Avbelj zaključil sezono z dvojno zmago v italijanskem prvenstvu in 11. mestom v mednarodnem finalu

Aktualno, Avtomobilizem, KHD, Šport

Slovito francosko dirkališče Paul Ricard je bilo pretekli vikend v celoti v barvah avtomobilske znamke Renault. Njihov športni oddelek – Renault Sport je gostil finale vseh nacionalnih prvenstev pokala Renault Clio četrte generacije in izbral najboljšega tekmovalca sveta. Med udeleženci ni manjkal slovenec Boštjan Avbelj, ki celotno sezono nastopa v zelo kompetitivnem italijanskem Clio pokalu. Tokrat […]

Slovito francosko dirkališče Paul Ricard je bilo pretekli vikend v celoti v barvah avtomobilske znamke Renault. Njihov športni oddelek – Renault Sport je gostil finale vseh nacionalnih prvenstev pokala Renault Clio četrte generacije in izbral najboljšega tekmovalca sveta.

renaultsport-file-23457-700-500-1

Med udeleženci ni manjkal slovenec Boštjan Avbelj, ki celotno sezono nastopa v zelo kompetitivnem italijanskem Clio pokalu. Tokrat njegovi italijanski konkurenti niso imeli prednosti domačega terena, kar je s pridom izkoristil. Že v kvalifikacijah je s pole-positionom in drugim mestom nakazal, da ima ritem za zmagi na dirkah. Svojo hitrost je uspešno prenesel na obe dirki ter z vratolomnimi vožnjami dobil kar obe. V skupnem seštevku italijanskega pokala na koncu sezone zaseda odlično tretje mesto.

renaultsport-file-23511-700-500-1

Nedeljski finale je med skoraj 100 tekmovalci odločil, kateri je najboljši voznik pokalnega Renault Clia na svetu. Na finalno dirko se je uvrstilo po pet najboljših tekmovalcev iz posameznih nacionalnih prvenstev Clio Cup. Med Nemce, Italijane, Švicarje, Avstrijce, Poljake, Angleže, Kitajce, Špance in Francoze se je kot 21. na dirko uvrstil tudi Avbelj. V dirki je napredoval vse do 11. mesta. Zmagal je anglež Jack Young in se domov odpeljal s čisto novim Renault Meganom RS Trophy.

renaultsport-file-23514-700-500-1

Avbelj komentira: “Za mano je najboljši dirkaški vikend te sezone. Uspel sem zadržati tretje mesto v skupnem seštevku Clio Cup Italija, ter se približal drugemu mestu na zgolj 11 točk zaostanka. Žal je sezone že konec. Tako kot na večino dirkališč letos, sem tudi v Paul Ricard prišel prvič, a sem progo hitro osvojil. Deževni treningi in kvalifikacije so doprinesli še večji hendikep na dirkah. Prvič smo v suhih pogojih vozili šele na prvi dirki. Bilo je kar nekaj prehitevanj in prerivanja, a vseeno sem s pametno vožnjo prišel do dveh zmag! Malo sreče pa mi je zmanjkalo v finalu. Že v kvalifikacijah je bila prava zmeda. V avtomobilih nismo smeli uporabljati povezave z boksi, informacije smo prejemali zgolj preko tabel svojih ekip na štartno-ciljni ravnini. Naša taktika se ni obnesla, potem pa je bil izbrisan še moj najhitrejši krog. Ta bi zadostoval za 12. mesto, a ker je bil veljaven krog štiri desetinke sekunde počasnejši, sem se uvrstil na 21. mesto. Na finalni dirki sem dobro štartal in počasi pridobival mesta …”

renaultsport-file-23513-700-500-1

“… bila je prava vojna za vsako pozicijo. Kljub temu sem pridobil 10 mest in v cilj pripeljal kot 11. Imel sem hitrost za uvrstitev do prvih 5, a tokrat se žal ni izšlo. Vseeno to pomeni 11. mesto med najboljšimi na svetu, na kar sem zelo ponosen. Tudi v bodoče si želim nastopati na tako visoki ravni, saj na teh res velikih dirkah pridobiš največ izkušenj in hitrosti. Ob tej priliki gre največja zahvala ekipi Lema Racing ter vodji Mirku Marinšku za vrhunski dirkalnik in dragocene napotke skozi mojo celotno kariero. Hvala vsem sponzorjem in ostalim za podporo. Res je, da nismo veliki v proračunu, s katerim razpolagamo, imamo pa veliko srce in močno željo. Hvala vsem!”

renaultsport-file-23461-700-500-1

Končna razvrstitev Clio Cup Italija:

1. Simone Di Luca (Faro Racing) 223
2. Felice Jelmini (Composit Motorsport) 193
3. Boštjan Avbelj (Lema Racing) 182
4. Matteo Poloni (Essecorse) 128
5. Luca Rangoni (Essecorse) 117

renaultsport-file-23464-700-500-1

DIRKA 1:

DIRKA 2:

MEDNARODNA (FINALNA) DIRKA: