BMW koncept M4 GTS

Zanimivosti

Oddelek BMW M4 leto dni po lansiranju BMW M4 Coupé predstavlja prvi predogled visokozmogljivega modela za cestno, predvsem pa dirkalno vožnjo, BMW Concept M4 GTS. S to potezo se oddelek BMW M znova vrača k svojih koreninam. Posebni oddelek BMW, ustanovljen leta 1972 kot BMW Motorsport GmbH, ni zgolj zbudil veliko pozornosti s svojim legendarnim dirkalnim […]

Oddelek BMW M4 leto dni po lansiranju BMW M4 Coupé predstavlja prvi predogled visokozmogljivega modela za cestno, predvsem pa dirkalno vožnjo, BMW Concept M4 GTS.

S to potezo se oddelek BMW M znova vrača k svojih koreninam. Posebni oddelek BMW, ustanovljen leta 1972 kot BMW Motorsport GmbH, ni zgolj zbudil veliko pozornosti s svojim legendarnim dirkalnim avtomobilom BMW M1, ampak je tudi razvil prvi motor s turbinskim polnjenjem, ki je osvojil svetovno prvenstvo Formule 1 in predstavlja gonilno silo še danes najuspešnejšega dirkalnega turnega avtomobila na svetu, Group A BMW M3.

Novi BMW Concept M4 GTS tako nadaljuje tradicijo posebnih modelov BMW M3, ki so se doslej predstavili v izvedbah BMW M3 Evolution (1988), BMW M3 Sport Evolution (1990), BMW M3 GT (1995), BMW M3 CSL (2003, BMW M3 GTS (2010) in BMW M3 CRT (2011). Tehnologija, izpiljena na dirkalnih preizkušnjah, velika moč, predanost lahki konstrukciji in omejeno število proizvedenih modelov so zagotovili tem izjemno hitrim primerkom neprekosljivo zmogljivost v povezavi s temperamentnim in ekskluzivnim doživetjem v vožnji.

Svetovna premiera BMW Concept M4 GTS je potekala 13. avgusta 2015 na prestižnem dogodku Concours d’Elegance v kalifornijskem letovišču Pebble Beach v družbi nagrajenih športnih avtomobilov iz minulih let.

BMW Concept M4 GTS sloni na dinamični in dognani rabi oblik BMW M4 Coupé. Vseeno pa njegov značaj visokozmogljivega posebnega modela, kjer vsak detajl izpolnjuje svoj namen uspešnega dirkalnega stroja, nemudoma pride na plan. Ročno nastavljiv razdelilni element (splitter) in zadnje krilce (oba izdelana iz karbona) zagotavljata popolno aerodinamično ravnovesje in omogočata prilagoditev.

zadaj-bmw-concept-m4-gts

Vbrizgavanje vode (dvig moči, padec porabe goriva ob polni obremenitvi)

Motor, ki poganja BMW Concept M4 GTS, je opremljen z enakim sistemom vbrizgavanja vode, ki se je izkazal z opaznim zvišanjem moči in navora pri BMW M4 MotoGP Safety Car.

Pri sistemu vbrizgavanja vode, ki ga je predstavil oddelek BMW M, inženirji uporabljajo fizični učinek vode pri izparevanju za pridobivanje potrebne energije iz te prvine okolja. Voda se vbrizgava v posodo polnilnega zbiralnika kot fino pršilo. Pri izparevanju vode se polnilni zrak bistveno ohladi. Tako se temperatura zadnje kompresije v zgorevalni komori in s tem težnja motorja k »klenkanju« zmanjša, kar omogoča, da motor s turbinskim polnilnikom koristi višji tlak polnilnega zraka in zgodnejše vbrizgavanje.

Ta tehnologija povečuje moč in navor, obenem pa zmanjšuje toplotno obremenitev komponent, pomembnih za zmogljivost motorja. Vse to pa prav tako izboljšuje stabilnost in trpežnost turbinsko polnjene pogonske enote. BMW Concept M4 GTS tako prinaša visokozmogljivo tehnologijo iz dirkalne steze neposredno na cesto.