne opreme laserska različica še poveča domet dolgega snopa luči na vse do 600 metrov. To pomeni, da je že sicer velik domet dolgega snopa sodobnih LED luči podvojen. Z novo lasersko tehnologijo je mogoče zmanjšati porabo energije za dodatnih 30 odstotkov v primerjavi z visoko-varčnimi LED žarometi.

Visoko intenzivna in učinkovita oblika svetlobe.

BMW Laser Light poleg svoje varčnosti osvetljuje cesto z bistveno večjo intenziteto svetlobe, brez da bi se okolica svetlobnih enot segrevala. Laserske diode so desetkrat manjše od konvencionalnih svetlečih diod. Ti elementi ne prihranijo le na dimenzijah žarometa, ampak tudi na masi. Velikost površine žarometa je tako lahko manjša za faktor deset v primerjavi z LED lučmi. Višina žarometa je iz dosedanjih 9 cm sedaj znižana na manj kot 3 cm. Svetloba laserskih žarometov je izjemno svetla, podobna dnevni svetlobi, in zato prijetna človeškemu očesu. Sklop visokozmogljivih diod preko posebnih leč oddaja močno strnjen snop na fluorescentno fosforno snov v žarometu. Ta snov pretvori snop v izjemno svetlo belo svetlobo, ki je desetkrat bolj intenzivna v primerjavi s konvencionalnimi viri svetlobe. Laserske diode zaradi svojih visoko-intenzivnih in praktično idealnih karakteristik svetlobe še povečujejo učinkovitost celotnega sistema. V povezavi z digitalnim asistentom za dolge luči s kamero je zaslepitev nasproti vozečega prometa zanesljivo odpravljena.

BMW i8

Boljša vidljivost in večja varnost med nočno vožnjo.

BMW Laser Light je z vsoto svojih lastnosti idealen vir svetlobe za glavne žaromete avtomobila. Združuje namreč neprekosljivo zmogljivost in varnost z visoko stopnjo učinkovitosti in izjemne kompaktnosti. Edinstvena dolžina dometa omogoča boljšo osvetlitev in celo vidljivost pri nočni vožnji. Tako zagotavlja bolj sproščeno in udobno doživetje v vožnji ter večjo varnost na cesti. BMW i8 je prvo serijsko vozilo na svetu, ki bo opremljeno s to inovativno tehnologijo. V naslednjih letih se bodo s tem v prihodnost usmerjenim sistemom laserskih žarometov lahko ponašali tudi drugi modeli BMW.